Första maj-talet jag aldrig höll

Jag deltog i Piratpartiets första majdemonstration i Göteborg i lördags. Utklädd till pirat.

Till vänster i bakgrunde - jag som pirat
Till vänster i bakgrunde - jag som pirat

Jag skrev ett tal som jag aldrig höll. Istället sprider jag det här.

Första maj-tal

Hej jag heter Göran Widham och är nyinvald i Piratpartiets styrelse. Jag tänkte tala om varför jag vill  se Piratpartiet i riksdagen?

För något år sedan blev jag pirat på grund av integritetsfrågorna. FRA-striden, Pirate Bay-domen, en EU-valrörels med integritetsfrågor i fokus, behandlingen av telekompaketet i EU, och turerna kring datalagringsdirketivet.
Det saknas inte argument för Piratpartiet endast baserat på frågor om personlig integritet.

Men… behovet av Piratpartister i riksdagen handlar egentligen om något helt annat. Framtiden! För framtiden är redan här! Det händer saker just nu. Vi människor, vårt samhälle, våra liv genomgår en snabb genomgripande och svårgreppbar förändring. Jag tänker inte stå här och påstå att jag vet något om den.

Att just jag vet vad det innebär att informationssamhället uppstår ur industrisamhällets aska, att det digitala och virtuella verkligen blir verklighet. En verkligare och verkligare verklighet för varje dag, vecka och år.
Jag vet inte ens vad vi borde kalla nästa generation –  wow-generationen, mode-blogggenerationen,  facebookgenerationen. Efter 90-talist kommer  … ja vadå? Försök vricka tungan runt den siffran om ni kan.
Om jag tillhör generation X så är alfabetet slut och det behövs binärkod för att tala om morgondagens ungdomar

Men jag vet att framtiden tillhör dem.

Jag vet att vi även om vi överskattar förändring på kort sikt – alltid underskattar den på lång sikt.
Jag vet alltså och det borde ni också veta – att frågan inte är om vi kommer att  leva i ett helt annat samhälle – utan när. Kanske redan nu …   För framtiden är redan här!

Och precis som ni undrar jag och försöker gissa. Precis som alla föräldrar i världshistorien före mig vill jag smygtitta i facit – så jag kan säga till mina barn – studera kinesiska så blir allt bra …

Jag tror att vi kan enas om en sak. Politik bör handla om framtiden: som klimathotet eller effekterna av en av en globalare ekonomi. För att nämna två av de framtidsfrågor som de traditionella politiska partierna är engagerade i.

Och det är bra det – för framtiden är redan här!

Jag vågar påstå att delar av framtiden inte finns representerad i Riksdagen! För politiken idag borde också handla om – det nya samhället som uppstår ur modern teknologi, Digitaliseringen och den globala sammanlänkningen av kunskap, kultur och information.

 • Hur ska vi förhålla oss till ett samhälle där geografiska avstånd får allt mindre betydelse?
 • Hur ska vi förhålla oss till ett samhälle där all världens kunskap är ett andetag bort?
 • Hur ska vi förhålla oss till ett samhälle där vår digitala identitet kanske är viktigare för oss och för  omgivningen än den kroppsliga?

Det vi i Piratpartiet kallar informationspolitik – ett informationspolitiskt perspektiv.

Jag vet att jag är över 40 år gammal och för gammal för att med trovärdighet tala om den här revolutionen. Det är inte min revolution. Det är mina barns. Det betyder inte att jag kan ignorera frågan. För framtiden är redan här!

Ingen av oss kan ignorera framtiden. Framtiden kommer att komma oavsett om vi är redo eller inte. Och att tänka på framtiden är att tänka på barnen. Jag är övertygad om att det finns frågor som dagens politiker, våra traditionella ideologier inte har svar på.

Precis som när de gröna runt om i europa visade att det behövdes politiska idéer för ett ekologiskt hållbart samhälle. Så visar pirater runt om i Europa att det behövs politiska idéer för den digitala globala byn.

Några exempel:

 • Hur undervisar vi barn i en värld där alla barn har tillgång till all världens information ett knapptryck bort? Vilka är de viktigaste baskunskaperna nu. Är de samma som förr?
 • Hur sprider och delar vi kultur i en värld där varje ny kopia i princip kan vara gratis och där vem som helst med enkla medel kan hämta, förädla och sprida vidare vilket konstnärligt verk som helst. Kan vi fortsätta se på information som en förpackad vara att spridas i plastförpackningar?
 • Hur ska vi förhålla oss till yttrandefriheten och dess inskränkningar i en värld där den som yttrar något är en digital identitet bakom vilken det kan gömma sig ett företag, ett kollektiv eller ett barn. Plötsligt är vi tvungna att bedöma yttrandena efter innehållet och inte efter avsändaren. Klarar vi det? Hur påverkar det i så fall medierna, det offentliga samtalet och slutligen demokratin?

Jag vill att vi ser möjligheter här och inte hot. Möjligheter till kulturspridning, till kunskapsspridning och till en fördjupad demokrati. Framtidens möjligheter – för framtiden är redan här!

Det vore förmätet att säga att Piratpartiet är framtiden. Men jag tror att vi piratpartister kan vara en röst för framtiden. Och just nu har framtiden ingen röst.

Tänk på barnen. Rösta på framtiden. Rösta på Piratpartiet.

10 svar på ”Första maj-talet jag aldrig höll”

 1. Ja framtiden är här, nu ska bara Sverige få veta det.
  Idag tog jag mod till mig och skrev en insändare. Vi pratade om det under maten efter demonstration. He He jag blir faktiskt lite nervös bara jag tänker på att jag skickat in en insändare. Men jag gör det för piratpartiet. Framtiden är här

 2. Minata: Enkelt att ge ett namn till den generation du är en röst för:

  Generation Troll.

  Vad är det egentligen du försöker kompensera för?

 3. @Anders Troberg

  ”Vad är det egentligen du försöker kompensera för?”

  Om Piratpartiets linje blir svensk lag förlorar jag, som upphovsman, kontrollen över mitt verk från dag ett och mitt verk får status Public Domain efter år fem.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.