Fri kultur – inte gratis

Jag läser Lawrence Lessigs Free Culture igen. Han skriver där att när vi talar om fri kultur är det inte att den ska vara fri som i fri öl, utan fri som i det fria ordet. På svenska är det lättare att göra denna distinktion genom att säga att vi inte eftersträvar gratis kultur – bara fri.

Fri kultur blir inte inlåst bakom kopieringsskydd, licenser eller regionkoder och nationsgränser. Fri kultur vill spridas för vinden, vill kopieras och vill utgöra inspirationen och utgångspunkten för nytt skapande. Det kan innebära att den i vissa uttrycksformer blir gratis eftersom försöken att upprätthålla betalningsmöjligheter skulle låsa in den. Men det betyder inte att kulturskaparen inte får betalt. Det betyder bara att betalningen tar andra former och vägar.

För den som skapar är det ofta viktigare att bli läst, hörd eller sedd än att maximera det ekonomiska utbytet av den kultur man skapar.

De som däremot är livrädda för en fri kultur är de som idag sitter på distributionsvägarna och därmed kontrollerar intäktsflödena för kulturen. De som idag lever gott på andras skapande. De som en gång i tiden var nödvändiga för att den kultur som skapades skulle kunna nå publiken, men som långsamt blir allt mer obsoleta.

Jag sitter på en pub i Edinburgh och ville se svenska fotbollslandslaget (damer) spöa Australien. Det var en av de saker jag verkligen ville göra på min födelsedag. När jag jagat rätt på en strömadapter till min dator, hittat en pub med wifi och strömuttag (Datorn var strömlös pga för mycket Edinburghresearch häromkvällen.) och tagit in en whisky och en pint, så gick jag in på TV4play. Jag möttes av en skylt: ”! Fel: Videon av rättighetsskäl bara tillgänglig i Sverige.”

Jag opponerar mig mot TV4:s språkbruk. Det har inte blivit fel. Det är med flit de inte släpper fram streamen till mig här i Edinburgh, att kalla det ett felmeddelande är mer än lovligt fånigt. Däremot är det enligt min mening fel av dem att göra begränsningen, men det är en politisk/filosofisk fråga och inte en fråga om ett det tekniska felmeddelande som de försöker få det att framstå som.

Jag försöker sedan hitta någon annan stream – flera har blivit nedplockade pga att de brutit mot upphovsrätt eller licenser, FIFA:s egen hemsida ger bara streamen till länder där ingen aktör köpt TV-rättigheterna. Naturligtvis har någon kanal i Storbrittanien köpt dem, det är bara att de inte sänder Sverige-Australien, åtminstone inte på någon pub. Spelsajterna jag är medlem på streamar inte ut utanför Sverige.

Jag ger upp. Jag följer matchen via Expressen Sports livekommentarer. Jag hoppas jag inte missade för mycket.

Jag kommer aldrig förstå de som säger att detta är en rimlig ordning. Att TV4 och de andra aktörerna när de betalt för detta programinnehåll inte bara ska ha rätt att tjäna pengar på det, utan också låsa in det i en otillgänglig, omodern och otillräcklig distributionsmodell. Jag är säker på att de som skapar denna kultur (ja, damfotboll är kultur) inget hellre vill än att alla som vill ska kunna se matchen.

De viktiga aktörerna här är inte TV-bolag, fotbollsförbund, sponsorer och annonsörer. Det finns två viktiga aktörer – kulturskaparna (fotbollspelarna i detta fallet) och kulturälskarna (i det här fallet fotbollsfansen). Ingen av dessa aktörer tjänar på nuvarande ordning – alltså är det på tiden att den går i graven.

De finns de som talar om att försvaret av upphovsrätten är starkt kopplat till det yttrandefriheten. Att det inte kan finnas yttrandefrihet utan en stark upphovsrätt. Jag förstår inte hur de tänker. Ordet är ju inte fritt när kulturen låses in bakom protektionistiska skyddsmurar. Upphovsrätten var en gång yttrandefrihetens bålverk idag har den blivit dess fängelse.

Jag ville inte ha gratis öl – jag ville bara vara fri att se på fotboll.

5 svar på ”Fri kultur – inte gratis”

  1. Snacka för dig själv, jag vill både ha grattis öl och vill ha en fri kultur. De både utesluter inte varandra 😉

  2. Donerar gärna till independent produktioner, men betalar EJ till maffian. 

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.