Det ruttna patentsystemet

På Livbåten skriver vi inte så ofta om patent. Det beror på att man ska skriva om det man kan – ”write what you know” som det amerikanska journalist-talesättet lyder. Varken jag eller Marcus är några gurus på patent och därför är det bättre om andra mer kunniga diskuterar Piratpartiets kritik mot patentsystemet.

Jag ska villigt erkänna att jag dessutom inte är en övertygad patentmotståndare. Jag är mot mjukvarupatent, petent på gener, sättet läkemedelspatent används i tredje världen och de  patentmattor som förekommer i t ex telekomindustrin. Men jag känner mig inte tillräckligt påläst för att oreserverat säga nej till patent. Jag tog i och för sig stort intryck av när en vän till mig som försörjer sig som uppfinnare skrev om saken på sin blogg.

En person som är påläst är Piratpartiets Jacob Hallén vill ni läsa mer om patentsystemet för att förstå Piratpartiets ställningstagande i frågan så läs hans serie om Det ruttna patentsystemet (del 2, del 3, del 4, del 5, del 6, del 7, del 8)