Lite smått samlat från dagen

EU parlamentet röstar för IPRED2 i första läsningen. IPRED2 (Intellectual Property Rights Enforcement Directive 2) är ett direktiv som ytterligare ska förstärka skyddet för upphovsrätten i EU-rätten. Detta sker bland annat genom att upphovsrättsliga intrång och anstiftan och medhjälp till upphovsrättsliga intrång blir straffrättsligt sanktionerade inom hela EU. Men slaget om IPRED2 har bara börjat. Nu när parlamentet ställt sig bakom blir desto viktigare att vi får in Piratpartiet i riksdagen så att nästa svenska regering gör motstånd i ministerrådet.

EDIT: RÄTTELSE – Efter Björn Odlunds kommentar nedan har jag försökt hitta bekräftelse på detta. Jag hade fångat upp det på diverse bloggar och på Twitter. Jag har inte hittat bekräftelse någonstans, men låter texten stå kvar med denna rättelse.

Hos HAX och på Europaportalen ser jag att de svenska socialdemokratiska europaparlamentarikerna inte röstade emot Swiftavtalet när det var uppe i parlamentet, trots att det dagen innan sagt att det skulle göra det. Frågan om överföring av europeiska bankuppgifter i bulk till USA och dess underättelsetjänster känns ju bara ännu mer brännande när man läser om Washington Posts avslöjanden om privatiseringen av det mest centrala en stat företar sig.

Vision 2022 rullar vidare. Idag skriver Isak Gerson så bländande om kunskap att jag vill krama honom – hårt.

Marcus skrev häromdagen om 73 000 bloggar som bara försvann när bloggtjänsten Blogetery stängdes ner. Då visste vi inget om varför. Nu har vi fått veta att någon av dessa 73 000 bloggar innehöll information med kopplingar till terroristnätverk som till exempel bombtillverkningstips och namnlistor på tänkbara mål. Mortfiles skriver mer.

I Aftonbladet får vi beskedet av Henrik von Sydow att Moderaterna inte stöder Copyswedes tankar på förändringar av privatkopieringsavgiften. Skönt att höra, nu hoppas vi bara att det beskedet gäller även efter valet. Farmor Gun pekar mig till en ledarskribent med sunda åsikter. På ledarplats i Norrtelje tidning läser vi apropå Copyswede propå:

Det är helt enkelt inte möjligt att ersätta fiktiva intäktsförluster som utvecklingen kan tänkas ge upphov till. Att klämma åt all teknik som potentiellt kan rymma piratkopior är ohållbart. Privatkopieringsersättningen är en dålig princip som likt fonografen bör förpassas till historien snarare än uppdateras i takt med iPhone.

6 svar på ”Lite smått samlat från dagen”

 1. ”Skönt att höra, nu hoppas vi bara att det beskedet gäller även efter valet.”

  Det finns väl ingen anledning att tro det?

 2. Ipred2 – har EU redan antagit det vidriga, ensidiga lagförslaget?

  Hur ska vi stoppa vansinnet – den etablerade makten går mot ytterligheter. De satsar verkligen på repression och totalövervakning i en stegring som verkar sakna slut.

  Har de tänkt på konsekvenserna av sista stegen i en sådan här upptrappning. Förstår de vilka risker de tar för samhället, men också för sig själva. Den vapenarsenal man ger byråkratin kan ju användas för andra och utvidgade syften. Syften som upphovsmännen aldrig planerat för och som är farliga för dem själva.

  Historien har många exempel…

 3. @Bo – hoppet är det sista som överger människan. Fast det är klart de andra partiernas inställning till sådana saker påverkas förmodligen ganska mycket med Piratpartiet i riksdagen.

  @jeffer – IPRED2 är inte antaget av EU. Parlamentet har sagt ja i en första läsning, det är mycket mycket krångligare än så att laga lag i EU. Tack och lov!

 4. Ja, vore oerhört intressant att se någon bekräftelse eller klargörande på att EU-parlamentet beslutat om IPRED2. Den där länken till copycrime.eu är gammal tror jag.

  Att IPRED2 är tillbaka upp på agendan har jag hört rykten om, men redan genomröstat i EU, varför har CE inte skrivit något?

  Eller missar jag något?

 5. Tack Björn – det verkar inte att få det där bekräftat även om det har svävat omkring på twitter och diverse bloggar de senaste dagarna – jag lägger in en disclaimer.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.