Grus i maskineriet

Det är inte det minsta konstigt om de etablerade partierna gör allt för att slippa diskutera piratpartiets frågor. Faktum är att allt annat skulle vara långt mycket konstigare. Att lyckas politiskt handlar trots allt till stor del om att lyckas sätta agendan för debatten och det är knappast några politiska dunungar vi har att göra med…

Det är bara att inse att piratpartiet under förhållandevis lång tid haft mycket gratis. Vi har kunnat fånga fallfrukten från partier som varken förstått vår potential, frågornas sprängkraft eller sina egna väljare. Så gott som alla etablerade partier har gjort totala tavlor som spelat oss i händerna. Dessutom har en hel del underligheter i politik och rättsväsende kommit fram i ljuset, vilket vid varje enskilt tillfälle inneburit plats i pressen och fler medlemmar.

lolcat adaptation #3
Vill ha ögonlapp tillbaka, saknar sin panache!!!

Så hur vänder man vår framgång till stagnation?

De viktigaste metoderna är:

 • att aldrig bemöta oss,
 • att flytta alla frågor som berör oss framåt,
 • att undvika att vi får uppmärksamhet,
 • att rulla med tummarna och vissla.

Man kan redan se tecknen. Sådant som att Aftonbladet gör något så udda som att dra tillbaka en debattartikel för att ”kontrollera fakta”, eller att de etablerade partierna gör allt för att placera diskussionen om datalagringsdirektivet på andra sidan valdagen. Den högst politiserade rättegången mot TPB-grabbarna har som av en händelse hamnat efter valet. FRA eller IPRED diskuteras knappt längre, utom möjligen för att lugna oss med att det nog inte blev så farligt. Inte en enda av de stora frågorna som nu diskuteras inför valet är något där piratpartiet har en tydlig agenda. Istället diskuteras de vanliga frågorna om budget, skatter, trygghetssystem, arbetslöshet, klyftor och konjunktur. Än en gång handlar hela valupptakten om hur den ena eller andra hundralappen per månad skall in i den ena eller andra plånboken.

De politiska strategerna i de etablerade partierna klappar händerna och gör vågen.
Det är med andra ord inte läge för oss att skåda universums allt och vår egen storhet i djupet av vårt eget navelludd.

Kära vänner. Tillräckligt många gör allt de kan för att ta vinden ur våra segel utan att vi behöver hjälpa till själva.

Vi har alldeles för mycket grus i maskineriet. Vi har alldeles för många primadonnor i våra arbetsgrupper. Våra grupper riskerar urarta till en slags narcissisternas kavalkad. Vi lider av alla som anser att just deras idéer är självklart bäst och vägrar släppa dem oavsett om de egentligen är centrala eller perifera — eller för den delen oavsett om någon annan håller med. Vi lider av igelkottar som reser taggarna vid minsta verkliga eller inbillade kränkning, men vi lider också av att inte alla kränkningar är inbillade. Vi lider av att vi har för många organisationsnördar som mycket hellre ägnar sin energi åt att skapa den perfekta organisationen än åt att föra ut vårt politiska budskap, men vi lider även av att så många inte vill organisera sig överhuvudtaget.

Vi får faktiskt inte glömma orsaken till att vi organiserar oss. Blir vi politiskt marginaliserade, tappar fart och blir utmanövrerade, så förlorar vi. Då spelar det inte längre någon roll om man gillar alla i styrelsen, eller alla riksdagskandidater. Inte heller spelar det någon roll om man är välkommen i alla arbetsgrupper eller hur omröstningsmotorernas algoritmer eller övervakning ser ut.

Det blir tydligt nu när ett år gått sedan TPB-rättegången. För ett år sedan var det oerhört tydligt hur samhället förlorat verklighetskontakten och gjorde sitt yttersta för att utföra ett beställningsmord på några misshagliga upproriska killar. Killar som haft mage att inte lägga sig platt när någon gnällde på innehållet i deras sökmotor. Innan dess hade vi IPRED och innan dess FRA. Just nu har vi bara efterdyningar och en klåpare som pratar om att skicka gredelina kuvert. Så för första gången tappar vi medlemmar istället för att få nya — inte fler än att vi överlever, men skälet att vi tappar dem är att vi riktar energin inåt.

De etablerade har till slut insett vad som föder oss och beslutat sig för att skära av näringstillförseln fram till valet. Men saker har inte blivit bättre, de har bara tagit en paus.

Skall vi ha en chans i höst, så måste våra frågor in i debatten. Datalagringen måste diskuteras i morgonsoffan i såväl public service som reklamteve, FRA måste fylla löpen, IPRED måste diskuteras i radion. Bloggosfären måste stimma av dessa frågor igen, eller så är vår valsaga all. Lyckas vi inte sätta agendan ens till en del, så är frågan om vi ens har ett existensberättigande?

Jag vet att det låter väldigt hårt, men vår ”raison d’être” är inte att skapa den perfekta organisationen. Vårt skäl att existera är att lyfta frågor om integritet, rättssäkerhet, informationsfrihet, kommunikation och i sista hand faktiskt demokratin in i folks medvetande och in i den politiska debatten — att tvinga det politiska etablissemanget att förhålla sig till dessa frågor och att ta hänsyn till dem i sitt politiska arbete.

Konkret behöver vi forcera fram en diskussion om våra frågor. Det är svårt att uppbåda styrkan att skriva ytterligare en artikel om FRA eller om IPRED, men det måste till. Vi måste tvinga fram diskussionen om datalagringsdirektivet nu, så att den hamnar på bordet innan valet. Vi får nog be Aftonbladet förklara hur man kan vara så oerhört klumpig att man tar bort en politisk debattartikel. Nog för att de hade sina skäl, men det övergår mitt förstånd hur man kan vara så oerhört klumpig att man tror att det går att göra på det sättet — kommer de göra samma sak om de publicerar en artikel från Reinfeldt eller Sahlin som innehåller något som får dem nervösa? Det är skillnad på folk och folk tycks det…

Framför allt måste vi lära oss att inte släppa blicken från bollen. Skall vi få in våra frågor i valrörelsen, så måste alla lägga manken till och sträva åt samma håll.

17 svar på ”Grus i maskineriet”

 1. Lysande!

  Vore också bra om alla kunde undvika att nämna sin favorit-icke-pirat-ideologi i blogginlägg om piratpolitiken, och därigenom oavsiktligt (hoppas jag) använda ett retoriskt trick för att associera piratpartiet med deras favorit-icke-pirat-ideologi. Så skrämmer man bort presumtiva väljare som inte delar ens favorit-icke-pirat-ideologi.

  M.a.o. låt PP vara PP.

   

 2. Jag tror att vi måste jobba hårdare med vad vi står för. Det var ju någon undersökning hos ungdomar som det första de sa när de intervjuades var att PP stod för gratis nedladdning. Om inte ens ungdomar vet vad vi står för kommer inte deras föräldrar veta det heller. Alldeles för många tror fortfarande att PP bara handlar om gratis nedladdning av film. Ingen kommer rösta på sånt i ett riksdagsval.

 3. Jag tackar rodnande för berömmet och håller med Slasher: vi måste bli ännu tydligare att det inte primärt handlar om fri nedladdning, utan om djupare frihetsfrågor.

 4. Gruppdynamik, groupthink och avledning – intressant…
  Jag plockar dock in integritetsfrågorna i det mesta jag skriver 😉 vill att moderaterna ska ta dem på allvar.

 5. Betänk även att ALLA riksdagspartier idag har funnits bra mycket längre än Piratpartiet och de har TROTS DETTA organisationsproblem, nepotism, valfusk, med mera. Detta om något borde ju säga att det INTE går att göra en perfekt organisation som löser alla problem. En perfekt organisation är en död organisation.

 6. Oj oj oj! Vad annat kan jag säga än att jag fick ståpäls när jag läste det ovanstående.

  Och, skam till sägandes måste jag erkänna att jag fick en aha-upplevelse. Precis som du säger, så måste det nu vara slut på allt internt gräl.

  Om man tänker sig vårt jordklot som ett äpple, så är den fasta jordskorpan, som håller ihop hela den inre, glödande energibomben, inte tjockare än äpplets skal. Ungefär så ser piratpartiet ut, vi har ett explosivt inre som erupterar med jämna mellanrum (jordbävningar och vulkanutbrott), men det yttre skalet håller ihop det hela hjälpligt så länge ingen tektonisk förskjutning förorsakar ett enormt utbrott.

  Likaså har vårt jordklot ett tunt skal av skyddande atmosfär och ett magnetfält som skyddar klotet från yttre attacker — även i det fallet måste vi inom PP värna om vårt skyddande skikt, och inte låta ett isländskt vulkanutbrott skada skiktet så att vårt klot blir oskyddat.

  (sorry om analogin haltar ohemult, men blogginlägget var verkligeninspirerande 🙂 )
  .-= Björn Felten´s last blog ..Rick Falkvinge sitter i fängelse! =-.

 7. Felet är att ni valt att organisera er på klassiskt vis trots att ni vill vara det ”nya” digitala partiet. Med organisationsformen ”förening” hänger det alltid med diverse nutheads och det är tyvärr en naturlag. Sedan skulle ni byggt en gerillaorganisation istället för att kopiera de andra partierna som bygger på strikt Preussisk militärorganisation. Bättre hade varit om ni/de som startade hade läst och förstått modern beteendevetenskap som inte bygger på sagor (läs bibeln).

   

  Tyvärr kommer PP att bli totalt marginaliserade i riksdagsvalet då dessa handlar om kronor och ören till folk vilket de etablerade vet.

 8. Jag håller med om det du skriver särskilt om att forcera fram diskussionen.

  Den 1-2 maj kommer vi att hålla ett Parley! i Västerås som kommer att fokusera på retorik, valstrategi, mediehantering och opinionsbildning. Borde kunna vara ammunition för alla inför valkampanjen.

  Vi måste inte bara synas, utan det måste också framgå vad vi står för. Istället för att reagera på andra partier måste vi leda våra fokusfrågor.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.