Handlingar inte ord

Frasen ”do as I say don’t do as I do” är äldre än gatan och lyckades till och med bli sångtext. Det är inte utan att man kommer att tänka på denna hyckleriets paradfras när man tittar på hur Israel nu bestämt sig för att hantera de gripna deltagarna i Ship to Gaza.

De som omhändertagits ställs inför ett ultimatum att antingen skriva på ett papper och omedelbart deporteras, eller att fängslas i Israel i väntan på att behandlas av det israeliska rättssystemet.

Om de skriver på pappret, så förbinder de sig att inte väcka rättslig talan mot Israel. Om de vägrar så kommer de enligt uppgift att åtalas för att illegalt ha tagit sig in i landet (!).

Det finns någon slags drypande svart humor i det fullständigt intelligensbefriade hyckleri ett sådant åtal skulle innebära: Att först mer eller mindre kidnappa några hundra aktivister på internationellt vatten, skjuta något tiotal och frakta resten till Israel. Att sen säga till de man kidnappat att antingen intygar ni att kidnappningen inte var brottslig, eller så dömer vi er för att ni kom hit utan tillstånd — att ni befann er under vapenhot och inte själva gjorde något skiter vi i.

Jag förstår fullständigt de som väljer att skriva på pappret och lämna landet, men jag hoppas att så många som möjligt tvingar Israel att processa.

Handlingar väger tyngre än ord: Ni kanske beklagar dödsfallen, men ni visar med all önskvärd tydlighet i handling att er beklagan knappt ens är fernissa på ytan.

Det enda rimliga just nu är att alla aktivister från Ship to Gaza släpps utan villkor eller kompromisser. Det enda rimliga är att fartygen släpps fria att fortsätta sin resa utan ytterligare inblandning och tillåts gå till Gaza med sin last. Det enda rimliga är att censurens våta täcke lyfts och att all information kommer fram utan inblandning. Det enda rimliga är att ni verkligen går till botten med vad som hänt, varför och vem som är ansvarig — och att de drabbades familjer får en rejäl ursäkt och kompensation.

Då förlorar ni kanske ansiktet i det att ni medger ert misstag, men å andra sidan vinner ni omvärldens hopp om att ni inser att det finns gränser för det egna beteendet.

Jag håller inte andan.

Uppdatering: Det tycks som om Israels regering bestämt sig för att släppa alla aktivister, vilket är en lättnad. Samtidigt blir de alltmer inmålade i ett hörn, och frågan är vad som händer härnäst.

9 svar på ”Handlingar inte ord”

 1. really? Du med?

  Har jag inte lärd att det finns två sidor till varje berättelse? min mamma berättar andra historier om vad som pågår där. är media i israel mindre pålitligt än den i Sverige . Att lita på media är farligt. Jag vet inte vilken media berättar /visar sanningen men jag vet att det är nästan aldrig svart eller vit!

  Jag är förtvivlad över dem som dog!!!!! Det  vet du hoppas jag. emn jag är trött på the: High horses!!!!!!

 2. Bara att plita dit signaturen och åka hem. Det är ju ett oskäligt avtalsvillkor och därför ogiltigt.

 3. Är det inte så dessutom i den här fina härvan att FRa glatt kan sälja information om alla som svurit sig hesa över Israels beteende, eller har jag fått det om bakfoten?

 4. @S: Det finns säkert två sidor av den här historien med, det är därför jag skriver ”enligt uppgift”. Visar det sig att det är fel, så backar jag gärna från uttalandet om att just det är idiotiskt.

  Det gör dock inte situationen mindre katastrofal:

  • Regeringen/IDF sätter sin spin på storyn genom att själva publicera filmer, bilder och vittnesmål samtidigt som andra inblandade och de journalister som var med är tvingade till tystnad.
  • Inte bara det, utan mobiltelefoner, kameror och laptops är konfiskerade, vilket gör att all icke-israelisk dokumentation befinner sig under israelisk kontroll.
  • Båda sakerna handlar om att få kontroll över de första dagarnas rapportering, vilket man både lyckats och misslyckats med.
  • Lieberman har pekat finger som en femåring på andra länders dumheter som om deras fel skulle göra de egna övertrampen mindre allvarliga.
  • Ya’alon och Netanyahu har ägnat de senaste dagarna åt att säga saker som: ”Vi tänker inte be om ursäkt, de borde be oss om ursäkt!” och ”de angrep oss, så vi har rätt att försvara oss”.
  • Barak har sagt att aktivisterna har sig själva att skylla.

  Inte någon i denna klick har vågat konstatera att man faktiskt ingrep på internationellt vatten. Istället döljer man sig bakom att man unilateralt utökat gränsen för säkerhetszonen, något man inte har rätt till enligt internationell lag.

  Faktum är att den som angrips på det sättet på internationellt vatten har rätt att försvara sig. Det kanske inte är smart, men rätten är klart på de angripnas sida.

  Du vet liksom jag att ”Bibi” var en katastrof för fredsprocessen redan första gången han tog ledningen. Retoriken ändrades, liksom kraven för fredsprocessen, vilket i praktiken dödade hela skiten lika säkert som kulan som släckte Rabins liv.

  Jag är absolut inte någon vän av Hamas, tvärtom. Däremot är det osmakligt att behöva läsa att den ”hjälp” som skickas till palestinierna är i runda tal en tiondel av vad de importerade innan blockaden, eller att det bränsle som skickas inte räcker för att driva Gazas elverk dygnet runt — vilket bland annat innebär att partiellt renat avloppsvatten pumpas rakt ut i Medelhavet.

  Att göra ingripanden i strid med internationell rätt, eller att uppehålla en blockad som i praktiken gör tusentals och åter tusentals människor till fångar i världens största fängelse spelar Hamas rätt i händerna. Det är inte en väg framåt, utan konserverar bara konflikten utan att lösa den. Det är dessutom osmakligt och ovärdigt en demokratisk stat.

  Det minsta man kan kräva är att Gaza får tillgång till sjöfart. Vill man inte släppa kontrollen så får ett system sättas upp men ytterst specifika regler för förbjuden materia (med andra ord färdiga vapen eller vapendelar). Kontrollerna bör i så fall ske med minsta möjliga inblandning i andras affärer och allt som har ett legitimt civilt användningsområde bör släppas igenom. Gaza behöver cement, de behöver bränsle, verktyg, medicinska förnödenheter och allt annat som hör ett modernt civiliserat samhälle till.

  Haaretz analys är värd att läsas.

 5. Hur ska jag kunna förklara till svenskar att när man vägrar visa varorna eller skicka dem med israelerna eftersom man har ingen permission att komma in t. israeliska vatten ,väcker en räddsla och misstänksamhet angående varornas natur.
  I sverige tänker man: bara varor.
  i Israel tänker man: haha! hemligheter dvs vapen, bombmaterial etc.

  Jag försöker inte förklara den israeliska regeringens handlingar! Det finns ingen orsak till dem många döda. Men jag vet oxå att israeliska folket är själva förbannat på deras regering. och också att det finns mer en en enda sätt att titta på allt. Att säge ”enligt uppgiftarna” utan att sätta in en kritisk blick på uppgiftanas natur och med så bestämd bedömning of situationen är inte att ta in i räkning att man kanske fick fel information. Visst är jag för kritiska åsikter. Visst tycker jag att det är hemskt med alla dem som dog. Men åsikter är annorlunda än bedömningar och rätt nu hör jag bara slutgiltigt bedömande från israelerna om svenskarna och av svenskarna om Israel.
  och ingen har alla de korrekta uppgifter som t.ex att aktivisterna var från Hamas organisationen och använder den här aktion som en triumf bevis för deras dödliga attacker.
  åsikter-Ja! Bedömandet- inte om du har inte har förståelse av att vara under hot för dit liv hela ditt eget liv!

 6. S. Jag medger att det lätt låter som om jag är arg på den israeliska befolkningen, men det är den nuvarande ledningen som gör mig förbannad. Det finns en igelkottattityd/bunkermentalitet där man är så rädd för att visa ”svaghet” att det till slut övergår i ren dumhet.

  Jag har absolut ingenting till övers för Hamas som organisation. De har en agenda som går ut på att förinta Israel. Oavsett om de anser att det är realistiskt eller inte, så finns den ändå där som ett varande sår som infekterar alla relationer.

  ”Låt inte extremisterna segra” säger man, men just det faktum att man håller ett helt folk som gisslan för att deras ledare är idioter är väl att låta extremisterna segra? År av blockad har lett till vad? Har raketerna slutat flyga? Har relationerna till palestiner, jordanier, syrier, turkar eller libaneser förbättrats?

  Läs Jerusalem Post: Rattling the Cage.

 7. Jag vet. Och jag Vet att du inte tror att  Hamas är  fel med sina antiIsraeliska åsikter.

  Jag förstår allt du säger men   när jag hör att man vill bojkota  Israel blir jag förbannad! Det kommer att skada fel grupp. Palestinerna som kommer att inte ha mat på bordet eftersom det finns inga jobb.(ofta är det de som jobbar på fälten med allt frukt och grönsaker som man exporterar fr. Israel).

  jag håller med dig angående den dumma regeringen. Och jag alltid sa att den dumma kulturell regel av att  inte tappa ansikte är en stor del av konflikten och gå så long att människor dö innan ngn backar. att föredra”Respekt  framför liv” är en hemsk tanke men tyvärr en verklighetsbild i mellanöster!

  Kanske är det så att jag ville bara vill meddela min ångest och illberöring (?)av alla dem dumma kommäntarer som jag hör om och om igen . En händelse kan inte tas ur kontexten. Och kontexten är den mellanösters konflikten.

  I israel pratar man nu om det nästa händelse. Soldaten som sitter fångad hos Hamas sista tre år utan att även röda korset får träffa honom.

  kontexten!

 8. Bojkotter slår ofta mot de som minst förtjänar det.

  Jag förstår om du blir illa berörd, och jag håller med om att det är otroligt lätt för oss i det ”trygga västerlandet” att sitta som värsta fåtöljgeneraler och tycka och tänka en massa utan att riskera något själva.

  Jag blir själv illa berörd av en del kommentarer som helt tycks missa att ALLA de inblandade folken består av vanliga människor, med vanliga mänskliga behov av trygghet och kärlek. De kommentarerna kommer från båda sidor och kommer inte hjälpa ett dyft för att faktiskt i slutänden lösa problemen.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.