Ropa inte vargen kommer

Lunds Universitet har en blogg där tio studenter skriver om sitt vardagsliv. Detta är ett sätt för universitetet att marknadsföra sig i sociala medier. Nu får de kritik för att de förbjuder studenterna att blogga om politik och religion. I Sydsvenskan får man en bättre helhetsbild:

Sedan november skriver tio studenter inom området service management i en blogg som drivs av institutionen.
– Jag kom på idén. Marknadsföringsgruppen för campus ville nå ut till nya studenter. Sociala medier ger användaren tillgång till en plats där all information är samlad. Hemsidor är lite passé. Ungdomar idag vill ha mer kött på benen om hur det verkligen är, säger Mathilda Brook Welin, en av studenterna som bloggar.

I Sydsvenskans artikel framgår att de bloggande studenterna inte är missnöjda med att de fått riktlinjer för skrivandet. Ändå ropar folk om censur. Jag tycker man lika gärna kan kalla det censur när en ledarsida i en tidning väljer att inte ta in texter av fel politisk färg. Avsändaren eller ägaren av en mediekanal är i sin fulla rätt att kontrollera innehållet i den. Yttrandefrihet är inte att vi ska få skriva eller säga vad vi vill var vi vill, det är att vi ska ha tillgång till forum att skriva och säga vad vi vill.

De som ropar om censur grund av sådana här företeelser beter sig som Peter i Peter och vargen. När deras röster behöver höras kommer folk att ha tröttnat på att lyssna.

EDIT: Jag tog bort några länkar som jag slarvigt inkluderat bland de som ropar vargen kommer. Dels råkade jag dubblera länken till Sydsvenskan där, dels har diskussionen i kommentarerna fått mig att inse att det var fel av mig att inkludera Aurora Gullbergs inlägg där.


15 svar på ”Ropa inte vargen kommer”

 1. Kanske det finns lite peter och vargen varning här, men se det positiva istället.
  Det finns i alla fall gott om folk som är negativa till censur.

  De första artiklarna om detta imorse innehöll inget om att det vara fråga om bloggning på uppdrag av universitetet. Så jag tycker folks reaktion var naturlig och framförallt bra.

  Mvh

  /J-O

 2. Hade det rört sig om en privat verksamhet så hade jag hållt med, men nu handlar det om ett universitet. I Sverige är en av de främsta principerna som skolan ska undervisa om just poängen med debatt och ifrågasättande, för vilket bloggar är ett av de främsta moderna medlen. Statligt finansierad verksamhet ska inte få diskriminera, censurera och verka mot grundläggande demokratiska principer.
  Vad privata medier väljer att publicera och tillåta är dock en helt annan fråga och därför är det inte heller censur om olika [privata] bloggtjänster väljer att inte tillåta visa kontroversiella ämnen.

 3. @Hanna – även offentliga instanser kan ha ett tydligt informationsbehov. Arbetar man som informatör på t ex konsumentverket så ingår det inte i uppdraget att klaga på konsumentköplagen. De här studenterna skriver sina bloggar på universitetets uppdrag. Om de vill ge uttryck för politiska uppfattningar eller skriva om religion finns det arenor där de inte representerar universitet som de kan göra det på.

 4. @Jan-Olof – Det har du rätt i! Men det är också viktigt pga Peter och vargen-tendenser att man snabbt visar att man överreagerade eller reagerade på otillräckliga data.

 5. Frågan är om det inte är du som gör dig skyldig till att ropa om vargen. För jag har då inte ropat ett dugg om censur. Mitt inlägg, som du länkar till, handlar snarare om förvåning över att ett lärosäte inte förstår att använda sig av sociala medier.

  Om universitetet vill marknadsföra sig genom att låta studenter blogga om studentlivet  så borde ju de pågående diskussionerna på skolan vara en naturlig del av bloggandet. Att få inblick i den delen av studentlivet redan när man väljer universitet vore ju fantastiskt! Snacka om marknadsföring!

  Själv skulle jag inte välja lärosäte efter hur studenterna skidsemestrar eller var de dricker latte. Så jag ropar snarare klantigt och kunskapsbrist…

 6. Jan-Olof jag gillar ditt positiva tänkande 🙂
  Om jag får komma med lite negativt tänkande, så skulle jag vilja säga att man också ser hur folk tror på saker som står i tidningen utan att ifrågasätta. Så det finns både + och – i den folkliga reaktionen.
  Hanna S
  Just de bloggar som här åsyftas är en reklamkampanj för universitet, det är i min mening inte konstigare än om universitet hyrt in en reklamfirma för affischering eller tv-reklam och bett att reklamen inte skulle innehålla något som är kontroversiellt i religiösa eller politiska aspekter.
  Det är knappast så att dessa studenter förbjuds att uttala sig negativt om universitet, linjen, eller föreläsare i andra sammanhang (förstås inte heller om politik eller religion i övrigt)
   

 7. Geobastard
   
  Jag skulle faktiskt säga att när folk okritiskt tar till sig vad överheten säger, i detta fall både studenterna (som låtit sig censureras) jämtemot universitetet, men även SVDs läsare (som låtit sig förledas) det är då vi öppnar dörren för fascism och förtryck.

 8. @Aurora – Din inledningsmening lyder: ”På Lunds universitet får man inte blogga om politik och religion då dessa ämnen kan väcka anstöt.” Det får man visst, bara inte när man är anlitad att göra reklam för universitetet. Jag diskuterar gärna deras bedömning om det är ett klokt drag. Men först vill jag nog att vi ska vara överens om att Lunds Universitet får bestämma över vad som sägs i deras namn. Jag uppfattade ditt inlägg som att du inte tyckte att universitet fick sätta upp sådana regler.

  Om vi är överens om att de har valet, så kan jag hålla med om att det förmodligen är ett ostrategiskt och dåligt val. Om de vill att studentbloggarna ifråga ska bli intressanta och dra till sig inlänkningar och läsare behöver de nog våga lite mer. Där håller jag helt med dig.

 9. Jag har länkat till samma, mer innehållsrika, artikel i Sydsvenskan som du och är väl medveten om att det handlar om bloggande på uppdrag av universitetet.

  När det gäller huruvida jag anser att det är upp till Lunds universitet att avgöra vad som yttras i deras namn… Så länge lagen tillåter. Ja.

  Just nu handlar det om marknadsföring. Är det upp till universitetet att avgöra hur man marknadsför sig och agerar för att locka studenter? Jag svarar som jag svarade på min blogg:

  Visst, om universitetet inte stod under statligt ansvar utan var ett vinstdrivande företag med mycket cash genom många studerande som huvudsakligt intresse håller jag med dig. Även i det fallet gäller det ju att noga avväga vilken grad av kvalitet man vill förknippas med. Den här typen av marknadsföring skulle fortfarande vara för light för mig.

  Men här pratar vi om ett universitet och jag anser att det är bra att många reagerar på att man undviker ämnen som tillhör universitetsvärldens vardag för att man är rädd för att väcka anstöt.
  Lunds Universitet ska inte vara light! Enligt mig. Jag vill kunna lita på att universitet och högskolor håller en viss kvalitet. För att uppnå den kvaliteten måste man tänka efter redan inför marknadsföringsprocessen. Helst ett bra tag före!

  Det talas ofta om att politiska partier missförstått användningen av sociala medier. Jag tycker att det verkar som att Lunds universitet missförstått rejält!

 10. Jag håller med dig. Jag lyckades dock reagera ganska starkt till en början efter att enbart ha läst SvDs artikel där det var allt annat än solklart vad det handlade om, uppfattade det som att studenter på LU inte fick blogga om politik eller religion.
  Påminn mig om att alltid gå till ursprungsartikeln innan jag reagerar i fortsättningen 😉

 11. Sedan kan man diskutera varför universiteten ska ha en massa marknadsföring? Visst kan man tänka själv, men…? I katalog för Stockholms universitet är det kändisar som är programledare på tv som poserar, läs på universitetet så kan du bli känd, typ. Men, det är inte en särskilt hög nivå, egentligen blir undertexten läs på universitetet så kan du bli känd utan att kunna något. Marknadsföring, vad är det egentligen? Jag vet att jag låter naiv. Jag tror inte jag vill veta. Tycker ofta att marknadsföring känns ”sliskigt”, ja ganska intelligensbefriat helt enkelt.

 12. Aha. Man får väl ta detta som ännu en lektion i att ta det som står i media med en nypa salt. Som det står skrivet i svd låter det betydligt värre än det gör i sydsvenskan.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.