Ladda om kanonen

”Om du inte kan ta ett skämt borde du inte tagit värvning”, är ett gammalt gott talesätt från diverse olika militära organisationer. Skit händer helt enkelt och ibland är världen så korkad att du får nypa dig i armen för att tro på den.

Så vi missade riksdagen, vilket knappast var otippat. Faktum är att jag skulle nypt mig i armen om vi kommit in. Det är inte något man säger högt, men efter att första opinionsundersökningen dök upp där SD låg och vägde på gränsen till riksdagen så var saken klar så långt mig anbelangar. Det finns plats för en outsider i ett val, men knappast två.

När en outsider hamnar så högt, så börjar den lågt hängande frukten dra öronen åt sig. Man blir räddare för ”att kasta bort sin röst” och man vill till varje pris inte ge den oönskade outsidern mer makt än nödvändigt. Det är vanlig hederlig psykologi och inget att förvånas över. Vi är dessutom inte lika utpräglade underdogs som SD. Vi har inte samma anti-PK-retorik, så vi är tyvärr känsligare för att bli ihjältigna och utmanövrerade. Tuff skit.

En större besvikelse var att vi missade 2,5%, vilket gör att vi även de närmaste åren får hitta andra kreativa metoder att klara den ekonomiska biffen. Hade vi prickat den gränsen, så hade det varit bra mycket mer nedförsbacke att få vårt parti organiserat och fungerande. Men vad faen, vi har rett oss hittills, vi reder oss nu med…

Det finns bara ett vettigt svar på läget som det ser ut just nu: ladda om kanonen.

Att gråta över att man missade skottet är däremot inte speciellt konstruktivt eller givande.

Det finns skäl att göra både en och två förbättringar:

 • Vi är usla på att starta upp saker i tid, vilket innebär onödiga fel och förvirring
 • vi är usla på att göra skillnad på öppna och privata samtal, vilket gör att vi ibland förväxlar vad som skall diskuteras var och med vem,
 • vi är usla på att förankra, vilket delvis har att göra med föregående punkter.

Vi behöver helt enkelt slipa till organisationen. Vi behöver slipa till politiken. Vi behöver slipa till retoriken. Vi behöver medieträna. Vi behöver klargöra mandat och ansvar.

Nu har vi antagligen lite tid på oss, låt oss ta vara på den. Det kan vara fråga om fyra år, men det kan också gå frenetiskt fort om minoritetsregeringen går kaputt.

No time to hänga läpp.

14 svar på ”Ladda om kanonen”

 1.  

  Japp – det är dags att redan nu påbörja ett strategiskt arbete med utvärdering av hur det kunde bli så här och hur vi gör något åt det till nästa gång. Jag anmäler mig frivillig till att hjälpa till med detta.

   

  Mvh

  Fredrik Larsson

 2. Tycker inte man hört om pp alls typ.

  Visserligen kan man ta sig in på sidan och spana där men alla gör inte så.

  svårt att veta hur seriöst partiet är om man tigit större delen tiden.

  Det kan bli nyval snart, och det finns inte tid att hänga läpp som sagt.

  Vill gärna se pp i riksdagen, ser ett starkt behov av kunniga politiker i dessa tider.

  PP behöver trovärdighet och ett sant ärligt utseende tror jag

 3. @ Tommie

   

  Vi har varit så högljudda vi kunnat, vi har i praktiken gjort allt utom att springa nakna på gatorna för att få mediautrymme. Utan att skuldbelägga varken partiet eller media så kan jag bara konstatera att det inte fungerat.

   

  Mvh

  Fredrik Larsson

   

 4. @Fredrik

   

  mediautrymme verkar definitivt inte komma gratis.

  Gapa efter utrymme kan ju ses på olika sätt. pr för partiet eller tecken på ”omogenhet”

  för andra väljare t ex.

  Man kunde ju önska en rättvisare chans för mindre partier att visa vad de går för men vad gör man..

   

  Jag tror att Pp inte tas på allvar och partiets sätt att driva sin politik

  är troligen aningen oroande för inbitna väljare.

  Folk är vana med heltäckande politik oavsett om den blir halvdant genomförd.

  Hoppas iaf att Pp jobbar på, de behövs i dessa nya tider.

 5. Den stora skillnaden mot EU-valet är att PP inte verkar ha mobiliserat soffliggare i så stor omfattning.

  Det har troligen med media att göra, inte så mycket tystheten runt pp som tystheten runt integritets och fildelningsfrågor. Ingen slump att Pirate Bay rättegången ligger efter valet och knappast en slump att media inte laddat med ’inför rättegången’ artiklar som dom brukar.

  Sen har SD naturligtvis snott missnöjesrösterna och framför allt fått mer medvetna röster att gå till något annat för att mota nazibesten.

  Ser mörkt ut nu då vår demokrati verkar ligga i alliansen+SDs händer. Knappast nått som bromsar integritetskränkningar där. Extra obehagligt eftersom Ask redan flörtar med SD – eller hur ska man annars tolka hennes hutlösa relativiseringar SD – V? Vet hon inte hur Hitler kom till makten? Obehagligt men hon är väll bara politisk analfabet, precis som hon är juridisk analfabet.

 6. Det lustiga är att PP å ena sidan föraktar ”gammelmedia” men å andra sidan så klarar ni er inte utan den. Tycker själv att PP fick rätt mycket plats i media jämfört med t.ex. Fi men ni förvaltade inte den platsen ni fick. Utan framstod som paranoida foliehattar och barnporrförsvarare som de flesta inte kan ta på allvar.

 7. Man må tycka vad man vill om SD’s politik, men ni borde snegla på vad de gjort med organisation. De verkar ordnat ”partipiska” redan innan riksdagsplatsen. Att de dessutom kunde presentera ett ”komplett” manifest (totalt underfiansierat och fullt av galenskap, men ändå) gör dem intressantare än ett en-fråge parti som PP kan uppfattas av. Ni borde även titta på historien bakom MP, som även de seglade upp som ett enfråge parti från början. Komplett med obemannade val-byråer på torgen. De är nu etablerade (på gott och ont) och har en åtekommande vågmästarroll.
  Lycka till. Man behöver ju inte sympatisera med hela er politik för att vilja ha mer dynamik och förnyelse i Svensk politik. SD’s intåg ger signaler åt en mer låst och bred politik

  Claes

  p.s. hoppas du har råd att betala telefonräkningen nu för tiden 🙂

 8. Claes: Inga problem med teleräkningen än så länge.

  Till skillnad från såväl MP som SD, så har det aldrig varit vår ambition att skapa ett komplett program. Det kommer väl så småningom, men det är en balansgång mellan att inte exkludera delar av partimedlemmarna eller tappa fokus och att ha en så genomtänkt bredd som möjligt.

  Kaptenen: Det är inga som helst problem att ”förakta” gammelmedia och att samtidigt vara beroende av dem. Tänker du efter lite, så inser du att den motsättningen är rena löjan. Sen får jag säga att jag inte föraktar gammelmedia per se. Däremot tycker jag att det alltid är bekymmersamt när folk klistrar fast sig själva i sin egen okunskap. Dessutom är det irriterande att de inte tycks inse att makt medför ansvar.

 9. Tidningarna tar generellt betydligt mer ansvar än vad bloggare och ”fri” internetmedia gör och tur är väl det.

  Många piratpartister är extremt dåliga förlorare och missunnar SD deras framgångar i valet baserat på en konstig idé om att folk röstade på SD istället för PP men det är ju bara BS. SD hade bättre kommunikatörer och var tydligare än PP. Falkvinge spottade ju mest ur sig foliehattskonspirationsteorier och skrikiga utspel i princip dagligen. Att Falkvinges avgång ännu inte krävts av andra pirater visar på vilken dubbelmoral som råder i  en organisation där avgång krävts för nästan alla, för PP obehagliga politiker trots att de oftast begått betydligt färre misstag & klavertramp än Rick.

 10. Mera ansvar som i att säga A utan att säga B och sen ”tvingas” till att säga B?

  Mera ansvar som i att scoopa på att en känd person blivit anmäld för våldtäkt och sexuellt ofredande innan han ens känner till anmälan själv?

  Mera ansvar som i att hatta fram och tillbaka i förhållande till SD, där man ena dagen släpper in en debattartikel och nästa dag har beröringsskräck — medan man inte på något sätt på allvar skrapar på politikens yta på det sätt man gör med andra partier?

  Sure, de tar verkligen ansvar, jämt.

  Det finns bloggare som tar ansvar, liksom det finns journalister som gör det. Sen finns det bloggare som är ansvarslösa och dito journalister. Men det är inte bloggarna som kallas den tredje statsmakten.

  Anklagelserna mot Rick tänker jag inte diskutera på min blogg i denna kontext. Det är precis som med alla andra partiledare en intern förtroendefråga.

  Visst är vi dåliga förlorare, men det innebär inte att vi har fel. Chansen att två partier skulle spräcka gränsen samtidigt är väldigt liten och SD lyckades där vi inte gjorde det.

  För egen del känns det surt på mer än ett sätt. Jag har försökt diskutera mer sakligt med SD-anhängare, men jag skall inte alls sticka under stol med att SDs syn på invandrare ger mig kalla kårar. Så att vi gör ett skitresultat samtidigt som SD kommer in känns dubbelt surt.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.