Doodles dag 2

Jo, som sagt, det var inte en doodle det var fråga om på The Pirate Bay. Dagens doodle anspelar på att det inte direkt gör någon skillnad om Mona eller Fredrik blir statsminister. Fredrik har sin tokstolle Beatrice medan Mona har sin galning Thomas.

Det rör sig helt enkelt om två politiska block som speglar varandra och därför är obehagligt lika. De börjar bli som ett gammalt par som går ut på promenad med vovvarna.

Det rör sig om de två justitieministrar i modern tid som har den tveksamma äran att vara mest respektlösa inför medborgarnas rätt att omfattas av rättsstatens grundläggande principer. De ger med gemensamma krafter hårfrisörskor och fotbollsspelare runt om i landet dåligt rykte. Den ena av dem uppvisar någon slags satir över radhushelvetesmoral, där saker som proportionalitet, skuld och oskuldspresumtion är smått sekundära — medan den andre inte är nöjd förrän vi har vårt eget FBI med alla klockor och visslor som hör till. Ingen av dem förstår sin roll, utan agerar mest som galna kamphundar.

Gemensamt för båda läger är att politiken är absolut även i förhållande till privatlivet, att individens rätt bara är vad staten tillåter och att jag inte med gott samvete kan lägga enderas röstsedel i något som helst kuvert inom överskådlig framtid. Den ena sidan har den senaste mandatperioden uppvisat rena gangsterfasoner, till och med inom de egna leden — medan den andra sidan lider av makarna Myrdals arv, där folks kontroll över sitt eget liv är en antites.

Oavsett om upprinnelsen är konservatismens osynliga hand och organiska samhällssyn, eller kollektivismens förnekande av individen som en viktig politisk entitet och grunden för samhällets välmående, så landar de två stora drakarna väldigt nära varandra i mitten av det politiska fältet. Skillnaden i faktiskt förd politik är nu så liten att man snart frågar sig varför vi överhuvudtaget pratar politik inför ett riksdagsval?

Det faktiska valet syns mer handla om vem som är skickligast på att förvalta den gemensamt överenskomna linjen. Men är det politik egentligen?

PS Jag behöver fortfarande din hjälp (bidrag/jobb/uppdrag), läs vad jag menar här… DS

Me is a doodle-maker

Idag onsdag drar Piratpartiets annonskampanj på The Pirate Bay igång. I en dryg vecka har jag vetat om den, fast vi har hållit den tätt emot kroppen för att det inte skall spekuleras så mycket.

Kampanjen består i att vi tar över The Pirate Bays framsida. Istället för piratskeppet, så har vi gjort egna piratparti-doodlar (grafik) och varje doodle leder till motsvarande text på piratpartiet.se, som förklarar mer. I övrigt fungerar sidan naturligtvis som vanligt.

Det innebär att vi under en veckas tid kommer nå ett par miljoner användare per dag med våra bilder.

Jag blev tillfrågad om jag ville teckna bilderna/doodlarna och kunde inte motstå frestelsen. Så den senaste veckan har jag suttit varje ledig minut och spånat, skissat och tecknat förslag på doodlar. Att sambon inte kastat ut mig är ett litet underverk i sig.

Den första dagens grafik handlar om allt som INTE diskuteras i den här valrörelsen: sveken ifråga om FRA, IPRED, det kommande datalagringsdirektivet, The Pirate Bay-rättegången och allt annat som skulle kunna ge Piratpartiet positiv uppmärksamhet och draghjälp.

Det finns fem partiledare med igentejpad mun på bilden. För det är tyvärr lite för tydligt att det är sossar och moderater som håller i piskan här: om de inte så tydligt ville samma sak med integriteten, om än med olika formulering och förpackning, så skulle det vara svårare att få alla att helt lämna de frågorna därhän.

Det är ju knappast så att frågor om integritet, rättssäkerhet och informationsfrihet är ointressanta. De är grundpelare i en demokrati.

PS Jag behöver fortfarande din hjälp (bidrag/jobb/uppdrag), läs vad jag menar här… DS