Punken når konferensvärlden

I onsdags var jag på ett informationsmöte om Webcoast. Min twitterkompis Mikumaria har dragit igång ett spännande projekt som jag hörde talas om (i köttvärlden först märkligt nog) via Maloki och Olle Bjerkås. Det var Olle som bjudit in mig på mötet på House of Win-Win för att höra Maria berätta om Göteborgs första ”unconference”. Unconference är en metod för att skapa möten där deltagarna tillsammans skapar innehållet. Webcoast kommer att bli ett sådant möte på temat kommunikation på internet. Den 18-20 mars samlas intresserade för att tillsammans skapa en konferens på Lindholmens Science Park i Göteborg. Jag kommer att vara där. Men de två centrala frågorna – vad jag vill veta och vad jag har att berätta har jag inte riktigt något svar på än. Om du tänker besöka Webcoast och har idéer till vad jag skulle kunna berätta om så skriv gärna en kommentar här.

Unconferencekonceptet och Webcoast har skapat ett stort intresse inte bara bland sociala media geeks och på Twitter. Det finns en livaktiga facebookgrupp och häromdagen skrev Göteborgsposten om det.

Vi river muren mellan scen och publik

Jag har i flera år fascinerats av och försökt använda ny teknik för att göra möten mer interaktiva. Vi har experimenterat med metoder för att göra gäster och deltagare på konferenser och andra evenemang som jag varit med och producerat mindre passiva. SMS-interaktion med talare och paneler, mentometersystem, workshops, deltagarstyrda agendor, organiserade och kaotiska mingel och mötesplatser … idéerna och metoderna har varit många, med mycket blandat resultat.

När jag lyssnade på Maria i onsdags insåg jag att det vi (eller våra uppdragsgivare) aldrig vågat prova är den gamla punkdevisen: Riv barriären mellan scen och publik! Vem som helst kan. Om vi på allvar vill kommunicera med vår publik så är lösningen att inte särbehandla vissa som talare och andra som lyssnare.

Jag tror tiden är mogen. Jag tror punken har nått konferensvärlden. Därför tänker jag delta på Webcoast som talare och lyssnare.

Fast det kanske bara är för att jag är en romantiker som längtar tillbaka till ett enklare liv när jag hade mer hår och en rosa jacka.

5 svar på ”Punken når konferensvärlden”

  1. Uj. Jag missade helt att inlägget fortsatte efter bilden – det var tack vare Johannas kommentar som jag gick tillbaka till inlägget och upptäckte att det fanns mer text nedanför. I min hjärna slutade texten där och följdes av en sådan där reklambanner som ögonen automatiskt ignorerar. Så det kan bli!

    Kul att unconference-konceptet sprider sig även här hos oss. 🙂 Jag har tidigare mest hört om det i den amerikanska Java-världen.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.