Kablar, datorer eller människor

Vad är internet?

 • Är det en samling signalstråk som går på kabel eller i etern?
 • Är det den samling maskiner (datorer, telefoner, switchar…) som kan processa data som dessa signalstråk kopplar samman?
 • Är det den samling människor som använder dessa sammankopplade maskiner till att skapa, samarbeta och umgås?

Mitt svar på den frågan blir självklart – människorna. Internet skulle inte vara internet utan oss. En samling kablar och radiovågor utgör inget nätverk utan den information de bär. En samling datorer må vara aldrig så sammankopplade, utan informationen de processar är det inte heller mycket till nätverk.

Informationen kommer från oss människor. Det är vi som med vår skaparkraft blåser liv i den döda samlingen av fiber, koppar, kisel och annan materia som är internets råmaterial.

Internet är summan av de människor och relationer som använder det. Internet är kärlek.

Detta slog mig när jag läste först ett inlägg hos Collentine om att internet byggs av människor:

The internet is made of people. People matter. This includes you. Stop trying to sell everything about yourself to everyone. Don’t just hammer away and repeat and talk at people—talk TO people. It’s organic. Make stuff for the internet that matters to you, even if it seems stupid. Do it because it’s good and feels important. Put up more cat pictures. Make more songs. Show your doodles. Give things away and take things that are free. Look at what other people are doing, not to compete, imitate, or compare . . . but because you enjoy looking at the things other people make. Don’t shove yourself into that tiny, airless box called a brand—tiny, airless boxes are for trinkets and dead people.                             -Maureen Johnson

Följt av ett inlägg om nätkärlek hos Josh:

Den bild av bloggosfären som en pladdrande kloak och Internet i stort som ett evighetsmörkt träsk av barnporr och mobbning har väldigt lite likhet med det Internet jag känner och lever på. Mitt Internet är fullt av kunskap, tolerans, hjälpsamhet och kärlek. Dagar som den här är jag bara tacksam att jag får vara med.

6 svar på ”Kablar, datorer eller människor”

 1. Åh. Underbart. Precis så är det. Varför är du så grym Göran? 😛

  Mer internetz love 🙂 Without it, the internetz will be deaded.

 2. Mnja. Jag skulle säga att det är kombinationen av teknikens utformning och folks användande av det som samverkar till att göra det till den storhet som det är.

  En teknik som ingen använder blir ju knappast mycket liv i, hur tekniskt kompetent den än är. Samtidigt beror ju internets storhet på att det bygger på principer om decentralisering och robusthet. Att internet kan vara så fantastiskt och ge makt åt den lilla männsikan och demokratisera medielanskapet mm beror ju faktiskt till syvene och sist i någon mån på hur tekniken ser ut och används rent tekniskt OCH socialt.

  Att tro att interret är antingen eller, männsikor eller teknik känns för mig lite som den endlösa diskussionen om det är det faktum att det finns tillgång till vapen i ett samhälle som gör att människor dödas eller om det är så att ”guns dont kill people, people kill people”. Givetvis ligger sanningen någonstans däremellan och det är åtminstone två faktorer som samverkar och förstärker varandra.

  Den bästa förklaringen på vad internet ”är” och varför det är så fantastiskt jag läst är fortfarande den relativt kompakta texten ”World of Ends”.

 3. trevligt att se att du lyfter upp detta så att fler har möjlighet att fundera över vad internet egentligen består av. Risken som jag ser är personer som inte ser interaktionen som sker utan bara en ny teknik som ”fungerar av sig själv”. Vi skapar internet och vi formar det tillsammans i den riktning vi vill att det ska gå.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.