Ny passagerare i Livbåten

Vi här på Livbåten kan stolt meddela att vi värvat en ny skribent. Henrik Brändén har skrivit här tidigare: vi erbjöd honom att svara Läromedelsförfattarnas förbund när de skrev om läromedel och upphovsrätt på Netopia. Vi tyckte det blev så bra och känner att Henrik har fantastiskt mycket att tillföra våra läsare och den svenska bloggdebatten. Därför är det jättekul att han vill skriva hos oss.

Henrik är en mycket gammal vän till oss två. Vi har känt varandra sedan mitten på 80-talet. Vi har därför diskuterat politik med varandra i över tjugo år. Ofta har vi fått enas om att vara oeniga. Men vi har alltid haft en förvånansvärt stor värderingsgemenskap med tanke på Henriks socialdemokratiska tillhörighet och våra liberala böjelser. Det viktigaste med dessa politiska samtal har inte varit när vi varit eniga utan alla lärdomar vi dragit om oss själva och varandra när vi försökt ta reda på varför vi inte varit eniga.

När det gäller Henriks plats i Livbåten kan två viktiga saker sägas. För det första att det inte är vår avsikt att ändra bloggens inriktning. Henrik må vara socialdemokrat, men när de gäller den för oss centrala frågan integritet är vi oerhört eniga. Vi andra kommer fortsätta vara liberala och Henrik vill skriva om frågor i skärningspunkten mellan våra respektive åsikter.

För det andra är vi säkra på att det perspektiv på integritetsfrågan, på upphovsrättsdiskussionen och patentproblematik som Henrik kan ge utifrån sin bakgrund som forskare i molekylärbiologi, vetenskapsinformatör och läromedelsförfattare har mycket att tillföra samtalet i Livbåte.

Våren 2009 skrev Henrik på Brännpunkt i Svenska Dagbladet om sin syn på upphovsrätt.

Den intresserade hittar vad Henrik skrivit  om genforskning och genteknik via hans hemsida.

Ett svar på ”Ny passagerare i Livbåten”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.