Piratpartiet – Away From Keyboard

Idag har jag träffat piratpartister. Träffat dem ”på riktigt” – afk. Jag drog ner till God jul önskar Storebror – ett seminarium som piratpartiet är med och engagerar i Göteborg den 13 till 17 december. Idag handlade det om Stockholmsprogrammet och Lissabonfördraget. Talare var Annika Beijbom (fp), Jacob Dexe (pp) och eu-parlamentarikern Eva-Britt Svensson (v). Eva- Britt Svensson lämnade dock återbud och seminariet avbröts i förtid. Jag kom dit sent eftersom jag bara tänkt lyssna på andra halvan och hamnade mitt i uppbrottet.

Det visade sig vara OK ändå – seminarier i all ära, men vi hade mycket trevlig runt ett pub-bord istället. I början var Annika Beijbom med men efter ett tag var vi bara piratpartister: Jimmy Callin, Rikard Fröberg, Jacob Dexe, Anders Billander, Marcus Fridholm, Björn Feltén, Olof Bjarnarsson, Kalle Vedin, Peter Nilsson och säkert någon mer som jag inte minns i hastigheten.

Vi talade om allt möjligt – interna piratfrågor, piratpolitik, livet. Varje gång man träffar pirater som man tidigare bara haft kontakt med på nätet så blir man glatt överraskad. Sköna människor, gemensamma värderingar, men också stora intressanta värderingsskillnader. Vi har trevligt och vi lär oss av varandra.

Trots detta är jag så dålig på att ta mig iväg. Jag tar mig tiden att engagera mig på nätet. Jag följer massor med piratbloggar och andra politiska bloggar. Jag bloggar själv. Jag läser på forumet. Jag bevakar några skypekanaler och deltar i svärmarbete med t ex skrivande ibland. Men jag tar mig ytterst sällan iväg till en piratfika, en manifestation eller ett möte. Jag har svårt att hinna tycker jag. Nätaktivismen är lättare att ta tid till mellan vardagens göromål.

Men detta är en dålig prioritering! För politiskt arbete kan inte bara bedrivas på nätet. Jag kanske har fel, men det känns som att jag inte är ensam om att göra den här prioriteringen, eller leva den livsstilen bland piratpartister. Visst finns det utmärkta exempel på pirater som gör saker tillsammans utanför nätet. Styrelsen har i helgen träffats i Uppsala. I Linköping ordnade de Parley tidigare i år och fler städer följer efter. Värmland verkar ha väldigt mycket på gång tillsammans och det finns säkert fler bra exempel.

Men trots det kan jag inte låta bli att känna att afk inte är vår bästa gren. Och vi kan både vinna och förlora riksdagsvalet afk. Jag bestämde mig ikväll för att det är dags att lägga sig i träning. Så jag har satt upp ett mål för mig själv: Minst två helst fyra afk-pirataktiviteter i månaden med start idag. Jag har redan bokat ett möte med några Mölndalspirater i mellandagarna.

Jag återkommer och berättar hur det går.

Vad säger ni andra. Hur ser ni på afk contra nätaktivism? Vill vi, kan vi, borde vi lägga mer tid på att träffa varandra utanför nätet?