Fel svar kostar 150 miljoner?

För någon vecka sedan påstod Beatrice Ask att det skulle kosta oss 100 miljoner i böter att inte införa datalagringsdirektivet. I radion idag var den siffran uppe i 150 miljoner… Det börjar nästan lukta tysk 20-talsinflation om det hela.

Vad Askan däremot inte sa i programmet är att införandet av samma direktiv uppskattas kosta 700 miljoner eller mer. En böter på 150 miljoner är med andra ord en rabatt på dryga halvmiljarden under det närmaste året — rena vinsten således. Dessutom är det inte alls säkert, eller ens troligt, att EU sätter en så hög böter.

Men för att vara ännu elakare mot Beatrice ordbajserier, så har eventuella böter inte alls med beslutet på Onsdag att göra. Det är nämligen så att det redan gått ett år sedan vi fälldes förra gången, vilket innebär att vi kan bli stämda igen oavsett om vi beslutar att införa datalagringsdirektivet på Onsdag. Då blir priset både de 700 mille det kostar att införa och de 150 mille Bea påstår att vi får betala i böter…

Naturligtvis handlar det inte om något annat än blå dunster och rökmoln, för 150 miljoner är inte ett skäl att stressa på och fatta ett hastigt politiskt beslut som har så långtgående konsekvenser för det svenska samhället. Bestämmer vi oss för att vi inte tänker införa datalagringsdirektivet, så har vi faktiskt råd att betala böterna, de är en piss i den berömda oceanen i jämförelse med en hel räcka andra kostnader vi betalar utan att blinka. Men frihet är kanske det enda som inte får kosta något, eller?

Faktum kvarstår. Vi skall inte fatta ett hastigt beslut i en fråga som skapat sådan debatt och där det framförts så mycken kritik, både här hemma och internationellt. EU kommer med en utvärdering, vilken lär svida rätt elakt.

Har vi väntat så här länge har vi faktiskt råd att vänta lite till. Annars blir vi som tokfan som lamt ser på hur boskapen rymmer och sedan springer för livet för att stänga spiltan när skadan redan är skedd.

Gör något konstruktivt istället och ifrågasätt datalagringsdirektivet på EU-nivå. Det är inte nödvändigt, utan en del av ett samhällsbygge som går stick i stäv med de demokratiska idealen om frihet och integritet.

Och alla ni riksdagsmän och kvinnor. Tryck för helvete på knappen för att bordlägga frågan på Onsdag!

11 svar på ”Fel svar kostar 150 miljoner?”

 1. Hastigt och hastigt…

  Det är väl inte direkt så att Askan bara hux flux bestämt sig för att datalagring är en bra idé. Lagförslaget läckte ju från JD redan långt innan valet 2010. Att man sedan inte vill bekymra oss stackars väljare med att prata om komplicerade saker man redan bestämt sig för före valet, får väl betecknas som rörande omtanke. Demokrati ska vara lätt, och ’ja’ är så mycket roligare.

  Ang kostnaderna ska man inte heller glömma driftskostnader om minst 133 miljoner per år. Jag har sett uppgifter som uppskattar de totala kostnaderna ännu högre: över en miljard i installationskostnad, och ca 360 milj/år för driften. Jag håller dock fortfarande på att bekräfta dem, men skulle inte alls bli förvånad om de visade sig stämma.

  … Men vad är väl pengar mot ett barnaskratt?

  Som vanligt älskar jag era Neumaniserade porträtt ^^

 2. Måste hålla med Beelzebjörn, det där porträttet fick mig att skratta hårt ^^
  Det ska bli intressant att se vad som sker på onsdag. Och det ska bli mer intressant att se vilka som faktiskt röstar för detta skit med så snea argument som ges som anledning till att det borde införas…

 3. @Belzebjörn: Jo, hastigt i betydelsen innan all relevant information ligger på bordet. Visst är det inte precis en ny fråga, utan snarare en av de segaste på lång tid — men det hindrar inte att det är hastigt att fatta beslut någon vecka innan EUs utvärdering.

 4. Hastigt men inte förhastat.

  Vill man verkligen ha sitt direktiv till varje pris, får man skynda på innan någon pekar på bristerna. Ett katastrofscenario vore ju om allmänheten plötsligt började fråga regeringen vad den håller på med, och varför.

  Då är det skönt att kunna säga ’för sent – vi klubbade TYVÄRR det här förra veckan’.

  Det kanske låter lite som om jag har gett upp allt hopp om den här regeringens vilja att se till sina väljares väl före sin egen agenda.

  Det har jag.

 5. Att Neumanisera porträtt är en sån där simpel sak som inte är simpel i verkligheten… 🙂

  I princip lägger jag en Alfred E ovanpå offret, sen tar jag ett morph-verktyg och justerar respektive bild till dess de sitter ihop någorlunda. Sen är det finlir att sudda i Neumann så att tillräckligt mycket av originalpersonen kommer fram, justera färger, ljus och allt sånt där.

  I Beas fall, så är det enda som är kvar av Neuman öron, kinder och fräknar. Näsan är hennes egen, liksom pann- och hakparti. Att det ändå passar så bra är väl någon slags poetisk rättvisa (och mycket jobb med morph och kloning förstås 😉 )

 6. Flera riksdagsledamöter jag e-mailade sade att EU kunde införa en rullande skatt per månad vi inte hade DLD, och att det därför skulle kosta mer att ignorera DLD trots allt. Vet du hur mycket sanning det ligger i det?

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.