Spotifyministern

I DN idag (pappersversionen) skriver Hanne Kjöller i ett ledarstick om ett pressmeddelande från Kristdemokraterna under rubriken Privat inte alltid politik. Hon citerar pressmeddelandets sista så kallade pratminus där minister Hägglund säger ”Min låtlista på Spotify innehåller en del av den musik som jag gärna lyssnar på.”

Kjöller tycks vara tveksam över allmänintresset i denna observation. Jag tycker den har stort allmänintresse. Nu vet vi väljare att Göran Hägglund använder Spotify. När han i en debatt våren 2009 om integritet, ipred och upphovsrätt gång på gång hyllade Spotify kände jag mig inte lika säker. När en politiker talar i svepande ordalag om en modern företeelse och inte ens kan uttala dess namn rätt (Hägglund sa då Spotify med svenskt uttal och betoning på y:et så att slutet av ordet lätt som när man huter åt en hund.) så kan man inte känna sig övertygad om att det inte är en ung rådgivare som drivit att politikern ska säga det den säger.

Men nu vet vi. Göran Hägglund använder Spotify. Vi välkomnar honom till framtiden och hoppas att han också använder många andra av de verktyg, resurser och tjänster som internet erbjuder. Vi hoppas att han berättar om dem för sina kollegor så att regeringen kanske till slut kan inse att internet mår bara av att slippa klåfingriga begränsningslagstiftningar och filter.