En boomerang kommer tillbaka och nitar min plånbok

Boomerang Solutions har skickat mig en räkning. De är en tjänst för att lägga borttappade nycklar på postlådan, märka datorer och telefoner med en metallbricka som identifierar dem och liknande.

I ett svagt ögonblick trodde jag att jag skulle ha nytta av en sådan tjänst, och tänkte jag kunde prova under ett år. I praktiken har jag eldat för kråkorna eftersom metallbrickor och nyckelringar ligger ouppackade. Att det blivit så beror på tre saker:

+ Att mina nycklar indirekt hade en sådan tjänst, eftersom de sitter på samma knippa som föräldrakooperativets.
+ Att jag inte skulle ha tid att vänta på att någon vänlig skäl postar nycklarna innan det är dags att byta lås på kontoret — till en kostnad av 7000 spänn.
+ Att jag kraftigt betvivlar värdet av en fet jävla metallbricka på min dator eller telefon, då det är det första som ryker om någon vill behålla dem och då en lapp med ett telefonnummer i annat fall är minst lika effektivt. Var det är tänkt att jag skall sätta en bricka tjock som en femtioöring på en modern telefon, kamera eller laptop och få den att sitta kvar är dessutom något jag inte har ett bra svar på.

Så de blev liggande i sina påsar, och redan en månad efter beställning bestämde jag mig för att det skulle förbli så. Jag borde omedelbart ha skrivit och sagt upp, men dödsfall, jobb och familj kom emellan.

Under hösten ringer en av deras säljare och frågar om jag är nöjd med tjänsten och vill förlänga/utöka den. Jag förklarar självklart att jag inte är intresserad, men att det är bra att han ringer eftersom jag då kan passa på att säga upp tjänsten. Han beklagar att jag inte vill ha den, men skall ordna uppsägningen. Sen hör jag inget mer: inga papper eller annat, inga telefonsamtal — jag anser saken utagerad.

Döm om min förvåning när nästa faktura dyker upp. Nå, fel tänker jag, jag får ringa dem. Men än en gång finns det annat som har högre prioritet, så det blir liggande. En månad senare kommer påminnelsen och nu inser jag att jag måste hantera det pronto.

Så jag kontaktar Boomerang Solutions och förklarar att jag faktiskt sagt upp abonnemanget, och därför inte skall ha några påminnelser. Som svar får jag att jag måste betala, eftersom uppsägning skall ske skriftligen. Så gott som ordagrant får jag veta att det inte spelar någon roll vad som sagts på telefon eftersom skriftlig uppsägning inte inkommit och perioden påbörjats.

Det visar sig att Boomerang i sin tur avtalat tjänsten med Securitas, så betalar inte jag får de sitta emellan — och det vill de inte. Så långt kan jag förstå, men för mig som kund så borde det vara självklart att jag kan lita på besked från deras representant och räkna med att saker och ting som avtalats faktiskt sker. Missar de, så borde de väl själva ta kostnaden?

De är villiga att ”kompensera mig framåt”, det vill säga förlänga abonnemanget ytterligare till reducerad/utan kostnad. Poängen var ju att jag inte vill ha abonnemanget, så varför skulle jag vilja förlänga det mer? Och kostnaden för dem är väl densamma om de tar smällen nu, eller om de bjuder mig på nästa period?

Jag får konstatera att Boomerang Solutions AB i Göteborg förlorat en kund för all framtid, och att jag inte kan rekommendera dem till någon annan. Skulle jag vara Sverker på Plus, skulle jag kasta deras brickor i soptunnan. Det krävs inga namnunderskrifter för att KÖPA tjänsten, så varför skall det behövas för att avsluta den?