Bearnaisesås och cigarettaska

Tänk er en tallrik på ett restaurangbord. Måltiden är avslutat och kvar på tallriken simmar några grönsaksrester i den lämnade bearnaisesåsen. Köttet och potatisen är uppätna till sista smulan. Vid bordet sitter en man och röker. (Restaurangen ifråga står antingen att finna utomlands eller i dåtiden som ni förstår.) När han tömt den sista slurken kaffe, drar han njutningsfullt ett sista bloss på cigaretten och fimpar mitt i bearnaisesåsen.

Till och med som rökare var det här den sortens tallrikar jag hatade att ta hand om när jag arbetade som diskare i min ungdom.

Bearnaisesås och cigarettaska. Bea & Aska. Ja, ni fattar vart jag är på väg.

Regeringen (med god hjälp av den parlamentariska oppositionen) håller på att ge vår ungdomsgeneration – Urban Bäckströmshistoriens bästa generation” – ett ännu tuffare städuppdrag när de ska återupprätta rättsstaten och den personliga integriteten efter den nedmontering som nu pågår.

Senast i raden: det höga antalet inställda rättegångar får Beatrice Ask att vilja utreda möjligheten att ha rättegång utan den tilltalade närvarande. Emma skriver apropå detta att det är bra att ifrågasätta sättet saker görs på om man inte glömmer bort att det kan finnas goda skäl.

Den här veckan har Tant Gredelin också föreslagit att det ska bli lättare att få tillstånd för övervakningskameror trots allt som tyder på att de inte har den önskade effekten. Hon vill till och med göra det till en valfråga.

Tidigare i år har justitieministern visat sin syn på rättssäkerhet, personlig integritet och övervakning så många gånger att jag inte ens orkar referera dem.

De finns de som kräver ministerns avgång. Det gör inte jag. Jag föreslår att vi avsätter henne på det mest demokratiska vis som går – genom val. Med piratpartiet i vågmästarställning i riksdagen kommer nästa justitieminister inte ha Beatrice Ask syn på viktiga rättsgrunder och demokratifrågor. Det törs jag nästan lova.

Medan vi väntar på dagen då vi slipper bearnaisesås och cigarettaska kan vi roa oss med spelsuccén Rick Falkvinges Askbingo.

Ett svar på ”Bearnaisesås och cigarettaska”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.