Can någon ge mig bocstaven cå?

Min förbaskade HP dv9575eo busar med mig igen. Den här gången är det det sjuhundra gånger förbannade tangentbordet som djävlas med mig. Bokstaven K har gått sönder, alltså, bokstavligen, tangenthelvetet är trasigt.

Rent mekaniskt är det själva ”tangenten”, det vill säga plastbiten man sätter fingret på som är problemet. En liten liten flisa i en av de tre infästningarna har gått av, vilket gör att tangenten är helt sjösjuk och minsta snedslag innebär att den ställer sig lite lätt trotsigt på ända.

Själva det fysiska felet är alltså en flisa på ett par tiondels millimeter. Orsaken är lika irriterande som fjantig, och handlar om en mikroskopisk bit suddgummi som hade letat sig in under tangenterna i tangentbordet, hamnat på precis fel plats och därmed skapat en hävstångseffekt när jag tryckte ner tangenten. Resultatet var ett litet klick och en sjösjuk tangent. Word to the wise: blås rent tangentbordet med tryckluft med jämna mellanrum.

Mitt stackars tangentbord
Den felande tangenten

Problemet är nu att hitta en tangent ”K” som passar till en laptop i DV9000-serien.

Med det vanliga frustrerande resultatet gjorde jag ett besök på HPs supportweb — varför det nu kallas support när de enda reservdelarna man kan hitta är laddare och batteri! Det är tydligt att man inte skall serva sin dator själv, inte ens om det är ett sådant skitfel att jag skulle kunna fixa det med ena ögat förbundet om jag bara hade delen.

Så nu står jag i valet mellan att söka på Ebay, tradera, blocket, en eller annan skum reservdelssida med osäker leverans. Eller också är världen så förunderligt vist beskaffad att någon mot all förmodan sitter på en sådan tangent som de kan skicka till mig mot någon liten ersättning.

Om du har tangenten ”K” från en Pavilion i DV9000-serien eller motsvarande, tveka inte att kontakta mig.

Använd kontaktformuläret på kontaktsidan, så svarar jag ASAP. Jag skriver det här via blåtand, men har inte lust att springa omkring med ett externt tangentbord i ryggsäcken.

Vaka vid dödsbädden…

Min HP laptop är döende. Kanske är den katolsk, då det verkar som om den håller på att få sista smörjelsen.

dv9575_wings.jpgDen blev inte så gammal, tretton månader från inköp till dödsrosslingar — enda hoppet står till ett moderkortsbyte. Reparatören ställde sig dock frågande till om det är någon mening, eftersom den har ett medfött fel som gör att problemet med all sannolikhet kommer tillbaka innan man vet ordet av.

Så för tillfället har jag fått damma av min stationära, som får verka som stand-in till dess reparations och försäkringsfrågor är utagerade. Den är direkt stenålder jämfört med de senaste generationerna, men hostade troget igång och fyller sina uppgifter trots begynnande artros och andra krämpor.

Fortsätt läsa ”Vaka vid dödsbädden…”

Spännande liv med HP och Vista

Seent, sent på natten. När alla rediga människor gått och lagt sig, så avslutar jag ett arton timmars arbetspass.

Jag går för att greja en sista kopp kaffe. Det blir en bra sängfösare för en kaffetunna som utvecklat en sån resistens mot koffein att han inte ens märker av ett halvdussin red bull.

smoking...Jag kommer med kaffekoppen i handen, och ser att picasas skärmsläckare gått igång. Den körde på den externa mer färgäkta panelen, som jag kopplat in eftersom jag suttit och designat och behövde mer yta och bättre färger. Mitt i ett bildbyte så ser det ut som när digitaltv får hicka och man får en trasig bild. Ett par sekunder senare startar laptoppen om helt spontant.

Nåja, det händer ju inte så ofta att jag blivit van, men det händer allt som microsoft varit i närheten av förr eller senare. Fast ögonbrynen håller på att leta sig upp förbi den plats där mitt hårfäste brukade vara, för skärmen ser fördjävlig ut. Vertikala streck i primärfärgerna rött, grönt och blått — så tunna att jag inte mer än kan anta att det är subpixlarna som tänds en vertikal rad i taget. Sen vitnar bilden, svartnar, vitnar, blir streckad — nu börjar jag bli så smått orolig.

Fortsätt läsa ”Spännande liv med HP och Vista”