Så vad gör ni nu då kära advokater?

Det är med glädje och en viss oro jag noterar att mitt piratparti nu står som värd för Pirate Bays sökmotor. Min oro handlar naturligtvis om att vi än en gång knuffas in i fildelningsfacket som enda fråga folk förknippar oss med — eller längre in kanske jag skall säga, eftersom många inte fattat att det är större än så. Trots det måste jag säga att det är helt rätt sak att göra, ur såväl en moralisk, ideologisk och strategisk synvinkel.

The Pirate Bay har länge varit utsatt för en katt och råtta-lek från mediebolagens advokater. Det har sedan rättegången varit en uttalad strategi att göra The Pirate Bay till en paria för bandbredssleverantörer — ja att i praktiken förvandla själva domänen som sådan till en implicit brottslig handling att hantera. Med ett domslut i ryggen som inte ens vunnit laga kraft har de gett sig på än den ena än den andra värdtjänsten och hotat, stämt och trakasserat.

Den senaste i raden av offer för klappjakten var den tyska internetleverantören Cyberbunker, som efter ett beslut i domstol till slut kände sig tvingade att stoppa trafiken till TPB. Innan dess lyckades man få ett domstolsföreläggande om att de fyra svaranden i rättegången mot TPB inte fick ha något med sajtens drift att göra. Man har även tidigare lyckats pressa Black Internet till att klippa bandbredden som man nu gjort mot Cyberbunker.

saviors

Piratpartiet har nu ledsnat på katt och råtta-leken och tillhandahåller själva den bandbredd som behövs för själva sökmotorn och bloggen. Det är ett ganska stort åtagande för en sajt som tillhör världens topp-50 mest besökta, med en miljard sidvisningar per dag. Att vi ändå valt att göra det, och utan att själv varit delaktig i beslutsprocessen, handlar i hög grad om att förstå vad TPB är och vilken roll de har utöver att man kan hitta hashsummor för en och annan hollywoodfilm.

I och med att nu Piratpartiet är de som står för bandbredd till TPBs sökmotor, blir det oerhört svårt att fortsätta katt och råtta-leken för mediebolagens advokater. Oavsett vad man tycker om saken, så är det oerhört intressant. Vi inom piratpartiet har gång efter annan pekat på alla vansinniga nya lagar och domar som hela tiden naggar integritet, yttrandefrihet och kommunikationsfrihet i kanten — nu kan vi göra något konkret.

Genom att vi ställer oss själva framför måltavlan kan budskapet inte längre nonchaleras. Vi är varken någon stackars student som får svälja en fantasidom, inte heller är vi ett privat bolag utan intresse att försvara sig i domstol så länge det inte är bra för våra affärer — vi är ett politiskt parti, och yttrandefrihet, kommunikationsfrihet och reformerad upphovsrätt är några av våra huvudfrågor.

Om upphovsrättslobbyn, mediebolagen eller de rättsvårdande myndigheterna får för sig att göra sak av det hela, så kan vi bara vinna. Vi vinner även om vi förlorar, eftersom hela världen då får svart på vitt hur liten respekt våra motståndare har för politisk verksamhet, ideologi och demokrati. Det går inte att i det läget påstå något annat än att det blir en politisk rättegång, och den som drar igång en sådan i en förment demokrati har bara allt att förlora.

På många sätt är det nästan så att jag hoppas att de är så dumma att de försöker. Det vi nu står värd för är nämligen i grunden bara text och en och annan bild. Det är en ren sökmotor. Sökresultaten är en beskrivning på vad som kan hämtas och en hexadecimal kod (som en identitetskod för det man vill ha) som kan användas i valfritt torrentprogram. Inte en enda av de filer som hollywood med flera sliter sitt hår över går att hämta från The Pirate Bays servrar. Filerna finns där oavsett om servrarna är uppe eller inte och hashsummorna är lätta att hitta på annat håll, till exempel via Google eller via en sökmotor som Torrentz.com.

Om man analyserar tingsrättens dom, står det ganska klart att domen vilar på skakigast möjliga grund. Söktjänsten som sådan skulle varit oerhört svår att komma åt, likaså trackern (den server som satte folk med en viss hashsumma i kontakt med varandra) — det var endast kombinationen av sökmotor och egen tracker som överhuvudtaget gjorde domen möjlig, om än långsökt. The Pirate Bay har tagit konsekvenserna av domen och helt lagt ner sin tracker, den behövs ändå inte längre. Så utan att förlora ett dyft i funktionalitet så är man nu en än mer renodlad sökmotor för hashsummor, det vill säga text som går att skriva på ett dasspapper, det vill säga något som är oerhört svårt att komma åt.

Så nu står valet för mediebolagens advokater mellan att svälja förtreten eller ge sig på ett politiskt parti under ett valår.

Vi har många duktiga kommunikatörer och pedagoger i våra led, det är en sorts människor vi suger åt oss. Vi kan förhållandevis lätt förklara varför det blir absurt att försöka hindra publicering av text. Vi kan också lätt visa på alla de saker The Pirate Bay innebär som inte alls har med några hollywoodfilmer att göra. Vi kan knappast anklagas för att försöka vinna något ekonomiskt på piratbukten. Varje försök att ge sig på oss kommer dessutom rena reklampelaren för oss som parti, framför allt om vi är slipade nog att få folk att förstå varför vi gör det. De partier som försökt tiga ihjäl oss, liksom deras sympatisörer, är nog inte så glada just nu.

Det innebär naturligtvis inte att det finns några legala garantier för att ett rättsväsende som inte tycks förstå något alls av den moderna tidens kommunikation och demokratiska spelregler inte hittar något att angripa ändå. Den risken får vi ta, den är ändå förhållandevis liten i sammanhanget.

Jag kanske är orolig för att arbetet med att bredda bilden av oss som politisk kraft får ett bakslag. Om det händer, så går det att reparera. Ur alla andra aspekter är det dock ett strålande beslut. Vi visar att vi inte kan nonchaleras, vi skyddar en viktig kanal för yttrandefrihet och kommunikation och vi tvingar upp våra frågor på den politiska agendan.

8 svar på ”Så vad gör ni nu då kära advokater?”

  1. Bra skrivet. Tror du att alla pirater som är ute bland folk kan förklara varför TPB:s hemsida måste vara fredad av principiella skäl, och utan at hemfalla åt ”rätten att ladda hem gratis hollywood-filmer”?

    Jag är inte helt 100 på det, men hoppas kan man ju alltid…

    Ps. Kan du inte utöka ”namn”-rutan med två tecken? 🙂

  2. Hejsan.

    Jag tycker att när det gäller PB så skall vi fokusera mera på det material som är upplagt helt lagligt (under olika fria licenser) och på detta sätt visa på att när man stänger ner PB så drabbas flera olika aktörer, inte bara ”mediamaffian”.

    Att ”oskyldiga” drabbas kan ju lätt betraktas som ett yttrandefrihetsbrott.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.