Internetterroristerna

Ösel, en ö utanför Estlands kust har en folkmängd på ungefär 35000 människor. Om det gick att leda i bevis att det var en mellanhamn för smuggling av piratkopior, ni vet sådana man fysiskt kan ta på – klockor, väskor, skor, parfym etcetera – skulle det då vara tillräckligt motiv för att avfolka ön och bomba den med termobariska laddningar till dess ingenting högre än ett grässtrå stod kvar?

Jag misstänker att ingen nappar på den idén som ett sätt att lösa eventuella smugglingsproblem, men den sortens resonemang är ack så vanliga när det gäller motsvarande ”piratkopior” på nätet.

hollywoodstjärnor
Hollywoodstjärnor

Viceidiot Joe Biden, hollywoods bäste vän, med handräckning av sin Copyright-Tsar Victoria Espinel kom i mitten av juni med rätt obehagliga slutledningar och hot mot alla som inte kammar upphovsrättslobbyn medhårs. Med Bidens egna ord:

”Piracy is theft, clean and simple, it’s smash and grab,” Biden said. ”Theft in every culture should be punished, and intellectual property is no different.” […]

”Perhaps our greatest export.. is America’s creative impulse… and criminals are working every day, every day to steal it.”

Torrentfreaks reaktion var:

According to the new plan, piracy is a major threat to the US economy and a global crackdown is needed to save businesses from going bankrupt.

Interestingly, Biden’s statement stands in contrast with what the Government Accountability Office told US congress earlier this year, as it concluded that there is virtually no evidence for the claimed million dollar losses by the entertainment industry.

Biden och de som jobbar runt honom är upphovsrättsindustrins riddare i skinande rustningar. Han har haft ena foten i den industrin sedan många år tillbaka, så det är inte på det minsta sätt förvånande, däremot oroande. Och mycket riktigt kan vi se de första konsekvenserna av att de politiska leden sluter upp än mer bakom upphovsrättslobbyisterna.

En hel bunt sajter som syndikerar film på olika sätt: TVShack.net, Movies-Links.TV, FilesPump.com, Now-Movies.com, PlanetMoviez.com, ThePirateCity.org och ZML.com har blivit av med sina domännamn, medan MegaUpload.com och ThePirateBay.org klarade sig med ett nödrop från att råka ut för samma sak. Det kusliga i historien är tillvägagångssättet, där man istället för den vanliga razziametoden arbetat tillsammans med ICANN och fått dem att överföra domännamnen till myndigheterna där de nu leder till en sida med en obehaglig varningsskylt…

(Il)legal varningsskylt?
Domain Seized

ICANN själva motiverar sin samarbetsvillighet med att de som äger domänerna eller deras registrar inte följt sina överenskommelser med ICANN. Till exempel finns det registrars som – o ve och fasa – tillåter sina kunder en viss anonymitet.

Det betyder i klartext att någon tummar på sanningen, för antingen stämmer skylten och konfiskationen beror på att verksamheten på domänen är olaglig, eller så stämmer det ICANN säger och konfiskationen beror på att ICANNs ”Terms Of Service” överträtts. ICANNs beteende om deras utsaga stämmer är dessutom absurt, eftersom det naturliga vore att sätta domänen i karantän till dess oklarheterna retts ut, inte att ge bort domännamnen till farbror amerikanska staten… Inte heller är det första gången man försöker med sånt här och tidigare försök har inte varit helt lyckade

Det är så otroligt uppenbart att någon som beter sig så arrogant som USA, inte längre går att lita på som garant för att internet fungerar. USA måste släppa kontrollen, så att inte ett enda enskilt land skall ha förmågan att sabotera för alla andra.

Nu ser vi faran med all önskvärd tydlighet. Det resoneras till och med i USA om att upphovsrättslobbyn till slut hittat piraternas svaga punkt — det vill säga ICANN och domänregistreringarna. Det är fullkomligt absurt att någon enskild stat har såpass mycket kontroll över toppdomänerna, men de får nog ligga i rätt ordentligt om de skall kunna stoppa fildelningen med de här metoderna.

Det var meningen att ICANNs amerikacentrering skulle upphöra för flera år sedan i samband med att tidigare överenskommelser gick ut. Kontrollen skulle övergå i ett mer internationellt organ initierat av FN, men USA satte sig emot det i sista stund och vägrade släppa kontrollen.

Disgusting, just disgusting. The US government refused to let go of ICAAN in 2005, when its ownership agreement was supposed to expire. An independent body was to be created by the UN to manage ICAAN to ensure equal internet availability for everyone, but the US goverment refused, seizing the domain extensions of other countries like Iraq and Kazakhstan.

You think you can control OUR internets?

Det finns dock ytterligare händelser i spåren av det här som är talande och kanske ännu mer oroande. Nyligen stängdes wordpress-hosten blogetery.com ner av sin värdtjänst BurstNET och 73000 bloggar försvann utan ett spår.

Smaka på den siffran: sjuttiotre-tusen bloggar! poooof!

Blogetery var en öppen och gratis tjänst baserad på wordpress, ungefär som wordpress.com fast mindre. Som i alla sådana tjänster fanns det medlemmar som sket högaktningsfullt i upphovsrätt, de kommer liksom med i köpet. Det är mer eller mindre ogörligt – oavsett om man tycker att det ens skulle vara lämpligt – att leka polis för så många medlemmar.

Normalt när en värdtjänst får kalla fötter, så skickas först en varning där de saker värden vänder sig mot specificeras. Görs ingenting åt situationen sätts kontot i karantän medan sakernas läge klargörs. Först efter det plockas alltihop ner permanent om ingen överenskommelse nås. Den här gången släcktes bara ljuset och allt var borta. BurstNET svarade med de vanliga plattityderna till ägaren av Blogetery, men sedan kom lite mer av ett klargörande:

Bn.xx*********** was terminated by request of law enforcement officials, due to material hosted on the server.

We are limited as to the details we can provide to you, but note that this was a critical matter and the only available option to us was to immediately deactivate the server.

…och ännu mer klargörande strax efter:

Please note that this was not a typical case, in which suspension and notification would be the norm. This was a critical matter brought to our attention by law enforcement officials. We had to immediately remove the server.

Med andra ord hade upphovsrättspolisen krävt att sladden skulle dras med omedelbar verkan. Torrentfreaks kommentar:

“Simply put: We cannot give him his data nor can we provide any other details. By stating this, most would recognize that something serious is afoot.”

Due to the fact that the authorities aren’t sharing information and BurstNet are sworn to secrecy, it is proving almost impossible to confirm the exact reason why Blogetery has been completely taken down. The owner does, however, admit to handling many copyright-related cease and desists in the past, albeit in a timely manner as the DMCA requires.

Vi har med andra ord myndigheter som högaktningsfullt skiter i att ägaren försökt följa lagen, att det finns en normal process för hur sådant här hanteras och att sjuttiotretusen väldigt verkliga och överlag oskyldiga röster tystas. Man kan känna lukten av IP-Tsarens och hollywoodkramarens stormtrupper här! Men för varje korkat steg de tar, så tas ett steg för att skydda sig.

Våra politiker, oavsett land, har glömt bort grunderna för demokratin. Inte heller förstår de vad internet är för något, hur det påverkar samhället och att det är en lika självklar del av verkligheten som deras hus, bilar och representationskonton. Det måste bli slut på det här, det måste till en kursomläggning, så att demokratins värden inte längre tvingas ner i baksätet med total självklarhet och utan vidare reflektion.

Vi är tillbaka vid Ösel med sina trettiofemtusen invånare, ungefär hälften så många som det antal bloggar som släcktes ner. Visst skulle det vara värre för dem att bli av med hus och hem än det var för bloggarna att bli av med sina skrivytor. Samtidigt har jag svårt att se hur jag skulle kunna tackla att allt det arbete jag själv lagt ner på den här bloggen bara försvann. Det ligger mer än fem års skrivande bakom den här bloggens nuvarande ”prominens”, för att inte tala om hur mycket den hjälpt mig att utkristallisera och sätta ord på vad jag egentligen tycker. Den innehåller en historia av hur min syn på världen förändrats mellan 2005 och 2010. Den är ett av de viktigaste kommunikationsinstrument jag har, även om jag periodvis är dödligt trött på den.

Jag är lyckligt lottad med en egenhostad blogg och tillräcklig teknisk kunskap för att ingen IP-dåre skall kunna dumpa allt utan att samtidigt bränna ner mitt hem och hacka sig in i min online-lagring — men jag vågar inte tänka på hur många arga och besvikna bloggare dårarna i den amerikanska IP-polisen lämnat efter sig.

De har smällt av en ”Mother Of All Bombs”, en riktig ”Daisy Cutter”, i ett kommunikationsinstrument för tusentals amerikaner för att en handfull av deras gelikar hade lite copyrightat material på sina konton. Det är som att asfaltera Ösel för att några av invånarna smugglar pirattillverkade kopior från sydostasien till väst. Det är en total missförståelse av nätet som fenomen; det är en total överreaktion; det är ett totalt övervåld — och framför allt är det ett stort fett flygplan som med skywriting och stora bokstäver säger till medborgarna:

”We screw you daily! Eat it up!”

Rösta pirat!
Idag Sverige, imorgon världen!
Yes We Can – för helsike!