Dagens tips: Botaniska trädgården i Göteborg

Ju större och stimmigare stad, desto större behov av oaser. Göteborgare är ganska lyckligt lottade, med grönområden som Slottsskogen och naturskyddsområden som Delsjöområdet inom ett stenkast från centrum.

En sådan oas är Göteborgs botaniska trädgård, en plats alla känner till namnet med de flesta regelmässigt glömmer.

Kanske är det så att det är den lilla detaljen att Slottskogen är femtio meter från samma hållplats som Botaniska, och att Botaniska är 3-400 meter längre bort? Kanske är det att man i Slottsskogen kan ta med sig hunden, grillen, ölen eller fotbollen? Kanske är det så att man omedvetet kopplar samman begreppet ”botanisk trädgård” med någon torr tråkig och fyrkantig park som mest skulle passa i en dokumentar om Gustav III?

Ingenting kunde vara längre från sanningen, för botaniska är en lisa för en stressad och trött själ. Det är stigar, dammar, porlande vatten, exotiska träd och miljöer och känslan av att vara långt borta från stadsvimlet.

Det är en plats där man vågar låta sina barn göra så här, utan att vara rädd för att ungstackarn skall rulla på en glasbit, eller hundskit…

[hana-flv-player video=”http://fridholm.net/wp-content/media/2010/07/CIMG1407.flv” width=”500″ height=”325″ description=”rull i parken” player=”2″ autoload=”true” autoplay=”false” loop=”false” autorewind=”true” splashimage=”http://fridholm.net/wp-content/media/2010/07/botaniska-splash.jpg” /]

Vill du ha en paus från stimmet utan att resa bort från stan, då är det få saker som bräcker Göteborgs Botaniska Trädgård.