Världens viktigaste rörelse

Årets viktigaste möte i Sverige. Det var Ung Pirats politiska konferens i Norrköping i helgen, åtminstone om man får tro avslutningstalaren, den legendariske IT-entreprenören Jonas Birgersson.

Ty innovationer, förklarade han, görs inte av kostymklädda, välkammade människor som efter en avslutad ingenjörs- eller ekonomutbildning skaffat en avslutande master i ”innovationssystem”. De görs av egensinniga, annorlunda människor. Som vågar tänka själva och sticka ut. ”Som ni!”, utropade Jonas, och svepte med armen ut över åhörarna.

Och det är när tekniker är unga, nya, som de formas, och systemen sätts. Sedan är de svåra att ändra. Och då gäller det att förstå systemen. Då kan man komma med de kloka förslagen. Inte bara nationellt, utan också lokalt!

Så spring till era kommunpolitiker, uppmanade Jonas,  och tala om för dem hur de kan få mer bredband för mindre pengar! Hur de kan göra skolan billigare och bättre, genom att dra nytta av allt fantastiskt material som de allra bästa universiteten i världen nu lägger ut på nätet. Så kommer ni att kunna tala om för väljarna att flera av era förslag redan genomförts. Och de andra partierna kommer att respektera, och vilja prata med er.

Och glöm för allt i världen inte, påpekade han, att Sverige är en folkrörelsedemokrati. Ett av få länder där många människor är med i det politiska samtalet, bryr sig, och blir lyssnade på! Därför är det extra meningsfullt att engagera sig och arbeta politiskt i Sverige. Och just därför är det så viktigt och värdefullt att det finns en massa övertygade, aktiva pirater runt om i landet. Som arbetar, samarbetar, och argumenterar.

Jag önskar jag kunnat säga det lika bra som Jonas gjorde.

Ett svar på ”Världens viktigaste rörelse”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.