Ondska är när ont du gör?

I Spanarna på P1 är regeln att om du kan ge tre exempel så har du en spaning.

Med stöd i detta vill jag hävda att detta var veckan då Google blev onda.

###Spaning 1: Nedläggningen av Etherpad
Först köper de Etherpad och stänger genast ner tjänsten för nya användare. Nu har de visserligen krupit till korset och öppnat den igen. De har till och med släppt koden fri för andra utvecklare att arbeta vidare med. Kudos! Men det är inte genom slutresultatet man känner igen ondskan. Det är genom den första instinktiva handlingen. Google tänkte lägga ner Etherpad, att de nu ändrade sig beror bara på tryck från de arga användarna.

För oss som redan innan detta kände oss mer hemma med att samverka med hjälp av Etherpad, var inte den bästa reklamen för googlewave. Snarare var det ytterligare ett argument i raden för att inte låta oss fångas in av denna hypade tjänst.

###Spaning 2: Personliga sökresultat
Inte långt efter detta så får vi veta att Google tänker ge oss personliga sökresultat även om vi inte loggar in på deras personliga tjänst iGoogle. Vid första påseendet skulle man kunna tro att detta är en bra sak. Det är bara att dessa personliga sökresultat lutar sig på något; på att Google sparar och letar igenom alla dina sökningar från upp till de senaste 180 dagarna (iofs i en lokal cookie som du kan ta bort när du vill).

Vad de gör mer med den informationen om våra vanor är något som kan hålla en vaken om natten.

###Spaning 3: Sagt av VD: ”Rent mjöl i påsen”
Som om nu inte detta var nog ger sig Googles VD Eric Schmidt in i leken med följande uttalande till CNBC:

>Har du någonting du vill dölja så borde du kanske inte syssla med det du försöker dölja.

Rent mjöl i påsen-argumentet alltså, direkt från kungen över internet (förlåt Emma). För man kan ju inte ha något att dölja ändå

Så nu vet vi. ”Don’t be evil” är historia!

SJ och min tidsoptimism hindrar mig att blogga

Så jag tipsar om några av dagens favoriter istället

Den här vill jag inte påannonsera det förstör hela effekten.

Barstol är ett av mina favorithangouts när jag bara vill läsa välskrivna inlägg, utan att behöva bli indragen i en diskussion eller ha ambitionen at lära mig något. Men idag skriver Maths ett inlägg som jag önskar att jag skrivit, för en proffsövertygare som jag drömmer om att vara så här övertygande.

En annan av mina favoriter är inslag.se och framföärallt Peter Santesson Wilson. Idag sågar han google-vågen, med en enda bild.

Nu ska jag göra Sth osäkert. Vi ses kanske på piratfikat på Gråmunken.