Sänk kraven – aktivism i det lil(l)a

Valet avgörs inte nödvändigtvis av de stora sakerna. Varje röst räknas och vi vinner dem en i taget människa till människa. Det betyder att det finns två misstag som är lätta att undvika.

Det första är att lämna över ansvaret till någon annan som du tror har större genomslag. Piratpartiet kommer inte in i riksdagen genom att några få starka opinionsbildare eller våra mer välkända bloggar övertygar folket. Vi vinner inte det här valet i tevesoffor, på debattsidor eller på knuffs topplista. Vi vinner det genom att alla som har ett bankande pirathjärta övertygar någon i sin närhet, eller sprider vetskapen om att vi finns och att vi är många på olika sätt.

Det andra är att ställa för stora krav på sig själv. Om vi tror att vi måste göra stordåd för att det ska spela någon roll, så är risken att vi blir handlingsförlamade. Leta därför efter något du kan göra i det lilla. Något lila i det lilla varje dag och valsegern är så mycket närmare.

Som medlem eller sympatisör kan du alltid hjälpa till i det lilla. Du kan bära piratknappar, piratpins eller piratkläder. Syns vi så finns vi.

Olof och flera med honom har alltid med sig flygblad om de skulle få en stund över på väg till och från jobbet eller liknande – den så kallade ”tio minuters”-regeln.

På nätet kan du se till att hjälpa pirater att synas, när de gör saker. Ni som hänger på Twitter ser ni en tweet om piratpartiet eller piratfrågor retweeta. Ser ni ett bra inlägg på en blogg, en insändare, en film på youtube, vad som helst – länka på twitter. Hänger du på Facebook använd gilla knappen brevid de andra piratpartister gör som har med partiet att göra eller kommentera.

På alla andra ställen på nätet finns liknande företeelser och metoder för att visa att man gillar något eller vill ge det uppmärksamhet – pusha, flattra, nämn Piratpartiet i diskussioner på forum. Det kan låta futtigt, men faktum är att den första striden vi behöver vinna är den om vårt existensberättigande. I EU-valskampanjen fick vi hjälp med det genom TPB-domen och medlemstillströmningen. I år kanske vi behöver göra det själv. Ingen röstar på oss om vi inte bevisar att vi finns.

De flesta av de här tipsen och fler därtill hittar du på Malokis lista över ”tio saker du kan göra …” och på kampanjbloggen om lågenergiaktivism.

Att sprida idéer och tankar är svärmens styrka. Får du en idé sprid den vidare till fler, kan du inte genomföra den själv hitta några som kan hjälpa till. Vår största tillgång i den här valrörelsen är din och dina kompisar initiativförmåga och frihet att göra det ni vill i partiets namn. Filma och sprid, spela musik och sprid

En idé som jag vill sprida är ett sätt att uppmärksamma demonstrationer, manifestationer och liknande som inte kräver så mycket mer än en modern mobiltelefon. När ni är på ett piratarrangemang med talare, skriv ner ett citat av det de säger, en kort slagfärdig mening. Ta en bild med din mobilkamera, se till att piratlogga eller partinamn syns. Skicka bilden och namnet på talaren tillsammans med citatet ut på Facebook eller Twitter direkt från telefonen. Så här kan det se ut.

3 svar på ”Sänk kraven – aktivism i det lil(l)a”

  1. Tack! Inspirerande!

    Hur gör man det där fb/twitter-tricket med foto+quote? Kan ni rota fram youtube-länkar eller något till guider?

    En sak till som hjälper är Nyheten ”Piratnyheter” på förstasidan av piratpartiet.se. Det sammanfattar bra aktuella piratfrågor – dvs dessa är lämpliga att ta upp om någon frågar ”vad är aktuella piratfrågor just nu”. Och det saknas ju faktiskt inte aktuella piratfrågor – varken nu eller förr och förmodligen inte på lång tid framöver.

  2. @OlofB – Det är superlätt om du har en telefon som klarar av att köra en twitterapplikation, samma med Facebook. I båda fallen finns det en knapp för att lägga till bild när du skriver en ny status, klickar du på den så startas kameran och när du tagit en bild frågar den om du vill använda den. Svarar du ja laddas den upp och infogas i statusuppdateringen. Klart. Hur det fungerar med andra telefoner vet jag inte riktigt. Men man kan nästan utgå ifrån att en Piratpartietmanifestation har åtminstone en deltagare med androidlur eller iphone.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.