Tenenbaum-ekonomi

Flera stycken bloggare har pratat om mediebolagens kalle anka-ekonomi: De fullkomligt abstrakta och världsfrånvända uträkningar om förlorade intäkter och piratkopierade filer som RIAA, MPAA, IFPI, APB med flera använder sig av i sin lobbyverksamhet. Men vi borde nog kalla det tenenbaum-ekonomi efter Karl Sigfrids lysande analys i början av augusti:

Anta att skivindustrin har rätt i att Tennenbaum har åsamkat dem skador som motsvarar 160 000 kronor för varje låt som han laddat hem via Kazaa. Hur stor är då den sammantagna skadan av all otillåten fildelning?

Enligt IFPI kopierades 40 miljarder musikfiler olagligt via fildelningsnätverk under 2008. Om skadan för varje nedladdad låt är 160 000 kronor blir den totala skadan 6 400 000 000 000 000 kronor. 6,4 miljoner miljarder alltså. När cd-försäljningen stod på sin topp såldes i hela världen skivor för något mindre än 200 miljarderkronor per år.

Slutsatsen blir at skivindustrins påstådda förluster till följd av fildelning är drygt 30 000 gånger så stora som försäljningsintäkterna när de var som störst.

Kul hur man kan leka med siffror…

joel_tenenbaum
Mr Tenenbaum himself

Med andra ord, om varje olaglig nedladdning IFPI anser pågår skulle lagföras enligt samma mönster som Joel Tenenbaums, skulle de totala intäkterna motsvara 30000 års försäljning av CD-skivor under CDns verkliga guldår.

30000 år!

Romarriket gick under för i runda tal 1500 år sedan, blev en stormakt ungefär 1000 år tidigare efter att ha växt ur ett litet samhälle som grundades ytterligare 500 år tidigare. Rom grundades med andra ord för 3000 år sedan. Det är en tiondel av det antal år med bästa CD-försäljning som skulle krävas för att motsvara 160000 kronor i skadestånd per illegalt nedladdad låt.

Eller som Madeleine Sjöstedt skriver i SvD:

Om detta bara var en enskild incident skulle det hela kunna ursäktas som resultat av nonchalans. Kan det vara så att hot och stämningar är musikförlagens nya affärsidé när skivförsäljningen har gått ned? I USA har detta nämligen blivit vardag.

I våras dömde en domstol i Boston, Jim Tenenbaum att betala 675 000 dollar i böter till de fem skivbolag – av vilka Universal var ett – som stämt honom för att ha laddat ned 30 låtar på fildelningssiten Kazaa. Det är cirka 160 000 kronor per låt.

Om vi nu antog att man, fortfarande med IFPIs antal nedladdningar, skulle matcha de bästa försäljningsåren i ersättning för illegalt nedladdade låtar. Då skulle vi få dela i 30000 delar. Det skulle antingen innebära drygt fem kronor per låt, eller att endast en på 30000 nedladdningar hamnade i domstol. Om vi är snälla och dubblar intäktsbehovet för att kompensera för förundersökningar och advokater, så är det fortfarande bara en tia per låt, eller en på 15000 låtar som behöver hamna i domstol för att matcha det bästa försäljningsåret någonsin.

Snacka om affärsidé! Med tanke på att det sällan är under 20-25 låtar som hamnar i domstolen samtidigt, så behöver man med den här matematiken bara sätta fast en av 300000 illegala nerladdare för att tjäna lika bra som under CD-boomen!

En av 300000! Det betyder i fallet The Pirate Bay att man sätter dit mindre än tio personer per år, och motsvarande i alla andra fildelningssammanhang. Med tenenbaumlogiken skulle det bli tvåhundra låtar att få betaaaaaalt för, vilket skulle innebära 32 miljoner kronor om året. Väljer och vrakar man en aning, och sätter dit de som är ständigt uppkopplade, så kan man nog dubbla eller trippla den summan…

Gone Gold
Guldplatta får en ny innebörd

Eftersom den mängd pengar som kommit artister till del från alla stämningar som gjorts är väldigt lätt att omfatta (noll blir noll hur man än hackar och delar det), så är det rena guldgruvan för såväl skivbolag som advokater. Vi ser kanske början till en ny guldålder? En guldålder där man inte ens behöver anstränga sig med jobbiga artister eller störande kunder.

Är det inte några fler etablerade politiker förutom Madeleine Sjöstedt och Karl Sigfrid som fattar det här?

Martin och Sagobella behöver lite kärlek

Martin är en gammal bekant till mig som har en kedja med videouthyrningsbutiker. Han är med andra ord precis den mellanhand som sitter allra mest löst med den nya ekonomins logik.

Martin är för övrigt allt annat än piratpartist, helt enkelt för att hans verklighet ser ut som den gör. Det är svårt att tänka i sådana banor när den egna lilla verksamheten får allt mindre utrymme. Det som Martin däremot har är ett öppet intellekt, vilket gör att han både kan och uppskattar att diskutera frågorna utan att bli oförskämd eller affekterad. Det är en diskussion som faktiskt leder framåt, för vi skiljer oss mer i utgångspunkt och erfarenheter inte i inställning till världen.

En sak utmärker denna man, utöver hans generella trevlighet, och det är att han är den borne entreprenören. Han har alltid ett par sidoprojekt på gång. Det är troligen det som kommer rädda honom som företagare, just den förmågan att växla spår.

Sagobella är hans senaste projekt. Det är en sajt där man kan beställa CDs med barnmusik som vänder sig direkt till namngivet barn, nappar som kommer med barnets namn på och sagor som är skrivna direkt till just ett enda barn. Idén är inte helt unik eller ny, men den är ganska rolig och sympatisk.

Tyvärr är Martin ingen hejare på datorer, än mindre webbsidor. Systemet är installerat av en hobbyprogrammerare (inget ont sagt om sådana) och den* se notering har en del småproblem som ställer till det med google-rankningen. Det är inte heller världens bäst säkrade design, men den fungerar. Jag har tänkt försöka hjälpa honom med lite SEO och kanske med att städa upp i koden, men det kommer inte hända förrän jag faktiskt har tid. Just nu är det enda jag har tid med vid sidan av jobbet den här bloggen. Så småningom skall jag i alla fall se till att han får nytta av vår vänskap.

Han skulle i alla fall behöva lite draghjälp för att få rull på verksamheten. Något jag gärna vill hjälpa till med, och be er andra om hjälp med. Det är otroligt sympatiskt med en människa som tänker konstruktivt istället för att bara gnälla, och underbart med någon man kan prata konstruktivt med trots att man har olika utgångslägen och åsikter.

Så ta en sväng förbi sajten, länka dit, prata om den, köp något — ge honom lite utväxling och visa vad piratkärlek är.

* Notering: *Jag var onödigt slarvig i min beskrivning av killen som gjort sidan, det föll en skugga på hans arbete som det aldrig var min mening att placera över honom.
Jag misstänker att systemet i sig, vilket är väldigt vanlig för just webshoppar, halkar efter lite i den delen av tekniken som handlar om semantik och sökmotorvänlighet. Det var alltså inte en kritik mot hans arbete utan snarare ett krasst konstaterande.
Dessutom lät det som om det var några stora problem, och det är det inte. Jämfört med många standardinstallationer av stora CMS är sidan tvärtom bra.*