Att vara kandidat och ta betalt för intervjuer…

Yvonne Lindvall är med på riksdagslistan. Vi känner henne inte, och har inte pratat med henne. Faktum är att hon är den enda på listan vi inte har haft någon riktig uppfattning om.

Vi hoppas att vårt första intryck inte är korrekt. För ingen av oss vill att det första vi läser om en av våra kandidater skall vara det som stod i GD. De ringde upp henne i samband med att hon platsat på valsedeln, fullständigt normalt förfarande med lokal prägel:

Sedan säger hon plötsligt:

– Vet du vad det här kommer kostar dig. Jag tar betalt för intervjuer. Jag är trött på gubbar som får betalt för att prata och så får inte vi någonting. Nu kommer en kompis, jag har inte tid att prata, hej då.

Därefter lägger hon på.

Ridå…

Vi hoppas Yvonne fattat att hon står som kandidat till riksdagen? Vi hoppas hon förstår att PP behöver alla sina riksdagskandidaters fulla fokus? Vi hoppas att hon förstår att hennes roll ett valår är att göra allt och lite till för att få ut våra frågor och vara ett av våra ansikten för partiet?

I annat fall måste vi ifrågasätta varför hon överhuvudtaget valde att kandidera? Att säga till en journalist att man vill ha betalt för att bli intervjuad är fel på så många plan att vi knappt vet var vi skall börja.

Vi får hoppas att det är ett exempel på hur allt inte kommer fram i en tidningsartikel, och att utbytet innehöll något annat som kan försvara attityden.

För attityden stinker. Det är direkt pinsamt att läsa.
Om du inte förklarar dig Yvonne, så kommer du att skrämma bort potentiella väljare.

EDIT: Ett extrainsatt styrelsemöte har idag strukit Yvonne Lindvall från riksdagslistan, utan att röra övrig kandidatordning eller göra om kvoteringsparen.

18 svar på ”Att vara kandidat och ta betalt för intervjuer…”

 1. Varför finns hon på riksdagslistan? Har hon fått många röster, eller har det famösa ”valsystemet” buggat – något som påstås i kommentatorsfältet till artikeln? Om det är en ”bugg” som man på något sätt kapitulerat inför istället för att korrigera så är det mycket svårbegripligt.

 2. @Anais – listan är inte fastställd av styrelsen ännu. Den är alltså preliminär. Men det är inte en bugg i valsystemet såvitt jag förstår, utan en konsekvens av 30/70-könskvoteringen. Eftersom tvåan på listan skulle vara från Mittdistriktet och kvinna så flyttades Yvonne upp några placeringar.

 3. Inte några placeringar, utan hutlöst många placeringar. Hon är rårankad på plats 71 på listan, se här: http://piratepad.net/minis-schulze
  Tar vi bort henne får vi en kandidat som står ännu längre ner. Inte heller det är acceptabelt. Bättre då att slopa kvoteringen helt i Norr mitt.
  Personligen tycker jag att vi kan kasta ut kvoteringen helt och hållet, den behövs inte på något sätt. Men jag är jävig där, så i så fall skulle jag begära nedflyttning.

 4. @Klara – När jag skrev några placeringar så refererade jag till antalet placeringar i mitts resultat. Där tror jag hon nådde topp tio. I övrigt är jag helt enig.

 5. Hon är faktiskt rårankad till #81. Det är ju väldigt långt ner för att hamna som nummer två på en valsedel.

  Jag håller helt med om att könskvoteringen får orimliga konsekvenser. Eftersom Rick är ett självskrivet förstanamn och man, drabbas samtliga listor därigenom av kravet att andranamnet skall vara en kvinna från listans distrikt. Och eftersom andranamnet är en säker riksdagsplats om vi kommer in, kvoterar vi i praktiken in kvinnor i vår riksdagsgrupp.

  Vi behöver inte denna stelbenta könskvotering. Som all kvotering, ger den orimliga resultat.

  /Mikael

 6. Jag har tyvärr inte hunnit ta tag i detta, såg artikeln igår och har tänkt kontakta Yvonne (eftersom hon bor i Sandviken, där jag är KL) och be henne förklara hur hon tänker. Jag tror att hon behöver lite mediaträning om hon över huvud taget ska ha något förtroende efter denna blunder.

 7. Jaja, allt kan fortfarande vara ett missförstånd eller en överdrift, men generellt anser jag att (pp) skoningslöst bör plocka bort folk som väcker associationer till Ny Demokrati. (pp) har på intet vis råd med sådant. Det får finnas gränser för vad detta löjliga kvoteringssystem ställer till med. Om vartenda ord i artikeln är sant bör hon plockas bort utan pardon, annars kommer hon definitivt ställa till med problem senare – och man kan då betrakta det som rena turen att detta hände redan nu.

 8. Sen finns det andra saker i artikeln som störde mig. Varför hon till exempel prompt måste nämna Bildt och döma ut honom som utrikesminister? Precis hur spelar det schack med vår vågmästarstrategi?

 9. Carl Bildt(M) sitter i en regering som röstat igenom FRA!
  Självklart skall Alliansregeringen BORT!

  För Piratpartister är det självklart att moderater är SKIT!

 10. Om Yvonne Lindvall faller bort så *måste* kvoteringen för Mitt överges, eftersom Frida Sjölander redan hoppat av, och det inte finns flera kvinnor i Mitt som kandiderat och därmed skulle kunna flyttas upp på listan om Ingela Olsson, Gävle skulle ta Yvonnes plats som nummer 2.
  Då blir Richie tvåa, vilket är ganska rimligt med tanke på att han fick 209 röster, eller drygt 4gånger så många som Yvonne (46).
  Mitt är lite av en ”överbliven” region efter att Norr- och Västerbotten hoppade av. Det passar oss bra 🙂

 11. Troll-Micke@ Sossarna är ÄNNU sämre då de inte bara röstat igenom utan också konstruerat FRA, datalagringsdirektivet, buggningslagarna, terroristlagarna och allt annat skit som finns. För att inte snacka om STASI, KGB och diverse andra saker. Också dessa är socialistiska skapelser.

 12. minata,
  du har ju ingen egen stark åsikt i FRA-frågan utan drivs mest av att socialdemokraterna ska få regeringsmakten igen, så varför komma här och säga vad som är självklart för piratpartister. Det mesta tyder ju också på att (s) vill ha FRA-lagen i någon tappning och att de skulle betett sig likadant som (m) om de hade varit i regeringsställning.

 13. Såvitt jag minns var det tjänstemän på försvarsdepartementet som skrev utkastet för FRA-Lagen och försökte få S-regeringen att rösta igenom den.
  När det misslyckades lobbade de samma lag för Mikael Odenberg efter maktskiftet, med resultatet att den sedan röstades igenom i juni 2008
   
  Detta borde inte vara nyheter.

 14. Kräva betalt för intervjuer? Slänga på luren i örat på journalisten? Oj då. Så olämpligt.

  Jag vill inte säja något ont om Yvonne som person, hon är säkert en charmerande människa men… Oj.

  Småtrist att det ska vara så här men jag förmodar att det är en konsekvens av att rösta utan att veta speciellt mycket om personen man röstar på.

  Verkligt synd, för som 56-årig kvinna stack hon ut mot mängden i ett annars rätt ungdomligt och manligt parti.

 15. Har kommunledaren fått tag i Yvonne och pratat? Vore intressant att höra lite mer ingående vad det är för person.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.