Sen när blev Piratpartiet en förbaskad ISP?

Sara Lindbäck på ”rättighetsalliansen” var noga med att i radio påpeka att Piratpartiet är ISP som en bisyssla. Därmed skulle det inte vara politik att ge sig på Piratpartiet för att släcka ner The Pirate Bay.

Sara proklamerar RAs manifesto i radions P3:

– The Pirate Bay är världens största illegala fildelningstjänst. Tjänsten är fortfarande uppe och fortsätter skada kreatörer. Då får vi gå på nästa steg och det är deras internetleverantörer.

Och senare på sajten:

–Vi startar den här processen mot internetleverantörerna. I det här fallet har Piratpartiet en bisyssla som internetleverantör så det har överhuvudtaget inget med deras politik att göra. Det är ingen fribiljett att medverka till brottsliga handlingar bara för att man gör det under ett politiskt partis namn.

Men snälla Sara Lindbäck, självklart har det med politik att göra, vem tror du att du lurar?

For "Rättighetsalliansen" with "Love"

Varför tror du ett parti upplåter bandbredd till en omdiskuterad sajt utan att ta en krona betalt för besväret? Det är nämligen precis vad Piratpartiet gjort för å ena sidan The Pirate Bay och å andra sidan Wikileaks.

Det är faktiskt en ren symbolfråga, för om syftet bara är att dela filer, så finns det andra alternativ till en uppenbar måltavla som TPB. För Piratpartiet symboliserar båda dessa sajter informationsfrihet och kampen mot censur, mot inskränkningar i fair-use och mot sjuka distributionsregler. Det finns inget vinstintresse i det hela utan allt handlar om ideologi och politik.

Så det är glasklart att det du och Rättighetsalliansen gör, är att hota ett politiskt part för att få dem att gå emot sin egen ideologi i ett fall som egentligen är/borde vara allt annat än solklart rent juridiskt.

Det handlar inte om fribiljetter att begå olagligheter, det handlar om att lyfta frågor till en politisk nivå. Det är nödvändigt eftersom sådana som du, Sara inte behöver mer än två meningar för att underkänna all legal fildelning som pågår på The Pirate Bay och faktiskt endast en mening för att tjata om att hela sajten skulle vara olaglig.

Vi ser också att ni fortsätter göra samma fel gång på gång som Gottfrid Svartholm påpekar under domstolsförhandlingarna i TPB-rättegången. På frågan om varför rättighetskrav hånades, så sa han att de första kanske hundra gångerna så påpekade de att rättighetsinnehavaren borde ta upp frågan med den som lagt upp torrenten snarare än med TPB-gänget. Om man är mer precis och direkt går på de som missbrukar tjänsten snarare än tjänsten i sin helhet, så uppnår man större respekt. Problemet är att det i sin tur kräver att man visar respekt för att det skall funka. Det är något som sådana som du Sara inte är bekväma med: att faktiskt behöva prata med och resonera med de du anser gör fel, snarare än att tala ner till dem.

Du Sara och dina gelikar har i praktiken skrivit regelboken och historien genom att få domstolar att extrapolera att allting som heter Pirate Bay per definition måste vara olagligt eftersom grundarna av originaltjänsten dömdes till skadestånd och fängelse. Med ett par svepande formuleringar underkänns allt som inte passar er världsbild Sara, eller kanske den ni har fått betalt för att omfatta. Så det som kanske är det mest subversiva av allt kan sopas under mattan, trots att det är fullt lagligt…

Jag pratar om alternativ distribution och marknadsföring. För den som tjänar bra pengar på andras kreativitet, den vill nog helst inte att någon skall kunna runda honom/henne och få uppmärksamhet utan att vara beroende av hens väloljade marknadsföringsmaskin och kanaler… RA har i och för sig framför allt filmbolagen och deras mellanhänder i ryggen, så de andrahandsryser väl mest lite å musikförlagens vägnar när de ser initiativ som till exempel promo bay. Det här är det som är allra farligast med TPB, att det är en media- och marketingkanal utanför bolagens kontroll, att det är en informationskanal utanför staters och regeringars kontroll. Det är också det som är det viktigaste med TPB.

Tajmingen för RAs attack är väldigt intressant. Precis ikväll, samma dag som RA kräver svar på sina krav att klippa linan för TPB, så sänds filmen TPB:AFKSVT 1, det ser mer ut som en tanke än ett sammanträffande. För någonstans är alltihop uttryck för en enorm frustration över att alla miljoner som upphovsrättsindustring lagt ner på att diktera lagar, villkor, polisiära ageranden etcetera betyder mindre än inget i förhållande till några nördars vilja att hålla en specialiserad sökmotor vid liv. Den tekniska uppfinningsrikedomen är stor, liksom kunskaperna och den utmaning de antagit.

Med ett mesh-nätverk, där Piratpartiet endast står för en tråd till en ändpunkt, så är det inte troligt att TPB är nere mer än några timmar eller möjligen ett dygn även om PP skulle klippa uppkopplingen. Distribution och säkerhetstänkandet påminner starkt om originalorsakerna till Arpanet, det som blev internet, där noder skulle kunna slås ut i ett krig utan att nätverket mer än hostade till. Försvinner The Pirate Bay från nätet så är det troligen för att de som driver det nu ledsnar och blir för uttråkade, eller att det blir totalt irrelevant som sajt för att decentraliserade distribuerade nätverk tagit över alla funktioner, inklusive promotion.

Så Sara, vem vet, ni kanske ”vinner” den här  striden, om du med vinna menar att PP inte tar strid i domstol, men vad gäller kriget i sin helhet står ni i kvicksand. Du vet där varje rörelse förvärrar situationen snarare än förbättrar den…

Grattis till det liksom.

PS
Gissa vad… magnet:?xt=urn:btih:938802790a385c49307f34cca4c30f80b03df59c lägg till några trackers får ni se.
Fundera på vad det betyder för hela resonemanget att fyrtio tecken är allt som behövs för att skriva något potentiellt förbjudet…
Men trycker jag det på en t-shirt, ungefär som folk gjorde med PGP-algoritmen en gång i tiden, eller med DeCSS, så lär det vara omöjligt att komma åt.
DS

4 svar på ”Sen när blev Piratpartiet en förbaskad ISP?”

 1. ”lägg till några trackers får ni se”

  Det ska väl inte behövas egentligen.

  Jag håller med om att det är en politisk handling från PP:s sida. Men att ett parti bara för att det är ett parti som princip skulle få något slags frikort – det argumentet, som jag hört på olika håll, har jag svårt att förstå.

  1. Nej det finns inga frikort. Däremot är det en lögn att försöka frikoppla frågan från politiken. Och när det handlar om politik, så blir det genast en regression till ett äldre och mörkare Sverige när hotet gäller förtroendevalda i lika hög grad som partiet i sig.

   Det är urtypen för det man kan kalla ”chilling effect”, det vill säga att man inte vågar stå på sig trots att man inte anser att man gjort fel.

   Nu tog det ju istället en lite humoristisk vändning i äkta tpb-anda, när man helt enkelt byter jurisdiktion.

 2. verkar som Sara Lidbäck behöver sätta sig ner med nån kunnig och få reda på hur saker eg. stor till!

   

  synd bara att t ex Moderaterna eller Sossarna inte valde att själva starta liknande Serious Tubes och leverera bredband till t ex utsatta regimkritiker i Egypten, Kuba eller nån annanstans!

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.