Varmt i byxan

Netflix och HBO värmer just brallorna med hjälp av blåsan, ni vet enligt den gamla klyschan om vad som är varmt och skönt först och mindre mysigt efter en stund.

HBO läckte först en skvätt tillsammans med Fox och Warner Brothers genom att köpa exklusiva rättigheter till deras filmer. Det värmde gott att stå där med kiss i byxorna samtidigt som Netflix stod bredvid och frös.

Netflix ville naturligtvis inte vara sämre, men kunde först inte klämma fram mer än en liten skvätt när de såg till att i alla fall få visa serier från Warner. Men sen lyckades de komma över potträningen och lät det forsa ordentligt tillsammans med Disney när de köpte exklusiva rättigheter till Disneys filmer, inklusive nya Pixar-produktioner. De stod nu där med byxorna rykande i kylan och log i mjugg åt HBO som precis började känna kylan krypa på.

HBO tog nu i så att det nästan svartnade för ögonen och pinkade till slut tillsammans med Universal ur sig en ordentlig fors som rann varmt utmed insidan av låren, kylan var ett minne blott.

HBO och Netflix står nu där och tänker att det nog finns lite kvar i blåsan om de klämmer ordentligt, för ingen av dem har ju lyckats köpa upp SONYs filmer än. Det börjar bli lite småkyligt och de står båda och klämmer så de blir smått blåaktiga i ansiktet. Sony korsar benen och väntar på vem som ska bli först att göra dem sällskap när de pissar ner sig de också.

Någon av dem, eller kanske båda två kommer nog få ur sig en skvätt till, men sen börjar det bli lika tomt i blåsorna som det är blött i byxorna. Kylan finns kvar runt dem och snart nog slutar det ryka av värme. Då står de där med den våta kylan, med klådan och med tårna kippande i de våta skorna. De har pissat bort möjligheterna att hålla värmen någon längre stund och riskerar att mer eller mindre frysa till isstoder.

Ingen av dem fattar tydligen att de i sin tävlan pissat bort sina möjligheter, det enda som återstår är att med blåa läppar hjälpas åt att torka kläderna så fort som möjligt. Det kommer fortfarande lukta rätt surt, men då kanske de i alla fall inte fryser till is.

Eller för att lämna de blöta liknelserna och gå på den snuskiga verkligheten. HBO och Netflix tävlar om att köpa upp exklusiva rättigheter från filmbolagen, så att de blir ensamma om deras filmer. Resultatet blir att ingen av dem kan visa alla filmer användarna vill se, vilket sänker värdet på båda tjänsterna. Filmbolagen tjänar en rejäl hacka till en början, men om tjänsterna dör är det verkligen makalöst korkat.

Men upphovsrättslogiken i kombination med kortsiktig marknadslogik felar aldrig. För vem säger nej till tvåhundra miljoner dollar per år nu, istället för kanske hundra, för att de där hundra kanske kan återkomma varje år i ett decennium istället för bara ett par år? Ett slag vunnet samtidigt som man förlorar kriget.

Jag undrar verkligen hur studiorna tänker? För det borde vara uppenbart för varje tänkande människa att den uppstyckningen av marknaden med rättigheternas pizzaskärare, är ett tvärsäkert sätt att se till att piratkopieringen av filmer överlever många år till.

Så in i helvete spåndumt.

Anledningar att ladda ner istället för att köpa

Hos Otyg hittade jag en liten analys av problem med de lagliga alternativen för framför allt laglig filmnedladdning.

Ett Otygs funderingar och betraktelser — En snabbis om fildelning:

> Kan alla mediebolag samla sitt utbud på en och samma sida så har vi kommit en bit på vägen, om mediebolagen sedan släpper den paniska fildelningsrädslan och tar bort sina DRM-skydd och lägger upp filerna i format som har brett stöd på alla plattformar så är kriget nästan vunnet. Om man sedan går ett steg till och lägger sig på en prisnivå som motsvarar priserna hos videouthyrarna så är saken löst.
>
> Det finns nämligen ingen anledning att ta samma pris för en DVD som man säljer som man tar för en fil som användaren kan ladda ned.
>
> Den dagen ovanstående är uppfyllt, d.v.s. att de lagliga alternativen erbjuder ett brett utbud som fungerar även för oss som inte kör Windows till ett rimligt pris då kommer jag sluta ladda ned. Den dagen jag slipper se en skylt som säger att den som kopierar filmen förtjänar spöstraff på en film jag köpt så kommer jag sluta ladda ned och den dagen cd-skivan jag har köpt går att spela upp i datorn och kan konverteras till ett format som min bärbara mediespelare fixar utan en massa handpåläggning så kommer jag sluta ladda ned.
>
> Det handlar inte om gratis, det handlar om att kunna använda det man betalar för och det handlar om att slippa bli behandlad som en brottsling när man använder det man köpt. Ska det vara så svårt att begripa?

Nu skall vi se…

+ Använder inte Windows Media Player… check! (nästan vad som helst är bättre)
+ Vägrar betala för DRM-skadad fil… check! (DRM måtte ha hittats på av folk med bockhorn)
+ Vill inte betala för fysiskt media, distribution och omslag jag inte tar del av… check! (varför skulle jag göra det?)
+ Vägrar betala för att se APBs infantila ”downloading is stealing”, och absurda EULA-begränsningar… check! (en DVD får endast hyras ut, men inte visas för flera eller på oljerigg, en annan bara säljas inte hyras ut… fast innehållet är förstås identiskt)

Dessutom har såväl musik som film och mjukvaruindustrierna pratat om kommande lösningar i RÄTT MÅNGA ÅR nu, men de är fortfarande inte i närheten. Apple och Spotify, som båda är oberoende har lyckats bra mycket bättre. De kanske skulle ägna en bit av miljardbeloppet de använder till lobbying till att skapa fungerande säljkanaler med rätt och bra utbud? Det skulle ge mer än deras nuvarande strategi. Eller ännu bättre, kan inte kreatörerna förbigå idiotorganisationerna och skaffa sig egna tjänster?