Veckans bloggdebatt: Vilka bloggare anser du vara bra?

Den här veckan bjuder Kent Persson in oss bloggare att lista våra favoriter; kamrater på barrikaden, favoritfiender eller bara läsvärda pennor i bloggvärlden. Själv smickrar Kent oss livbåtsfolk med att ha med oss i sin egen lista. Tack Kent!

Bland de knappt hundra bloggarna i min RSS-läsare finns inte bara politiska bloggar. Jag tänkte börja med att lista fem bloggare av mer allmän karaktär, visst innehåller de politik, men från ett mer oberoende och ofta personligt perspektiv. Det är bloggar som tycks finnas för sin egen skull och inte för att driva en viss ståndpunkt eller stödja en viss idé.

Jag börjar med en favorit som betraktar verkligheten med skarpa ögon och skildrar den med en lika skarp penna – Ulrika Good med bloggen As Good as it gets.

En annan vass skribent med en likaså vass tunga är stå upp komikern Magnus Betnér vars dagbok (inte blogg) än en gång bevisar den gamla sanningen att humor är som bäst med allvar i botten.

Mårten Schulz kanske inte kan anklagas för att vara komiker, men en duktig skribent är han. Han är dessutom bra på att förklara svåra juridiska sammanhang och när han gör det hålla isär egna åsikter från sin professionella bedömning. Är man intresserad av juridik är det nödvändig läsning. Ett helt annat och unikt perspektiv på världen och samhället har

Johanna Sjödin. För oss medelålders som kanske glömt hur det var att vara ung är hon en påminnelse om att vi aldrig får glömma att om vi var lika smarta då, så är de som är unga nu smartare än oss.

Den sista bloggen jag tänker nämna är en intressant politisk tänkare och skildrare av samhällsdebatten, som alltid tar ställning i sak, men inte ansluter sig till någon kollektiv åsiktsbildning. Ibland önskar jag att jag kunde stå lika fri från partipolitiken som Fredrik Kjellberg.

Partibloggare

Bland partitrogna bloggare måste jag börja med att nämna min favoritmotståndare Anders Widén. Så mycket människokärlek, solidaritet och intelligens och uttryckt med ord som lyfter som fåglar.

Markus ”Lake” Berglund är en annan favorit som jag känner att jag har mycket gemensamt med, liksom mina två gamla partivänner Mary X Jensen och Kent Persson Jag förundras ibland att de orkar stanna kvar och kämpa inifrån moderaterna. som när jag läser Kents beskrivning av rötterna till hans politiska engagemang. Det kunde varit jag som skrivit den texten.

Till sist smyger jag med en bloggare utan parti bara för att hon är så bra, kanske min favorit bland alla Sveriges politiska skribenter – Isobel Hadley-Kamptz

Pirater

Till sist vill jag nämna de som förmodligen betyder mest för mig som bloggare. Jag hittar idéer, blir bekräftad och sporrad av de många duktiga bloggande partivänner jag har. Här skulle jag naturligtvis vilja nämna ett helt länktåg, men jag bestämde mig för fem av varje sort, så det blir fem pirater också.

Det går inte att börja en lista med piratbloggare utan att göra det med Opassande. Tack Emma för alla läsupplevelser, alla tankeställare och alla nyttiga länkar. Två andra vassa piratskribenter som jag kan rekommendera er som inte har en full RSS-läsare är Skivad Lime och Magnifika Gnistor Hackar Samhället. Riksdagskandidaten Klara Tovhult har en förmåga att skriva om det politiska i det privata så att man drar efter andan. Fortsätt vara modig Klara!

Jag avslutar med en person som det börjar bli tradition att hylla här på Livbåten – Josh på Enligt min Humla. Det beror på att både jag och Marcus är så avundsjuka på klippet i Joshens slägga.

Medborgarjournalistik

Till sist i en helt egen kategori vill jag lyfta bloggare som verkligen gör skäl för namnet medborgarjournalist. Bloggare som skapar eller hittar sina egna nyheter. Bloggare som jag går till när jag vill se vad vanliga medier inte skriver om. Här nöjer jag mig med två exempel, två politiska ytterligheter: HAX och Svensson

7 svar på ”Veckans bloggdebatt: Vilka bloggare anser du vara bra?”

  1. Smak är subjektivt, men för att den ska ha något värde kan man åtminstone försöka varför någon annan har bra/dålig smak. Du har fel, håller inte i längden.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.