Google lämnar Kina?

Google hotar idag att stänga ner google.cn. Attacker som har tillskansat sig stora mängder lösenord och data främst från gmailkonton i västvärlden men även från enstaka kinesiska dissidenters gmailkonton. Är den utlösande faktorn. Google säger att de tidigare har lovat att monitorera Kinas utveckling och revidera sin verksamhet där om den inte är tillfredställande.

Kinas ökade begränsningar av yttrandefriheten på nätet i kombination med attackerna gör att Google nu inte vet om de kan tänka sig en fortsättning. De vill samtala med Kinas regering om möjligheten att driva vidare google.cn med ocensurerade sökresultat. Annars stänger de den.

>These attacks and the surveillance they have uncovered–combined with the attempts over the past year to further limit free speech on the web–have led us to conclude that we should review the feasibility of our business operations in China. We have decided we are no longer willing to continue censoring our results on Google.cn, and so over the next few weeks we will be discussing with the Chinese government the basis on which we could operate an unfiltered search engine within the law, if at all. We recognize that this may well mean having to shut down Google.cn, and potentially our offices in China.

Snabb översättning:
Dessa attacker och den övervakning de har visat på, kombinerat med Kinas försök under det senaste året att ytterligare begränsa yttrandefriheten på nätet, har lett oss till slutsatsen att vi bör revidera möjligheterna för våra affärer i Kina. Vi har bstämt att vi inte längre kan tänka oss att fórtsätt med censureringen av våra sökresultat på Google.cn, så unde de närmaste veckorna kommer vi att diskutera med Kinas regering på vilka grunder vi kan driva en ofiltrerad sökmotor inom ramarna för kinesisk lagstiftning. Vi inser att detta innebär att vi kan komma att behöva stänga ner Google.cn och möjlige också våra kinesiska kontor.

Vilka konsekvenser detta får är svårt att säga, men det kan vara ett paradigmskifte för kampen för medborgarrätt på nätet. Om Google så här tydlig ställer sig på yttrandefrihetens och det ocensurerade nätets sida, kan det få konskvenser i USA och Europa också.

Berinder skriver också.

9 svar på ”Google lämnar Kina?”

  1. ”Tyvärr” verkar Google inte vara marknadsledande på samma sätt som Google är på sökmotorer i västvärlden, men de har dock ca 30% av den marknaden, så visst blir det kännbart. Baidu kommer säkert att ta över, som är marknadsledande i Kina, och följer deras regerings piska. Så även om det vore trevligt att det här skadade Kina lite mer, så tror jag det mest kommer att fungera som en tydlig markering i slutändan.
    Ja, förutom avseende AdWords då. En mängd kinesiska företag som köpt AdWords för att dyka upp på Google.cn’s resultatsidor kan ju glömma de intäkterna, eller att bli upptäckta via Google åtminstone.
    Det ryktas också på Twitter (@wikileaks) att det ligger ännu värre saker bakom detta än bara Gmail-attacken: http://twitter.com/wikileaks/status/7688415363 och http://twitter.com/wikileaks/status/7689041346
    Trevligt att se att Google tar det här till en högre nivå än företagande och lönsamhet. Hur kommer detta att sätta press på Microsoft och Yahoo, som gått ihop i ett gemensamt avtal i att driva Bing, som fortfarande följer den kinesiska piskan i censuren?

  2. Hmm undrar om detta har något med Bono att göra….
    Nä det har nog mest att göra med att Google insett att de aldrig kommer ikapp Baidu’s försprång och det finns nog roligare saker att göra än att förlora pengar i Kina …

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.