Tuesday May 31st – Hard Drive Buying Day?

Towelday har just passerat när jag börjar förbereda mig för nästa stora bemärkelsedag. Jag surfar prisjakt, pricerunner och studerar prislistor hos de stora ehandlarna inom dataområdet. På tisdag smäller det – hårddiskköpardagen.
Broken hard drive? - Day 148 of Project 365
Orsaken, undrar ni? På onsdag blir en 1 TB hårddisk ungefär 20% dyrare över en natt. Det förefaller alltså rimligt att vi som har stora lagringsbehov gör som man gör inför en bensin- eller tobaksskattehöjning – hamstrar. Lagring har ju trots allt antagit karaktären av lättrörlig konsumtionsvara de senaste åren. En ny USB-sticka köper man ju mest hela tiden, för att man inte orkar leta efter de man redan har utspridda i sina jackfickor. Det är för jobbigt att hålla ordning på sina filer, så man köper en ny hårddisk istället för att städa på den gamla. Känner ni igen er?

I så fall rekommenderar jag ett besök hos valfri elektronikhandlare på tisdag för att bunkra upp för de närmaste åren av lagringskapacitetfixar – ni vill väl inte riskera abstinens?

Det var i december förra året som Copyswede – den organisation som har hand om den så kallade privatkopieringsersättningen – bestämde sig för att börja ta ut avgift även på externa hårddiskar och USB-minnen. Från början var det meningen att man skulle börja ta ut de nya avgifterna den 1 april, men datumet sköts fram till den 1 juni. Fördröjningen har att göra med att man förhandlar med branschen om de nya avgifterna. Hittills finns ingen uppgörelse utan den nya avgiften och dess nivåer (< 80 GB: 1 kr/GB, 81–250 GB: 120 kr. > 250 GB: 160 kr) är ensidigt beslutad av Copyswede.

Ännu finns ingen uppgörelse, så det kan naturligtvis bli ytterligare ett uppskjutande av startdatumet. (Om det skulle hända får jag väl leva med en lite för stor samling flyttbara lagringsmedia kringflytande här hemma.) Det är väl till och med möjligt att Copyswede tvingas inse att idén är dålig i grunden. Rasmus på Copyriot funderade kring det perspektivet redan i januari.

Hur som helst förefaller det egendomligt kanske rent av galet att öka avgifterna i ett system som när alltmer mediainnehåll streamas kommer att bli allt mindre betydelsefullt. Hur mycket kommer vi att privatkopiera, när mediainnehållet finns ett knapptryck bort – på det internetz?

En alternativ metod till att hamstra lagringskapacitet på tisdag är att se till att få en dispens. Som professionell användare av lagringsmedia kan man slippa undan. Tyvärr kan bara företag registrera sig i Copyswedes databas. Ni som inte är företagare får väl gå till chefen och be snällt.

Vill du veta mer om privatkopiering och Copyswede? Enligt min mening är lagen så egen att det nästan blir roligt att läsa rättfärdigandet av den och av Copyswedes roll som uppbördsman åt upphovsmännen. Fast jag tycker det börjar bli dags att några i ansvarig ställning inser att man återskapat skråsystemet i modern skepnad. Höga trösklar innan du kan kalla dig upphovsman, allmänna avgifter utan tydlig koppling till en nytta för den som betalar, insamlande av medel som bara går till de som redan är en del av systemet …

Elektronikhandeln kommer att betala en stor summa till Copyswede för hårddiskar och USB-minnen, att fördela mellan upphovsmän. Men Copyswede hävdar att konsumenten som köpt en hårddisk bara är med och betalar detta om han använder den till privatkopiering. Eftersom avgiften är riktat mot handlarna och bara gäller privatkopieringsanvändningen av hårddiskar (all annan användning inklusive olaglig piratkopiering är nämligen borträknad) så har ingen avgift tagits ut på den som använder sitt lagringsutrymme till saker som inte omfattas av upphovsrätt. Förstod ni?

Tycker ni hela resonemanget känns 1500-tal, orimligt eller bara korkat men inte har lust eller råd att hamstra lagringskapacitet på tisdag – gå med i Facebookgruppen. Det kostar bara ett musklick.

EDIT
Märkligt – samma dag som jag drar igång det här evenemanget tycks frågan ha blivit uppskjuten igen till den 1 september. Kan det vara en slump? Eller den stora konspirationen? Får jag det bekräftat av en till källa, så får jag väl skjuta fram Hard Drive Buying Day.

EDIT 2

Det står nu klart att branschen och Copyswede är överens om att skjuta upp datumet till den 1 september. I linje med det flyttar jag fram datumet på Facebooksevenemanget – hårddiskhamstrardagen, som Nickelin valde att kalla den i sin livestream äger alltså rum den 31 augusti i stället.

11 svar på ”Tuesday May 31st – Hard Drive Buying Day?”

 1. Eftersom bara externa diskar kommer drabbas av avgifter, så kommer man även slippa undan avgiften om man köper ett tomt hårddiskkabinett, och sedan sätter i en vanlig intern disk i den.

 2. Som David säger går det att manövrera sig runt idiotin, åtminstone vad gäller hårddiskar. Det man får ”böta” för tilltaget är bekvämligheten i en integrerad lösning.

  Eller så gör man som jag planerar göra när det blir aktuellt nästa gång och beställer från Danmark eller Tyskland… Synd om de lokala försäljarna, men vem vill betala 160 spänn i straffavgift för att få rätten att säkerhetskopiera sina semesterbilder, semesterfilmer, bokföring och dokument? Inte jag i alla fall.

  Det där med de lokala försäljarna och direktimport är väl för övrigt något branschen försökt förklara för farbror CopySwede, utan att farbror CopySwede riktigt vill förstå vad de menar. Farbror CopySwede hoppas nog på att onkel Dataidiot eller moster Bekvämlighet skall köpa skiten lokalt ändå. I realiteten betyder det väl att de hoppas på att de som inte sparar sina piratkopior på extern HD skall betala avgiften piratkopierarna är för smarta att gå på?

 3. Det var ju USA som avbröt Englands krav på Thé-skatt för några hundra år sedan, och därmed bröt sig loss från GB. Vilket startade frihetskriget. Idag beter sig USA på exakt samma sätt ! Ironiskt. Skråtänkandet och revirpinkeriet har ff mycken makt.
  Öppenhet verkar bara bara några trevliga ord som ANDRA ska använda, inte dom själva.
  SÅ glad när USA tappade ansiktet via Wikileaks. Dels ser vi HUR mycket de ljuger och dels hur INKOMPENTENTA de är. Snacka om att tappa både byxor och FACE !
  HA !
  Det tredje världskriget pågår just nu (= ekonomiska kriget). Fortsättning på det kalla kriget. Det var ju USA som envetet drev på att Sovjet skulle gå bankrutt !!!
  CopySwede kör med pampfasoner samma som Libyen och Kadaffi gör – suck ……..

 4. Det är ju knappast lönt att bunkra upp för ett längre behov än att diskarna blivit 20% billigare per byte, vilket, med dagens utveckling, är cirka tre månader.

   

  Nej, rätt metod är att direktimportera.

 5. Hittills finns ingen uppgörelse utan den nya avgiften och dess nivåer (< 80 GB: 1 kr/GB, 81–250 GB: 120 kr. > 250 GB: 160 kr) är ensidigt beslutad av Copyswede.

  Värt att komma ihåg i det sammanhanget är att Copyswede inte sätter nivåerna, lagstiftningen gör det. Det Copyswede gick ut med ska nog närmast tolkas som en kickoff till förhandling, eftersom förhandling ska till med alla nya lagringsmedier. Det var ju också först vid kravet som branschen valde att samla sig för förhandling (en förhandling som ju främst är till för deras skull).

  Hur mycket kommer vi att privatkopiera, när mediainnehållet finns ett knapptryck bort – på det internetz?

  Bra fråga – och svaret är ”självsanerande”. Om privatkopieringen går ner, så gör ersättningen det också. Det är precis vad som hänt med CD och DVD. Där får upphovsmännen som bekant inte längre in så mycket.

  Höga trösklar innan du kan kalla dig upphovsman, allmänna avgifter utan tydlig koppling till en nytta för den som betalar, insamlande av medel som bara går till de som redan är en del av systemet …

  Den första är svår att förstå … Vem som helst som medverkat i något som kopierats för privat bruk kan ju begära ersättning hos Copyswede. Ersättningen ska ju gå till dem som kopierats. Det gör den sista satsen svår att förstå också. Vem som helst kan ju bli del av systemet.

  Vad gäller den tydliga kopplingen till nytta för den som betalar, är det viktigt att hålla i minnet vem som betalar vad. Branschen, som betalar ersättningen, gör det för att de tjänar pengar på att kopieringen sker. Konsumenten, som branschen lägger pålagor på för ersättningen, får fritt kopiera för privat bruk. Kopieringen görs laglig. Jag ser en nytta.

  … så har ingen avgift tagits ut på den som använder sitt lagringsutrymme till saker som inte omfattas av upphovsrätt

  Det du skriver här är fel. Eftersom branschen slänger över kostnaden på konsumenten som de vill, kan du visst vara med och betala även om du inte använder ditt lagringsutrymme för sådant som omfattas av upphovsrätt.

  Det Copyswede skriver på länken du ger, är att ingen upphovsman får ersättning för annat än privatkopiering. Det är en helt annan sak. Upphovsmännen ska väl inte lastas för hur branschen väljer att fördela sina kostnader på sina kunder?

  Handla gärna utomlands, men kom ihåg att du där betalar ersättning i det landet istället.

 6. @Anders – Det kanske är bättre att direktimportera om det man är ute efter är att spara pengar. Om man är ute efter att göra en poäng är det smartare om en massa människor handlar samma dag – helst i en fysisk butik.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.