Dagens tips: Jesus från Montreal

1989 när jag var 22 år gammal såg jag en film som jag inte kunnat skaka av mig sedan dess.

Jesus från Montreal handlar om en ung skådis, Daniel som får sitt livs roll. Han blir ombedd att sätta upp ett passionsdrama i en klosterträdgård. Av tradition spelas påskens passionsdrama om Jesus lidande och död upp i trädgården till detta kloster som så många andra kyrkobyggnader.

Daniel tar själv på sig rollen som den lidande och skräckslagna Jesus på väg mot sitt öde och samlar vänner och bekanta runt sig för resten av rollerna. Filmens ton och anslag flyttar sig från ironisk humor till djup tragedi. De starka känslor som finns begravda i dramat om Jesus lidande och död ges nytt liv och ny modern gestalt.

Du behöver inte vara kristen för att uppskatta denna film, det är kanske till och med tvärtom. Däremot är det en fördel om man är en andligt intresserad skeptiker … tror jag.