Om Bono på Svd Brännpunkt

Idag har jag en debattartikel på Svenska Dagbladets Brännpunkt tillsammans med Marcus här på Livbåten och Johnny på Enligt min Humla.

Nu gör vi slut med Bono

17 svar på ”Om Bono på Svd Brännpunkt”

 1. Kliver ut här på minerad mark. Hejsan.

  Jag är ingen Bonoit. Jag såg U2 en gång, på Underground 1981, då de knappt var kända alls. Jag visste inte vilka de var. Var mest på rockklubben för att hänga. Men sångaren grep tag. Det var en yngling i stor vit skjorta som inte ville ge sig, som absolut skulle upp mot taket, upp på monitorerna; jag minns det som en lång och stark konsert med för mig idel okända låtar.

  Sen kom Sunday Bloody Sunday som nog är en del av mitt kulturarv; den där ilskan och eviga protesten mot förtrycket, vansinnet, imperialismen.

  Nu läser jag igenom hela Bonos kolumn, den som ni så hårt kritiserar. Och han har ju kvar det där som retar så många (jag försökte köpa U2-plattor i Dublin en gång och det var inte så lätt att hitta; de är inga profeter hemmavid, som någon sa: ”Bono, he talks too much”): världsförbättrarambitionen, det eviga budskapet om fred, kamp för de svaga, sjuka, de små.

  Det mesta av kolumnen handlar ju om detta. Bono hyllar Martin Luther King, den kämpande moståndsrörelsen i Iran, Gandhi, Aung San Suu Kui, Nelson Mandela osv. I en passage skriver han särskilt om den nya gräsrots- och folkrörelse som bland annat webben bidrar till och utgör: ”Increasingly, the masses are sitting at the top, and their weight, via cellphones, the Web and the civil society and democracy these technologies can promote, is being felt by those who have traditionally held the power.”

  Som jag ser det hyllar han här de ideal som åtminstone delar av piratrörelsen står för: den lilla människans möjlighet att göra skillnad, att vända på maktförhållanden. Däremot är han emot fildelning. Han menar att den som lider mest av det är den enskilde skaparen, att framtida konstnärsskap är hotade. Varför kan ni aldrig lyssna på de röster som hädvar detta? (Det är nästan alltid upphovsmän som gör det och de borde ju gudbevars veta.) Varför är piratrörelsen alltid så tvärblind när det gäller kritik av fildelningen? Behöver man en tydlig moståndare, för att väcka anhängarna?

  Referensen till Kina är en klantig bisats. Alldeles onödig. Men man måste ändå notera att Bono skriver ”ignoble effort” om vad Kina pysslar med. ”Ignoble” är ju inte så lättöversatt. Icke-nobelt, kan man säga. Uselt, kan man säga. Det är ingen hyllning han gör, hur som helst. Han använder sig inte av nackskott som hot mot fildelare; sådana referenser kommer från annat håll. Han vill bara att fildelningen ska hindras, för konstnärernas skull.

  Men, igen, referensen till Kina är klumpig.

  Kina, det nya imperiet, kan man ju kritisera. Behandlingen av munkarna i Tibet, och av Tibet i stort. Av muslimerna i Xianjiang. Censuren. Åsiktsförtrycket. Icke-demokratin.

  Men då kunde man ju protestera mot att svenska företag säljs dit, som delar av Saab, som Volvo. Man kunde protestera mot Kinas nyimperialistiska framgångar i Afrika.

  Jag gissar att Bono kommer att göra allt detta; kanske kommer han även göra avbön från sin slarviga bisats i en annars oerhört engagerad och – visst – världsfrälsande kolumn. Jag gillar det där crazy och storvulna världsförbättrartänkandet; det är ett slags mod som jag tror vi behöver. Det finns så mycket annat man kan dissa, så många andra i den här världen där inkomstskillnader och politiskt förtryck särar oss åt så snabbt. Det finns så många som förtjänar kritik och kritisk analys. Men Bono är ju bara en, One.

  Ingen Bonoit, men jag lyssnar ändå på u2; gillar mest när de närmar sig popen och soulen numer. Glädjen i att finnas till.

 2. Hej embryo!

  Respekt för din ödmjuka ton.

  Jag översätter lite slarvigt ”ignoble” till skamligt. Men icke-nobelt, skamligt eller hur man nu vill översätta det så är det naturligtvis ett försök från Bonos sida att fjärma sig från den kinesiska censuren.

  Problemet med att göra på det sättet är att det är nästan direkt analogt med någon som säger att de är mot dödsstraff. Någon som säger att det är barbariskt, men som i samma andetag ändå säger att det faktiskt hindrar brott — i alla fall återfall…

  Dessutom är det en retorisk konstruktion med en ”noble effort” och en ”ignoble” kinesisk censur. Ingendera av exemplen är tillnärmelsevis så effektiv som han tycks tro, men det är egentligen inte intressant just för den här diskussionen.

  Det räcker inte med att säga ord som skamligt eller icke-nobelt, när man samtidigt använder det skamliga som ett argument för den egna saken. Det blir inte trovärdigt.

 3. Om man anser spårning av nedladdat material skamligt eller inte, ligger ju i betraktarens öga. Själv vet jag inte längre. Upphovsrätten måste respekteras. Nätet måste vara fritt. Det är mest sorgligt att det är så svårt att samordna, att respekten mot konstnärerna och deras alster är så klen.

  Jag skrev ju – ett par gånger – att jag också anser att Kinareferensen är klantig. Helt enkelt överdriven och retoriskt missvisande. Men, sådant har hänt förr; skriviver och överdrifter har man läst värre avarter av i nätdiskussioner vill jag lova.

  Bonos mening är att de små kulturövarna ska skyddas; att han själv är rik på sin musik är inget motargument. Skulle han inte få stödja sjuka barn i Afrika, bara för att han själv är frisk europé? 

  Surfar man lite i det härämnet, har det liksom – som så många gånger förut – blivit en väldig eld av personförakt och bojkott och intoleranta uttalanden (en del skriver att Bono hyllar Kina osv, helt utan grund: det är inte vad han skriver) gentemot Bonos kolumn. Det är väldigt olyckligt, eftersom det missgynnar upphovsmännens strävan att hitta lösningar på hur man både ska kunna digitalisera kulturarvet, sprida sina verk och få dem respekterade och lagligt tillhandahållna.

  Jag har en märklig känsla att piratrörelsen behöver den här typen av utmärkta motståndare – Bono Guillou Marklund Harrison – för att få syre. Genast bärs det ner skivor och böcker i källaren. Genast är det bara en åsikt – piratens – som är den riktiga. Och den där intoleransen talar helt emot det frihetsideal och det månande om individens integritet och rätt till sina åsikter och ord som man samtidigt försöker anamma. 

 4. @Marcus
  Det är inte det minsta slarvigt att översätta ”ignoble” till ”skamligt”–det gör tom engelska ordböcker.

  Synonymer finns det dock i en drös, men om man förenklar det och ser ”noble” som något som är ”högt” så är ”ignoble” en ren antonym som bör tolkas som ”lågt”. 🙂

 5. Ursäkta om jag spammar, men det där gick ju inte det heller. 🙁

  Jag är alltså van att skriva alla koder i flytande text istället för att fibbla med wysiwyg-verktyg, men det går tydligen inte på er blogg?

  Jag lämnar rättningen av första inläggets länk till er så kan ni ju ta bort de som följde därefter. 😀

 6. @nef
  Om du använder Firefox/Noscript eller trycker på HTML-knappen i wysiwyg-editorn borde det fungera. Skönt förresten med en sajt som använder sig av ”graceful degradation” så att det går att kommentera även utan javascript påslaget.

 7. Ja du, Tor. Grejen var ju just det att jag inte var intresserad av att använda mig av wysiwyg:en–jag ville skriva flytande text inkluderat html-kod och att det skulle gå igenom för vad det var.

  Värre är nog att när jag råkat så ner fel tangent för en vanlig bokstav/ett vanligt tecken och sen vill ändra det så kan jag inte bara backa med ”raderatangenten”, utan jag måste hålla ner shift och backa med piltangenterna och sen trycka ”Delete” eller ersätta tecknet för att det ska funka.

  Jävla överjobb liksom. Varför föra det så svårt att kommentera?

  Sen var det ju det där med användarvänlighet–varför ska jag vara tvungen att köra med firefox? Varför funkar inte IE7 eller Opera 10.0 (vilket är vad jag använt här) lika bra?

  Oavsett–trevligt att se att du blivit med blogg iaf. 😀

 8. Pluginet använder sig av samma editor som wordpress ”backend”. Jag har inte testat om det funkar i IE7 eller Opera än, tack för tipset. Som Tor påpekar så är HTML-knappen det sätt man kommer åt att själv skriva koder.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.