Politiker, besök Dreamhack!

Som jag nämnde häromdagen så var jag på Dreamhack i Jönköping i måndags. Jag hängde med piratpartister och gick runt och tittade och fotade inne på Elmiamässan.

Elmiamässan, Jönköping
Elmiamässan, Jönköping

Det var fantastiskt väder och utanför mässans entré hängde besökarna i solen. Jag slogs av vilken blandad skara det var. Alla möjliga åldrar och stilar.

Utanför entrén till Dreamhack
Utanför entrén till Dreamhack

Därinne var det mörkt, musiken pumpade och det kändes och sågs ut precis som man tänker sig ett stort LAN. Skärmar som flimmrade och rad på rad av människor framför dem, djupt försjunkna i dataspel och andra aktiviteter.

Dataentusiaster på rad
Dataentusiaster på rad

Om datorerna strular finns det hjälp. Konstigt vore det väl annars. Datakunskap finns det så det blir över.

Dataservice
Dataservice

Det är inte bara dataskärmarna som lyser upp mörkret. Lite varstans finner man ljusslingor och andra liknande dekorationer.

Ljus i mörkret
Ljus i mörkret

Men Dreamhack är mer än dataentusiaster, fildelning, dataspel och hackers. Mycket mer!

Informationskarta
Informationskarta

Besökarna lever inte längre på en diet av Joltcola och medskickad frukt. Här finns Dafgårds-takeout med microsvågsugnar, men också en uppsjö av fast food och andra energigivare.

Äta bör man...
Äta bör man...

Om man känner sig långhårig så kan det åtgärdas.

Klippa sig och skaffa ett jobb kanske
Klippa sig och skaffa ett jobb kanske

Behöver man motionera så finns det bordtennisbord, paintballbana, innebandyplan och man kan t o m prova på…

Bordtennisbord
Bordtennisbord

…sumobrottning.

Sumobrottning
Sumobrottning

Hjärnan kanske också behöver motion. Det är inte bara dataspel som gäller. Schack är en klassiker.

Schackmatch
Schackmatch

Man blir aldrig för stor för lego, eller hur?

Legobygge
Legobygge

Den lyckosamma behöver inte sova under databordet. Istället kan man slappa på en saccosäck.

Slappa och mysa
Slappa och mysa

Utanför i solen igen träffade jag på några piratsympatisörer som deltog i demonstrationen när Pontén var på besök. De gillade sina ballonger och flaggor

I solen
I solen

Jag kan rekommendera alla som har förutfattade meningar om ungdomar och datorer att åka till nästa Dreamhack i Stockholm i augusti. Föräldrar, politiker och andra beslutsfattare, varför inte ta reda på vad det är som händer mellan ungdomarna och deras datorer lite närmare källan istället för att uttala er utifrån era fördomar.

Jag tycker jag har kontakt med den här världen, men blev ändå helt överraskad, inte av vad Dreamhack i grunden visade sig vara, utan vad det också visade sig vara…

Om pirater och ungdomar

Det skrivs om Henrik Ponténs framträdande på Dreamhack i såväl tidningar som på bloggar.

En sak som flera bloggar talar om är att man måste respektera Henrik Ponténs mod och detta håller jag verkligen med om även om jag igår fokuserade på något annat. Som Emma påpekar så är det svårt att tro att Henrik Pontén plötsligt blivit intresserad av dialog istället för konfrontation.

Men…

Anledningen till att jag återkommer till ämnet är att vi lever i en övertro på bilder och video och på den sanning de förmedlar.

Text är åsikter, åsikter som vi är skeptiska mot. Bild och video är sanna avbildningar av verkligheten, vi ser dem och vi tror.

Ja, OK, jag karrikerar. Men allvarligt ni som bara såg Pontén på Youtube, visst uppfattade ni det som att piratpartiet demonstrerade mot honom.

De som var i rummet har säkert en annan bild. Jag har en annan bild. Jag vet inte om ni tror mer på mig än på ert intryck av en youtubevideo, men så här var det:

Vi piratpartister diskuterade med Dreamhackledningen om att få möta Henrik Pontén på scen, det gick inte. Vi ville ge honom Creative Commons-kakor och ett skämtsamt diplom för framgångsrikt medlemsvärvande. Säkerhetsarrangemangen förhindrade det. Vi försökte på kortast möjliga tid ordna ett vänligt mottagande utan burop. Vi spred flaggor och ballonger och försökte få så många som möjligt att välkomna Henrik Pontén och hans mod.

Under hans framträdande så stod ett hundratal eller möjligen några hundra människor – de flesta pp-sympatisörer – framme vid scen med flaggor, banderoller och ballonger. Bakom oss fanns ett par tusen dreamhackbesökare som satt kvar vid sina datorer under Ponténs besök. När man som jag stod längst bak i den grupp som stod framme vid scen var det oerhört tydligt att buropen kom bakifrån, från dem som stannat vid sina datorer. Vi som stod vid scenen jublade snarare – även om det naturligtvis fanns element som visslade och buade, en person kastade ju till och med en tomat.

Så intrycket att det var piratpartiet som demonstrerade mot APB är alltså oerhört missvisande.

Xorbot jublar
Xorbot jublar

Varför ljuger du, Henrik Pontén?

Jag stod idag i vimlet framför stora scen på Dreamhack i Jönköping, när Henrik Pontén svarade på frågor från ungdomar.

Den sista frågan han fick löd:

>–Hur hade ni exakt tänkt att sätta dit oss som vet hur man gömmer sig?

Pontén svarade:

>– Jag tänker inte sätta dit nå’n, vad menar du med det!

Min stilla undran är, vad jobbar egentligen Antiprratbyrån och Henrik Pontén med?

EDIT: Jag korrigerade citaten så att de blev ordagranna efter att ha tittat på en videoupptagning.

Bilder:

Henrik Pontén på huvudscenen på Dreamhack
Henrik Pontén på huvudscenen på Dreamhack
Henrik Pontén på Deamhack
Henrik Pontén på Deamhack
Piratflagga på Dreamhack
Piratflagga på Dreamhack