Dagens tips: Härskartekniker i politiken

Helt självgott tipsar jag om min egen debattartikel i Svenska Dagbladet.

Avslutningen:

Jag tror att ni läsare om ni tänker efter kan dra er till minnes exempel på alla de sju ovanstående härskarteknikerna, när de utövats mot små partier från Kristdemokrater på 70-talet via Miljöpartister på 80-talet till Feminister, Piratpartister och Sverigedemokrater i nutid.

Jag talar inte bara i egen sak i egenskap av Piratpartist här. Vi har bestämt oss för att ta oss över tröskeln. Vi hämtar styrka ur vår underdog-position. Vi citerar Ghandi och tror på framgång: ”First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win.”

8 svar på ”Dagens tips: Härskartekniker i politiken”

 1. Förmågan att se oss pirater i ett större sammanhang är en svår konst. Men jag förstår att du har den förmågan.
  Finner inga ord, mer än att, framtiden är här och vi pirater är en del av den.

 2. Jag håller med om att politisk stabilitet är en positiv effekt som småpartispärren har. Dock undrar jag om man inte skulle kunna uppnå samma sak med mindre av de negativa effekter som spärren har.

  Genom att ta bort spärren helt men samtidigt minska antalet ledamöter tror jag stabiliteten skulle kunna uppnås. Att ta bort spärren helt i dagens system med 349 ledamöter skulle antagligen kunna skapa endel oönskat kringflackande.

  Dessutom ska det väl även tilläggas att politisk stabilitet är relativt viktigt, stabilitet av en viss grad kallas ju stagnation. I Turkiet har dom 10%-ig ”små”partispärr… 😉

  Förövrigt rekomenderar Europarådet sina medlemsländer att inte ha högre småpartispärr än 3%. Det vore kanske ett pragmatiskt första steg?

 3. Bra tankar och resonemang överlag. Men jag saknar tydliga poänger eller idéer som är själva vaniljkrämen i en debattartikel… nu var det alldeles för mycket ”såhär är det, men det är ju spelet, men det är ändå ett problem, men det är spelet, så jag klagar inte, men man ska tänka på det (eller hur?) för det är inte helt bra, liksom”. Det blir slätstruket.

 4. @Steef

  Jag kommer inte med några skarpa förslag helt enkelt av den anledningen att jag ser inget behov av ändringar i hur systemet är konstruerat. I debattartikeln skriver jag att jag tycker 4%-spärren är en rimlig begränsning av proportionaliteten i vårt valsystem för att få en stabilare parlamentarisk situation.

  Det är inte regelverket som är problemet.

  Det jag vänder mig emot är att de etablerade partierna inte nöjer sig med att ha alla kort på hand genom 4%-spärr och ett stort ekonomiskt, medialt och legalt övertag – utöver detta ägnar sig etablissemanget också åt att med härskartekniker stänga ute alla utmanare.

  Det är odemokratiskt och beklämmande. Texten syftar till att uppmärksamma folk på det problemet och få de människor som tillhör de organisationer som deltar i att utöva härskarteknikerna att tänka efter en gång till.

  För att ta ett enda exempel: en journalist på Aftonbladet skrev för några veckor sen en artikel om opinionsbildning i de sociala medierna och konstaterade att alla de politiska partierna är urusla på att ha en dialog med väljarna på nätet. Jag vill att den journalisten (och andra i samma position) funderar över hur man kan ”glömma” Piratpartiet (eller ett annat parti i motsvarande situation).

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.