Then they came for me…

Tydligen är det lite av polisens nya interna sport att slå till mot internets och stjäla deras datorer på mer eller mindre tveksamma grunder. Hur skall man annars tolka att polisen slagit till mot MMN-o (Mikael Nordfeldth):

För närvarande så är jag alltså inte misstänkt för något. Dock var jag till polisstationen för att försöka luska ut någon information ö.h.t. vad jag drabbats av. Hamnmagasinets personal sade till IT-administratörerna (och/eller polisen?) som var på plats att de bör underrätta mig snarast. Jag misstänker dock att IT-folket var för upptagna med att leka brutal polis för att bry sig om det. Jag har inte fått veta något utan att gräva ännu.

Kommunens IT-tekniker sade specifikt till personalen på Hamnmagasinet att inte ringa mig för att komma in på kontoret eftersom jag “skulle kunna ta bort sådant som är olagligt” (obs, citerar från återförtäljande).

Skälet till tillslaget är att kommunens IT-tekniker (han sitter på kommunens lina) noterat ”mycket trafik mot ett IP-nummer”, vilket helt sonika beror på att Mikael kopplat hela sin trafik mot en VPN-tunnel. Sakernas läge är för övrigt ingen hemlighet för kommunens tekniker, även om inget papper skrivits:

Jag har, som ensam med nyckel, haft tillgång till ett projektkontor på Ungdomens Hus i Umeå, dvs Hamnmagasinet. Det kontoret blev imorse utsatt för ett tillslag från polisen på misstanke om “mycket trafik mot ett IP-nummer” som kom från Umeå Kommuns IT-avdelning.

Min verksamhet där var i egenskap av ideell kulturarbetare (utan någon slags arvode ö.h.t.) och i projektbaserad form genom en ideell förening (helt utan ekonomi, så hyran betaldes ur egen ficka). Saker som gjorts genom min verksamhet i kontoret har varit dokumentation av Ungdomens Hus i Umeå, kulturarrangemangpolitiska debatter (“EU-val WTF?” eftersom kommunen totalratade EU-info till ungdomar) och en massa spinoff-grejer, mest i samband med UmeTV.

Det är smått fantastiskt att läsa sånt här. Inser inte svenska myndigheter hur det moderna samhället fungerar? Internet är för många människor deras primära kommunikationskanal, och att göra ett tillslag utan orsak är fullkomligt oacceptabelt:

Att ta någons datorer och på så sätt skära av alla moderna kommunikationskanaler (dvs som om man på 1900-talet avslutade telefonabbonnemanget, tog TV:n, förvägrade någon en dagstidning och såg till att personen inte kunde skicka post eller besöka sitt bankkontor) samt ta alla lagrade dokument är ett mardrömsscenario.

Att återetablera all kommunikation och återskapa all information är ett jättejobb motsvarande det man tvingas genomlida tex efter en brand! Att dessutom drabbas pga en ytterst vag misstanke om brottslig verksamhet baserat på ”pga mycket trafik mot ett IP-nummer” visar på en total brist på proportioner.

Jag har skrivit om det här förut, men det tål att sägas igen och igen: internet är inte en leksak, och en persons dator motsvarar det personliga arkivet, TVn, fotoalbumet, telefonen, skrivmaskinen och allt annat man tidigare använde i arbetet och på fritiden för att skriva, läsa, dokumentera, titta och kommunicera.

Jag undrar om Umeå Kommuns IT-avdelning och Umeåpolisen varit medveten om att de raidat en riksdagskandidat? Jag tror inte det, för då hade de nog varit lite varsammare — eller åtminstone hoppas jag det, för jag vet inte längre. Mikael är vice distriktsledare för norra distriktet, riksdagskandidat och tidigare EU-kandidat — kan det verkligen ha undgått kommunens och polisens uppmärksamhet? Frågan är hur det ser ut rent legalt med en kommun/polis som indirekt skaffar sig tillgång till ett politiskt partis interna dokument och kommunikation?

Nu får det vara nog med rättsliga och polisiära dumheter.

EDIT: Jag upptäckte just att Forsken i Malmö, som jag skrev om när de blev av med sina datorer före jul i en polisutredning som inte rörde deras verksamhet, fortsätter att ha otur med polisen. Deras hemsida är nere för de hade den hostad på en av de datorer som beslagtogs idag hos MMN-o.

10 svar på ”Then they came for me…”

 1. Kan det vara att polisen tröttnat på att PP  har så dåliga siffror i diverse undersökningar? Skulle man få igång ett drev angående detta så kommer ju PP ligga på 20% om nån vecka. Det finns ju ingen under 30 som inte vet att datorn är ens personligaste ägodel, förutom ens nättrafik, dvs.

 2. Borde ju uppenbarligen rapporteras till Politikerbloggen och alla nyhetsmedia, alla media skulle nog inte bry sig, medan resten skulle ha en fieldday i spekulationer om varför det hände då det inte finns någon misstanke om brott.
  Och det skulle inte alls förvåna mig om det är ett beställningsjobb för att plantera bevis för att kunna skada PP med en ”skandal”

 3. och sen när de kom för att ta mig, fans det ingen som kunde protestera å mina vägnar…
   
  ~ungefärligt från den f.d Ubåtskaptenen och Protestantiske Prästen som hamnade i koncentrationsläger under V2K..

 4. tusan, såg åtminstone ett stavfel i ovanstående kommentar!
   
  >_<
   
  Tur att Micke har Piratpartister som inte tvekar att ta upp det här dock!

 5. @Sophia: …hmm…eller karln gjorde ju inte mycket annat än att ägna sig åt verbala grodor men jag menade att ”Internets” blivit något bestående till eftervärlden.
   
  @Fridholm: Bra inlägg förresten! *tjatig*
   

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.