Tack och lov att jag gick ur partiet i tid!

Jag behöver inte referera händelseförloppet eller vad som sagts om sexköpare av vår kära justitieminister. Läsare av den här bloggen lär inte ha undgått att se det annan plats. Annars kan ni se händelsen i klippet nedan. (Däremot kan man av någon outgrundlig anledning inte läsa om justitieministerns faux-pas om man väljer Sveriges liberalaste kvällstidning.)

Det är sorgligt att vi har en justitieminister som inte förstår begreppet oskuldspresumtion, dvs att vi alla har rätt att anses oskyldiga tills motsatsen är bevisad. I en rättsstat ska en dom falla och vinna laga kraft innan man börjar straffa folk. Utan undantag!

Den enda trösten jag finner i detta är att jag och (Sveriges just nu mest korkade politiker) Beatrice Ask inte längre är partikamrater.

Visst kan man se en möjlighet i detta som Peter Santesson-Wilson, som vill se en annan moderat justitieminister. Men det sorgligaste är ju att det inte är en ny justitieminister vi behöver utan en ny regering, kanske till och med en ny riksdag.

För många av dagens politiker tycks tro att enligt dem aldrig så beaktansvärda åtgärder mot moraliskt anstötliga samhälleliga avarter  (prostitution, sexövergrepp mot barn eller narkotika) automatisk är så beaktansvärda att demokratins och rättssamhällets grundsatser kan åsidosättas. Beatrice Asks idé om gredelina kuvert (är det bara en slump att hon väljer lila) ställer ett smygande problem i blixtbelysning. Vi har sett politiker med bristande demokratiska reflexer tidigare. Bara för några dagar sen hade vi ett annat exempel på när ett pragmatiskt förhållningssätt i en sakfråga tilläts sätta demokratins grunder på undantag, när Johan Pehrson och samma Beatrice Ask kör över lagrådets kritik av förslaget om drogtester av barn under 15 år. Med risk för att bli kallad drogliberal så vill jag slå fast att rättsvårdande instanser inte är mogna uppgiften att avgöra när det är rimligt att djupt kränka barns integritet för att man vill rädda dem undan ”ett öde värre än döden” (läs knark). Tittar vi utanför narkotikapolitiken och viljan att lagföra torskar skulle jag kunna fortsätta räkna upp utspel från politiker på båda sidor blockgränsen som i högre eller lägre grad visar på bristande respekt för demokratins grunder.

Detta handlar alltså inte om att peta en justitieminister. Svensk politik behöver riksdagsmän som förstår vilka demokratiska värden som inte går att tumma på och som är beredda att kämpa för dem varje dag.

Jag personligen tror att det säkraste sättet att åstadkomma det är att rösta in Piratpartiet i Sveriges riksdag. Till er som inte kan tänka sig att rösta på en pirat, vill jag rikta uppmaningen att åtminstone fundera över vilka politiker i de andra partierna ni ger ert stöd. Ställ er frågan hur bra deras demokratiska reflexer är.

http://www.expressen.se/ledare/1.1921679/eric-erfors-kisstvanget-borde-stoppas

3 svar på ”Tack och lov att jag gick ur partiet i tid!”

 1. ”För många av dagens politiker tycks tro att enligt dem aldrig så beaktansvärda åtgärder mot moraliskt anstötliga samhälleliga avarter  (prostitution, sexövergrepp mot barn eller narkotika) automatisk är så beaktansvärda att demokratins och rättssamhällets grundsatser kan åsidosättas.”
   
  För att inte tala om terrorism…
  Det är verkligen ett enormt problem i Sverige som dödar tiotals människor varje århundrade.

 2. En invändning.
  Allt pekar på att Ask (och Pehrson, förstås) måste bort från sin post nu, omedelbart. Fram till valet hinner hon ställa till så mycket oreda och galenskaper att vi inte orkar hålla reda på det.
  Avsätt gumma och skräcken Johan P nu.
  Frågan är bara hur vi ska väcka deras bossar.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.