Det principlösa samhället

Det är ett ganska tragiskt betyg på vår förståelse för hur samhällets principer bör se ut, när ett allmännyttigt bostadsföretag erbjuder att betala grannar för att tjalla på grannar. Det är ännu mer tragiskt att det inte blir totalt ramaskri när de hittar på sådana dumheter. Men det förstås, det handlar ju om rökning och då hamnar alla principer på undantag.

Den fråga man måste ställa sig är: Vilket samhälle är det vi skapar när vi uppmanar grannar att ange varandra?

Vi skapar misstänksamhet, otrygghet, oro och  ilska. Vi skapar angiverimentalitet och spioneri. Vi drar i samhällets outsagda spelregler och gör dig och grannarna till potentiella judasfigurer som får sina silverpenningar för att de ägnat sig åt precis den sorts verksamhet vi hatar mest hos våra grannar: att lägga näsan i blöt om saker som inte borde angå dem.

Det handlar ju inte om att agera enbart för att man faktiskt blir störd, utan att agera även om man inte blir störd — att få en skärv blodspengar när den man angivit får sin hals tvättad. I fallet med Mitthem så handlar det ”bara” om ett hyreskontrakt som sägs upp, men den underliggande mentaliteten är densamma som i alla former av angiveri. Vi rycker undan mattan till det grundläggande behovet av tillit, som när det uppfylls gör att vi kan bo tillsammans i lägenhetskomplex utan att slå ihjäl, eller vara rädda för varandra. Vi skapar förutsättningar för total rättslöshet och med det undfallenhet inför de man är rädda skall ange en.

Kanske än mer obehagligt är att inte fler reagerar. Tvärtom har redan någon utnyttjat möjligheten att tjäna en hacka, vilket är så skamligt att det kryper i mig. Är vi verkligen sådana får, att vi inte förstår att låta bli att spela med i dumheter som hotar göra hela vårt samhälle till en paranoid, rabiat frysbox — tillbaka till en tid där mobben stod med högafflarna och facklorna så fort någon hostade om en ”häxa”.

Jag känner ibland en slags tröstlöshet inför uppgiften att försöka delta i ett samtal som leder till något bättre. Om folk verkligen tycker sånt här är OK, är det då inte så att det vi som förstår vansinnet ägnar oss åt är att vråla in i den kudde som används för att kväva oss?