Plurality

Alltmer uttråkad när jag tittar på film, så har jag slutat förvänta mig att bli trollbunden. Så händer det plötsligt, något som är så bra att jag förtvivlat tittar på videospelaren och försöker mana fram mer när det tar slut.

Plurality, en kortfilm på knappt femton minuter som har mer substans än de flesta hollywood-filmer.

Plurality en handling som känns i magen: för att det är ett så verklighetsnära scenario, för att vi känner igen resonemangen, arrogansen, populismen och bekvämligheten.

Den som vill se vad vi menar med övervakningssamhället, den som inte tror att hen har något att dölja. Listen up! This is for you!

Den som bara vill se något oerhört bra och mot all förmodan lyckats missa denna, var så goda:

Hittat hos Joshen och Rick

Dagens tips: Jesus från Montreal

1989 när jag var 22 år gammal såg jag en film som jag inte kunnat skaka av mig sedan dess.

Jesus från Montreal handlar om en ung skådis, Daniel som får sitt livs roll. Han blir ombedd att sätta upp ett passionsdrama i en klosterträdgård. Av tradition spelas påskens passionsdrama om Jesus lidande och död upp i trädgården till detta kloster som så många andra kyrkobyggnader.

Daniel tar själv på sig rollen som den lidande och skräckslagna Jesus på väg mot sitt öde och samlar vänner och bekanta runt sig för resten av rollerna. Filmens ton och anslag flyttar sig från ironisk humor till djup tragedi. De starka känslor som finns begravda i dramat om Jesus lidande och död ges nytt liv och ny modern gestalt.

Du behöver inte vara kristen för att uppskatta denna film, det är kanske till och med tvärtom. Däremot är det en fördel om man är en andligt intresserad skeptiker … tror jag.

Internet behöver räddas

Fredag förmiddag i Almedalen: den rödgröna alliansen har samlats runt ett kulturutspel. Det handlar om en miljard och sju punkter för svenskt kulturliv.

  • Satsning på digitalisering av kulturarkiv, bland annat.
  • Gratis inträde till museer och spridning av samlingar.
  • Barnkulturlyft med en nationell scen för barn- och ungdomsteater.
  • Läsfrämjande insatser till läsovana.
  • Nytt populärkulturscentrum för utställningar om film, musik, dataspel och serietecknande.
  • Satsning på svensk film med inriktning på ett nytt filmavtal 2012.
  • Jobb och utveckling för kulturskaparna, med fler jobb inom kultursektorn.

Jag kan inte låta bli att notera att internet lyser med sin frånvaro. Däremot går Maria Wetterstrand ut på presskonferensen och säger:

– Digitaliseringen är också ett bra verktyg för att upphovsrättsinnehavare får betalt för vad de skapar.

En modern kulturpolitik kan inte bygga på att försvara gamla branschintressen och satsa på traditionella kulturbärare. En modern kulturpolitik måste bejaka den revolution som digital lagring, produktion och distribution av kultur innebär.

Politikernas 1900-tals lösningar på nutidens problem riskerar döda internet. Internet behöver räddas.