Dagens tips: Solberga Gård

Vandrarhem är knappast något man brukar förknippa med en känsla av harmoni, estetik, lugn och till och med lyx. Det förknippas mer med stugbyar eller nedslitna gråa gemensamma utrymmen i värsta DDR-stil. Men det finns lysande undantag och ett sådant hittar man bara ett par kilometer utanför Köpingsvik på Öland.

Solberga huvudbyggnadens entré
Solberga Gård - huvudbyggnadens entré
Matsalen i huvudbyggnaden
Matsalen i huvudbyggnaden

Köpingsvik präglas annars av enorma rader husvagnar och tält med billiga outlets eller prylmarknadshelveten. Få saker är så svåra att föreställa sig som att man utanför denna turistmetropol skall komma så långt ifrån ”vi hade i alla fall tur med vädret” som tänkas kan.

Uppfarten till huvudbyggnaden
Uppfarten till huvudbyggnaden, solrosor, en trädgunga och lummighet

Solberga är en gammal herrgård som numera är både vandrarhem och levande jordbruk. Varje morgon klockan tio kan barnen för några kronor gå rundvandring bland djuren, mata kaninerna och hönsen, spruta ner grisarna med vattenslang och mata den enorma galten Miloseviç. Eller varför inte rida på en av gårdens hästar?

Restaurang och butik med kryddbänkar
Restaurang och butik med kryddbänkar

Är du stadd vid kassa äter du på gårdens gourmetrestaurang, som inte sällan har verkliga guldkockar vid grytorna. Eller så handlar du äkta jordgubbssaft, gårdens pesto eller färska grönsaker och kryddor från de egna ekologiska odlingarna i affären. Är det sommar är det med lite god vilja gångavstånd till stranden, men gården hyr ut utmärkta cyklar, så varför gå? Är det höst bevistar du mästerskapet i pumpaodling och skördefesten.

Eller så sitter du bara under något träd med en billig deckare och låter all stress rinna av dig.

Det är knappt så jag vågar skriva det här, det är svårt nog att boka rum ändå — men å andra sidan förtjänar de allt beröm de kan få.