Om viljan att tjäna på en katastrof

På Livbåten har vi inte skrivit något om vad som händer på Haiti. Jag tycker det är nästan omöjligt att skriva något vettigt när den sortens saker händer. Det är svårt att förhålla sig objektivt och om man förhåller sig subjektivt riskerar man att gå i fällan att söka poänger eller på något sätt använda katastrofen för egna syften. Redan att skriva detta inlägg känns tveksamt eftersom jag vet att det kommer generera läsare och eventuellt länkar till den här bloggen.

Dessutom orkar jag inte läsa om det. Det är den del av nyhetsflödet jag helt sållar bort. Jag klarar inte av det som jag upplever som frossande i bilder och beskrivningar av olycka. Jag påstår inte att det är fel att skildra det. Det är bara jag som inte orkar läsa. Jag behöver distansera mig.

För mig räckte meddelandet:

sms:a AKUT till 72900 och skänk 50 kronor till Haiti

Jag högaktar därför den typ av beslut som de svenska teleoperatörerna tog i veckan om de sms som vi skickar till hjälporganisationer:

Tele2, Telenor och Tre är alla gratis – och Telia ger till och med fem kronor för varje sms som skickas.

Man ska inte tjäna på andras olycka.

Därför reagerar jag med bestörtning när Claes Arvidsson en i vanliga fall intressant opinionsjournalist fullständigt tappar bollen enligt min mening och använder Haiti som grund för ett angrepp på oppositionen:

Om den rödgröna oppositionen hade fått råda är det inte säkert att det funnits några transportplan att tillgå. Nej, nej och nej var ju beskedet från de tre rödgröna när alliansregeringen beslöt att tillsammans med 11 andra stater köpa in tre C17-plan med stationering i Pápa i Ungern.

Jag vet inte ens hur jag ska kommentera detta. Det är mest sorgligt. Andra har också reagerat.

Länka inte detta inlägg. Kommentera det inte. Skicka ett SMS istället: skriv AKUT till 72900 och skänk 50 kronor till Haiti.

2 svar på ”Om viljan att tjäna på en katastrof”

  1. Scaber du har rätt, men nu stänger jag kommentarsfältet, för när jag och Göran diskuterade det här så menade vi verkligen att vi inte vill. Skänk en slant istället.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.