Absurd stress att införa datalagringsdirektivet

Lyssna nu på den här absurditeten:
Den 23 mars kommer EUs utvärdering om datalagringsdirektivet. All förhandsinformation som läckt ut pekar på att den kommer utsättas för svår kritik, både i sig och ifråga om hur den införts i olika länder.
En vecka före detta datum, den 16 mars planerar riksdagen att behandla samma datalagringsdirektiv, för att som det ser ut rösta om den samma dag.

Det luktar panik: ”Nu måste vi få igenom skiten, väntar vi en vecka till blir det näst intill politiskt självmord!!!”

Alliansen har bestämt sig. På känt manér är debatten vad dem anbelangar redan över, efter vad man kan anta. Sossarna kommer knappast sätta sig på tvären. Det är ju deras egen tidigare justitieminister som totat ihop eländet!

De vi har att hoppas på är Vänsterpartiet och Miljöpartiet, de skulle kunna sätta sig på tvären och tvinga fram en bordläggning av frågan. Mer än så går nog inte att hoppas på, men om dessa partier verkligen står för integritet som de påstår sig, så är det nu yppersta läge att visa det.

IT Politi

Tre länder har hittills prövat datalagringsdirektivets förhållande till de egna grundlagarna och funnit att de strider mot dessa: Tyskland, Ungern och nu senast Cypern. Den svenska regeringen och väl valda andra partier har däremot total bollfixering och tycks knappt ens fundera på om det här verkligen är rätt häst att satsa på.

Alla borde verkligen följa Malte Spitz spår, bokstavligen — för att se hur denna politiker för de gröna i Tyskland låtit publicera en liten del av de data som samlats in om honom. Telefondata som kopplats till offentligt tillgängliga nätbaserade tjänster och därmed gett en absurt detaljerad bild av hans position, nätuppkopplingar, telefonsamtal med mera. Han blev själv skrämd av detaljrikedomen, men valde att publicera informationen för att visa hur datalagring fungerar i verkligheten.

Till och med för de som, likt mina sju- och nioåriga killar inte riktigt förstår varför det gör något att hela ens liv läggs för öppen ridå, borde bli oroliga av att se Spitz information. Det är så lätt, så lätt att kartlägga en annan människa redan som det är. Om gränserna för vilken information som går att få tag på bryts ner det allra minsta mer än de redan gjort, så är det rent trivialt och detaljrikedomen i kartläggningen byter nivå.

De flesta lever faktiskt sina liv med lite skit i hörnen. Få, om någon, har ett så rentvättat liv att de verkligen vill kunna bli skärskådade in på bara kroppen. Skapar vi verktyg som tillåter staten att analysera någons liv på ett sådant sätt, så hamnar privatpersoner i en slags utpressningssituation gentemot det samhälle de lever i. Det gäller att inte göra väsen av sig och hamna på radarn, för då riskerar man att bli undersökt. Det räcker trots allt med en enkel anmälan, tillräckligt vass för att inte polisen skall skita i den, så är de slutna registren inte alls lika slutna längre. Det räcker för den delen att man haft kontakt med någon polisen är intresserad av, så befinner man sig själv i riskzonen.

Det finns en slags galenskap i allt detta, men en som många inte ser eftersom de har för bråttom för att fundera djupare i frågan.

11 svar på ”Absurd stress att införa datalagringsdirektivet”

 1. (Har nåt svagt minne av att Rumänien och kanske Bulgarien varit ”grundlagligt missnöjda” med DLD också? Eller har jag fuckat upp det i huvet?)

 2. Bra skrivet igen!

   

  Just förhållandet mellan medborgaren och staten är det som totalt undermineras när massövervakning införs. Det som många missar är just att det är inte en själv som avgör om hörnen innehåller skit eller ej. När man på detta vis detaljgranskar människor uppstår den utpressningsfaktor som normalt sett främst är aktuell för höga officerare och liknande.

  Det handlar alltså inte alls om illegala handlingar utan det räcker att de har en utpressningspotential som bottnar i vad den övervakade värderar i sitt privatliv i relation till sig själv och sin närmaste omgivning. Det kan vara allt från vänsterprassel till andra typer av dubbelleverne som förvisso kan betraktas som moraliskt sisådär men inte alls olagliga. Det gemene man ska tänka för att förstå detta är ”allt som man gör som man inte gärna delar med sig” har potentiell utpressningskraft i händerna på fel person.

 3. Fascinerande visualisering!

  Men det stämmer inte att påstå att man ser exakt hur man har rört sig eller exakt vilken gata man befunnit sig på, rörelsen är interpolerad i animationen. Det kan man se på att mobilen aldrig ser ut att vara stillastående, trots att den säkerligen ligger helt still c:a 8 timmar under natten, samt att knytpunkterna i animationen alltid har sitt urspung och mål exakt där basstationens radioantenn befinner sig.

  Animationen utger sig för att vara mer exakt än vad informationen innebär. Det man kan säga med hög säkerhet är att man har befunnit sig i den antennsektor som lyses upp, i de lägen telefonen har varit påslagen. Man kan lura systemet genom att

  1. Slå av telefonen.

  2. Flytta sig vart som helst.

  3. Komma tillbaka till samma sektor man var när man stängde av telefonen.

  4. Slå på telefonen igen.

 4. Nåja, det funkar väl så länge du inte är misstänkt för något… I alla fall om man skall tro källor som den här. Nu vet jag inte om den sortens teknik letat sig hit ännu eller inte, men det är inte speciellt långsökt att tro att den kommer.

  Att man slår av telefonen helt under en period är dessutom ett ”ovanligt” beteende, vilket är en slags information om personen bara det.

  Det låter lite foliehatt, men det är just där problemet ligger — att foliehatten mer handlar om vad man tror att något skall användas till, snarare än vilka möjligheter som finns.

 5. FBI-historien från 2006 hade möjligen varit tänkbar för ett mycket begränsat urval mobiltelefoner med de ”rätta” tekniska specifikationerna.

  Med dagens smartphones är det faktiskt enklare att smitta telefonen med ett virus som hämtar data från mikrofon, kamera, GPS mm utan att man märker något själv, mobilen kan tom se ut att vara avslagen. I det läget är det enda säkra att plocka ur batteriet 🙁

  Än så länge kan vi dock lugna oss med att den data som sparas undan är avsevärt mindre geografiskt detaljerad än vad den tyska animationen påskiner 😉

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.