Det ska vara lätt att göra rätt

”Det ska vara lätt att göra rätt!” är en förhållningsregel för de anställda på det företag jag arbetar på. Det kan handla om så enkla saker som att tydligt märka utrustning och kablar så att det blir självklart hur man ska koppla ihop dem. Eller hur komplicerade vi tillåter att våra olika system för rapporter och projektadministration att bli. Egentligen är det en självklar tanke; om det är svårt att göra fel och lätt att göra rätt, kommer vi oftare att göra rätt. Helt utan behov av kontrollsystem som belöningar och bestraffningar.

Ett litet tips till upphovsrättsindustrin: Gör det lätt att göra rätt. Det kan vara värt att pröva. För oss som gillar fri kultur men gärna betalar för oss, vore det en välsignelse.

Just nu är det nämligen så att det är svårt att göra rätt. Mina försök att se damfotboll från en pub i Edinburgh (som beskrivs i det länkade inlägget ovan) är bara ett av otaliga exempel på hur den som lever ett digitaliserat liv får allt svårare att tillfredsställa nyfikenhet, estetiska och kulturella behov utan att vara tvungen att göra fel.

För någon vecka sen greps jag av ett oförklarligt sug att se om Fight Club. Jag grävde fram min DVD som jag köpte när den släpptes för så där en tio år sedan och som sedan dess gett mig en ”Helena Bonham Carter”-fix, när jag behövt det. Skivan gick inte att spela i någon av den handfull av DVD-spelare som finns i hushållet. Inte i DVD:n vid TV:n, inte i den regionfria trucker-DVD som vi köpt för att spela svårspelade skivor, inte i någon av dataspelskonsollerna, inte i någon av datorerna i huset. Ni förstår. Skivan är tydligen kaputt finito, det är helt enkelt en X-DVD. Som rest för att möta sin skapare. Såvitt jag vet finns det ingen laglig tjänst som löser det problem jag härmed ställs inför. Jag har inte bara betalat för att ha Fight Club i bokhyllan, utan förväntar mig möjligheten att se den när andan faller på. Om jag inte vill köpa en ny DVD eller en coolare nyare utgåva på Blu-Ray eller lyckas hitta en legal nedtankningstjänst som fungerar och inte driver mig till vansinne med antipiratpropaganda – så återstår ett enklare mer praktiskt alternativ. The Pirate Bay.

Jag har en kompis som fick problem med sin Windows-installation. Av någon anledning har Microsofts servrar som håller rätt på att en installation av Windows har en laglig licens fått för sig att min kompis inte har köpt den licens som hon har köpt. Det skapar som ni förstår en hel del problem. Till exempel går det inte att installera nödvändiga uppgraderingar. Visst kan man i detta läge lägga ner den tid det tar att diskutera saken med Microsofts help desk. Det är till och med möjligt att de kan hjälpa till och lösa problemet. Ett snabbare och enklare sätt att få till en fungerande Windows-installation är nog ändå att ladda ner än piratkopia. Till exempel från The Pirate Bay.

Jag följer en hel del teveserier. En av mina favoriter är TopGear – bilprogrammet med Jeremy Clarkson, Richard Hammond och James May. Det reprissänds ganska frekvent på BBC Knowledge och om man la ned en hel del tid med att försöka förstå tablån, programmera sin TiVo och sortera bland de inspelade programmen skulle man nog snart ha en samling av gamla säsonger att njuta av i väntan på nya avsnitt. Helt lagligt. För att undvika allt detta arbete skulle man ju förstås kunna tänka sig att betala för DVD:er eller streamning av tidigare säsonger. De finns också att köpa, men inte alla. För vissa av seriens säsonger har det bara getts ut någon slags ”best-of”-sammanställning på DVD. På Amazon Instant Video kan man hitta några säsonger. Men det enklaste sättet att lösa mitt problem är återigen The Pirate Bay.

Jag kunde fortsätta rada upp exempel. De flesta jag känner kan fortsätta att rada upp självupplevda exempel på att det är svårt att göra rätt.

Upphovsrättsindustrin verkar inte riktigt förstå att om de har ett problem är det just detta. Att med DRM-skydd, med försök att låsa in kulturen i plastskivor, med fördröjda releasedatum i olika delar av världen, med undermåliga och onödigt krångliga betaltjänster, med obegripliga begränsningar i vad som erbjuds och hur länge … Med alla dessa inskränkningar som gör det svårt att göra rätt och lättare att få tag på det man vill ha eller behöver på illegitim väg gräver de sin egen grav.

Istället står de i startgroparna för att, med statsministerns ord, jaga en hel ungdomsgeneration. I dagarna väcker det knappt någon uppmärksamhet att en 15-åring är på väg att lagföras för att ha tillgängliggjort ett trettiotal filmer. GP skriver en kort notis. Någrabloggare kommenterar. Invid GP:s artikel kan man svara på frågan om man laddar hem olagligt på nätet. En förkrossande majoritet svarar ja. Upphovsrättsorganisationer drar 15-åringar inför rätta, samtidigt som en allt större del av deras kunder överger dem till förmån för modernare, effektivare men framförallt enklare distributionsvägar för kultur. Och ändå tycks lösningen vara så enkel.

Det ska vara lätt att göra rätt!

11 svar på ”Det ska vara lätt att göra rätt”

 1. Medans jag håller med dig angående de stora dragen i detta inlägg, så vill jag bara skjuta in och säga att själv tycker jag du har fel angående Fight Club skivan som tydligen inte gick att spela längre. En DVD (eller Bluray) slits inte i kvalite utav att spelas eller ligga i sitt fodral, alltså måste skivan ha blivit sliten av behandligen av den. Alltså har egendomen förstörts, och den är den skivan du har betalt för. Att din kopia av filmen inte är brukbar längre är inte upprätshovs industrin fel eller problem.

  Alltså tycker inte jag att du har rätt att ladda ner filmen p.g.a. den anledning.

  Sen att dom inte har några som helt lagliga alternativ är förvisso en katastrof. Själv bor jag på Irland, och det om något är ett svart hål i upprättshovets ögon. I sverige finns sådana alternativ som Spotify, Voddler, Lovefilm och så vidare. Kvalitet på de tjänster är en helt annan fråga.

  Här på Irland så finns det inget (som jag har hittat). Jag har lyckats fixa Spoify dock med hjälp av fars kreditkort som är registrerat i Sverige, och deras dyraste prenumeration tillåter att spela utomlands.

 2. Problemet med upphovsrättsSKYDD är att man inte med enkla sätt kan skapa egna säkerhetskopior på filmer, skivor etc. som man själv köpt. Man tvingas bryta mot lagen för att kringgå de skydd som finns, trots att man köpt materialet lagligt.

  Om man klantar sig och låter barnen själva spela sina disney-skivor, så är de inom kort ospelbara. Sätta lås på dvd-hyllan är enda alternativet.

  Nu har jag varit försiktig med mina dyra DVD-skivor, men mitt problem är ett annat – när jag vill köpa en film jag redan betalt för en gång, t.ex en utgåva med bättre bildkvalitet (blu-ray) så tvingas jag betala samma pris som alla andra. Inga uppgraderingsmöjligheter, eller inbytespriser finns. Jag har ju redan betalat för att upphovsrättsinnehavaren ska få sitt, varför ska jag behöva betala igen, igen, igen? jämför även med vinyl och cd. Nu betalar jag även när jag lyssnar på samma låt via spotify

 3. En tjänst som speltjänsten steam hade varit en magisk lösning. Där kan du köpa ett spel, ladda ner det, spela avinstallera och ladda ner det igen om lusten faller på. Relativt rimliga priser också. Inte som exempelvis Microsofts X-box live där man kan köpa flera år gamla spel för 350:-, som i handeln kostar dryga 100:-

 4. @Henrik – Jo visst kan slitage på DVD:er vara mitt eget fel (även om det finns undersökningar som visar att optiska digitala lagringsmedier tappar data även om de bara används för arkivändamål). Oavsett det så tycker jag DVD-utgivarnas förmåga att välja perspektiv utifrån vad som är mest praktiskt vid tillfället är irriterande. Ibland säljer de en vara som de inte tar ngt ansvar för tillgängligheten till efter köpet, ibland en användarlicens så att de kan ställa villkor hur man brukar den. Det är inte en affärsmodell som gör det lätt att göra rätt.

  @Mulbert – Jag känner helt och hållet igen mig i ditt resonemang. Jag skulle gärna betala en månads eller årskostnad till upphovsindustrin för rätten att hålla min mediasamling uppdaterad på det senaste distributionsmediat. Då skulle det vara lätt att göra rätt.

  @Peter – Jag har förstått på ungarna att Steam ”is the shit”. Tyvärr är det något vajsing på vägen mellan mitt bredbandsuttag och deras speldator som gör att Steam inte pratar med oss längre. Jag har felsökt och öppnat och stängt portar i routrarna, fipplat med Windowsbrandvägg osv. Jag får det fan inte att fungera. Trist!

 5. Mina egna erfarenheter av att ej kunna spela mina köpta filmer eller musik i vilken spelare jag vill gör mig minst sagt förbannad. Jag har betalat för det och ska då ha rätt att se filmen i min nya dator med SONY Optiarc-drive. När ej heller den andra köpefilmen gick att se utan att drivern hakade och ”spottade” så tänkte jag i mitt stilla sinne…Nu skiter jag i att köpa mer… Nu blir det TPB och Tankaner och Tankafetast. 
  Jag säljer inget som jag hämtar och jag har det bara för eget bruk….olagligt? Skitsnack! Jag har kopierat kassetter sedan jag var 10 på 70-talet och tänker inte sluta med det nu heller.

  Skulle vilja se hur människor inom rättsväsendet; poliser e t c bland annat gör…har de inga kopior av något slag i sina hyllor där hemma? Hyckleri och dubbelmoral!
  Jag har aldrig köpt så mycket musikskivor sedan jag började tanka ner men det skippar jag också ny för när jag inte ens kan få kopiera min köpta skiva som jag är rädd om för att ha en kopia i bilen
  till bilstereon..då bemödar jag mig ej längre att köpa. De få skylla sig själva, de där multijättarna i denna sjuka, maktmanipulerande jätteindustrin.
  Nej! Det är dags att säga ifrån och det på det bestämdaste.

  Sluta med det där att musiker ej tjänar pengar på grund av det här. Hur var det då man började med diskotek och DJ:s. Det skulle ju sänka industrin. Det blev tvärtom.
  Grupper kan börja spela live istället och sälja skivor där och sedan kan de ta bort några led och sälja skiten billigare….

   

     

    

 6. Har Henrik verkligen rätt i sin teori? Har inte förf egentligen köpt en licens för att spela upp filmen i sitt eget hem? Ibland har man köpt och äger ett fysiskt exemplar, ibland har man köpt en licens att spela upp. Det verkar variera från situation till situation men lustigt nog alltid till nackdel för kunden och till fördel för bolaget. Märkligt hur det kan slumpa sig.

 7. Tråkigt att steam inte funkar för er. Jag hade också problem med det för ett tag sedan. Vet inte varför det slutade funka eller varför det började igen. Så kan tyvärr inte hjälpa dig där. Dock märkte jag att jag var otydlig. Jag skulle vilja ha en tjänst som steam, fast för film. Nu tror jag givetvis att du, Göran, i din oändliga vishet förstod detta. Men det kan ha funnits andra som tolkade det som att steam även tillhandahåller film- vilket inte är fallet. 

 8. @Peter – Du var nog tydlig nog. Jag fattade iaf – fast det kan ju bero på att barnen har pratat om Steam dagligen de senaste månaderna 🙂

 9. @Peter – Efter ett besök av en mer nätverkskunnig kompis och en omstrukturering av nätverket (som jag tydligen kopplat fel) så fungerar nu Steam. Ungarna är glada.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.