Gift er eller låt bli!

Läser Mårten Schulz inlägg om den lata sambon idag. Skönt att se att någon med både högre juridisk kompetens än mig och som är duktigare på att förklara sammanfattat precis mina tankar om sambolagen.

Nu vet jag var jag ska skicka kompisar som inte förstår vad jag menar när jag försöker förklara att de som vill ha lagligt skydd för sin livskamrat vad gäller t ex arv bör gifta sig, inte utgå från att sambolagen gör jobbet eller kräva att den borde göra det.

Lag ska följa sedvänja. Men med eftersläp. Om för få gifter sig och förblir oskyddade i samboskap så är inte lösningen på det att direkt ändra lagen, för att utöka dess skydd till dessa människor. Man kan faktiskt också göra reklam för att leva i enlighet med tankarna i det system som gällt hittills.

Ibland är kanske lösningen att hacka lagen, men ibland finns det värden i lagstiftningen som vi inte ser i ögonblicket. Då kan det vara bra att låta lagen utvecklas i den historiska takt den brukar. När stora beteendeförändringar sker så kommer lagen för eller senare antingen bli obsolet, eller få nya innebörder och tolkningar eller skrivas om.

Jag är inte konservativa. Jag tycker inte folk borde gifta sig av ideologiska skäl. Jag tycker folk borde gifta sig för att det är ett rättvist, väl utprövat avtal för hur man ska hantera gemensam egendom mm när man lever tillsammans. Om man inte vill ingå detta avtal, ska inte samhället tillhandahålla halvmesyrer.

Om man valt att inte ingå detta avtal ska samhället utgå ifrån att det var med flit man valde bort det, inte av obetänksamhet. Annars kommer man att i vissa fall tvinga in individer och par i en kvasiversion av ett avtal som de de facto valt bort.

7 svar på ”Gift er eller låt bli!”

 1. Problemet med äktenskap är att det inte funkar om är mer än två.
   
  Sambolagen är bara problem och borde avskaffas helt.

 2. Göran!
  Jag trodde du var feminist. Äktenskap bygger ju på en ålderdomliga syn där mannen ska stå för försörjningen och kvinnan vara hemma. Om man nu väljer att vara sambo så kanske man gör det därför att man faktiskt erkänner varandra som individer som kan ta vara på sig själva. Att man kan ta ansvar för sin egen försörjning och att man vill att var och en ska få lämna sitt arv till det ändamål den själv önskar. Nej, avskaffa både äktenskapslagen och sambolagen. Låt de som vill ingå avtal med varandra göra det precis som de önskar. Det är inget som samhället ska lägga sig i.

 3. Göran!
  Nej, det är riktigt ut en rent juridisk perspektiv.
  Men allt det normativa som associeras med äktenskap finns fortfarande kvar. Synen på att den ene kan bli försörjd av den andra, istället för att ta eget ansvar för sin försörjning. Det är bland annat sådant som leder till att kvinnor inte lägger lika stort fokus på sin karriär, inte löneförhandlar lika mycket som män och gärna stannar hemma med barnen längre än män. Vid skilsmässa förutsätts det dessutom att kvinnor ska ha barnen och underhåll från mannen. Se bara på Anna Anka och Elin Nordegren som är aktuella exempel på det normativa kring äktenskap.
  Dessutom är man som gift juridiskt begränsad i hur man får testamentera sitt arv. Man kan inte testamentera alla sina tillgångar till Amnesty om man så skulle önska.

 4. @Medborgare X

  Vi är fria att välja själva vilka kulturella värden vi lägger in i att gifta oss. I grunden är det ett avtal det handlar om. Ett av staten tillhandahållet ramavtal för tvåsam samlevnad.

  Att man som gift är begränsad i arvshänseende är en av poängerna med det avtalet. Om man vill ha andra regler än dessa kan man vara sambo och skriva ett eget avtal. Men att i sambolagen fylla på med mer äktenskapsliknande regler gör det svårare för folk att skapa sina egna juridiska former för sammanboende och/eller samlevnad.

 5. Göran!
  Jag håller helt med dig i att sambolagen inte ska bli mer äktenskapslik. Men jag ser heller ingen anledning till att staten överhuvudtaget ska tillhandahålla ett ramavtal för tvåsam samlevnad. Det är en sak som individerna själva kan ta ansvar för. Vi har ju faktiskt fri avtalsrätt i landet.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.