Politik är att samtala, viljan kommer sen

De senaste dagarna har både Twitter och många av de bloggar jag läser fyllts av en diskussion om sociala mediers roll i politiken, eller kanske politikens roll i sociala medier. Ska politiker blogga och twittra? Kan de använda Facebook i sin gärning? Hur då i så fall? Är det någon mening med det politiska samtalet i de nya medierna? För politikerna? För väljarna?

Det började förmodligen med Svenska dagbladets kartläggning av riksdagsledamöternas aktivitet på Twitter och i bloggar. Som dels följdes upp med ett gräsrotsperspektiv, dels ledde till en rejäl diskussion på Twitter där redaktionschefen Martin Jönsson själv deltog. Han hade dessförinnan bloggat om sin syn på Twitter.

Sen har för många skrivit för mycket (stort och smått) för att det ska gå att referera det på ett rimligt sätt. Britt Stakston har i två inlägg förklarat värdet med de sociala medierna. Johan Ronnestam ger i en lång intressant postning politikerna handfasta råd.

Emanuel Karlsten pekar i en oanknuten post om samma ämne på att forskning har visat att bloggarnas genomslag fortfarande inte kan jämföras med genomslaget i traditionella medier.

Fredrik Kjellberg resonerar från sin position som ständigt intressant obunden deltagare i samhällsdebatten dels runt vilka politiker som har det på Twitter, dels runt mekanismerna kring länkning som popularitetsmått och vad som gör att en politisk blogg fungerar över tid.

Bland de politiska bloggarna är de många som kommenterat. Moderata bloggarna Kent Persson och Mary X JensenMinaModerataKarameller som intervjuades i Svenska Dagbladets uppföljningsartikel ger sin syn på sitt stora engagemang i sociala medier. Kent uppmanar sina politikerkollegor: Ge er ut i de sociala medierna och prata med folk som folk. En annan moderat som kommenterar på sitt oefterhärmliga sätt är Tokmoderaten

Liberatis Seved Monke berättar om deras försök att få Folkpartiets förtroendevalda att ta till sig de nya mediernas möjligheter.

Peter Andersson, Claes Krantz, Krassman och Peter Högberg är fyra av de socialdemokratiska bloggar jag ofta läser. De kan inte heller låta bli att delta i diskussionen förstås.

Peter Högbergs kloka ord får avsluta denna snabbgenomgång:

>Det som jag lärt mig under mitt bloggande är att vara generös. Utan att vara det så kommer man ingen vart. Det är som det heter ett socialt media där vi för dialoger med varandra på ett eller annat sätt.

Efter alla dessa ord, har jag egentligen något att tillägga? Jo faktiskt. Jag tycker det är ett perspektiv som i och för sig skymtar fram bland några av skribenterna, men som ändå förtjänar att understyrkas. De flesta resonerar nämligen enligt min mening helt baklänges. De ser de sociala medierna som verktyg. De funderar på hur de kan användas: för marknadsföring, för politisk opinionsbildning, för spridning av tankar och idéer. Hela tiden ur sändarens perspektiv. Men…

Sociala medier är inte en kampanjmetod det är ett sätt att leva.

Det viktiga perspektivet i de sociala medierna är mottagarens. Det är ett medium som inte gör sändaren starkare utan mottagaren, som kan välja eller välja bort. Det är därför det är så centralt med samtalet, med att lyssna. Det är inte riksdagsmännen eller andra politiker som behöver blogga och twittra. Det är den bloggande, twittrande och facebookande väljaren som behöver att de gör det. Vi behöver det så vi kan välja att prata med dem eller välja att låta bli.

Det är det här som den fantastiske kommunikatören Gudrun Schyman har fattat – med huvudet eller med maggropen har hon insett att framtiden tillhör den som kan dyka ner och vara med i samtalet. Här bryter alla kampanjplaner, alla uppförandekoder, alla kommunikationsstrategier samman. Vi pratar med varandra härute. Och det är kul om politikerna kan vara med. Vi kommer att lära oss av dem och de kommer att lära sig av oss.

Detta är också hemligheten med Piratpartiets framgångar. Vi råkar bara bo här. I stort och smått. Men som ni ser är alla som vill slå sig ner välkomna det finns gott om plats och goda hjärtan. Jag är djupt imponerad av sådana som Kent Persson och Peter Andersson som med nyfikenhet och värme har tagit plats härute bland oss nätinvånare. För de har fattat:

Sociala medier är inte en kampanjmetod det är ett sätt att leva.

13 svar på ”Politik är att samtala, viljan kommer sen”

 1. Nja samtalen i ex. piratpartiet aer ju som samtal aer mest i partier. Hjaerntvaettande och obalanserade. Helt normal naer folk grupperar sig i olika fack och i sin iver att ta sig upp i pyramidstrukturen tycker naestan precis som partiet naestan jaemt.
  Undantaget bland partier aer http://www.aktivdemokrati.se som i princip saknar ideologi.

 2. Som alltid, ett strålande inlägg! Just lyssnandet, ödmjukheten och att vara generös är det jag lärt mig i dessa sociala medier. Konsekvensen blir också ett annat sätt i IRL. Fantastiskt egentligen. Jag håller med dig om att detta är ett sätt att leva!
   
  MVH
   
  Kent

 3. Vackert skrivet! Man kanske kan sammanfatta det så här: att tala är stort, men att samtala är större. Eller: målet är inte att saker stöts och blöts utan att folk möts.

 4. Säg att du kommer från internet var det någon som sa till mig när jag skulle göra min kandidatpresentation. Vet inte om det gick hem för hälften av publiken kanske möjligen använder e-post. 

  Men jag har kommunikationen i kroppen och tänker fortsätta med det.

 5. Göran. Instämmer i alla andras tack.  Tycker också att det Tor skriver är viktigt: att tala är stort, men att samtala är större. Eller: målet är inte att saker stöts och blöts utan att folk möts.
  Om jag skulle våga mig på en invändning så är det möjligtvis mot din rad: ”Det är inte riksdagsmännen eller andra politiker som behöver blogga och twittra”! 
  Man kanske kan tycka att de redan valda behöver utveckla sin närvaro, från ”megafon till lyssnare”.  Att i ex bloggar mer markera ”Jag finns här, jag lyssnar och tar faktiskt till mig.” Det rasar ju in kloka idéer och synpunkter varje minut på nätet som politiken egentligen skulle behöva ta med sig ”innanför maktens rum”. Idag tror jag det görs alltför lite. Men en början är att de valda finns närvarande.
  Min egen tes är att politiker, utifrån det uppdrag de har, MÅSTE finnas där deras väljare är. Om allt fler av de väljarna finns på nätet är det egentligen ett tjänstefel och demokratiskt problem om man som vald kan välja bort nätet… I och för sig krävs hela tiden en balans med att man måste känna sig bekväm i sin roll.. Är det att stå på torg eller knacka dörr hellre än att blogga så måste utrymmet finnas för egna val. Men principen tycker jag måste gälla. Sen skriver Mary i sin kommentar om det som är utgångspunkten i de etablerade partierna.  ”..hälften av publiken …använder e-post”.  Ser man inte nätet på det sätt du själv skriver så kommer den ganska mörka bilden att fördjupas ännu mer framöver…. Men jag är optimist!
  /peter
   

 6. Tack så mycket för berömmet allihop!

  @MrPerfect72

  Som du förstår håller jag inte med dig. Samtalet i Piratpartiet är mycket mer än det som man ser om man läseer några av våra medlemmars bloggar. Det pågår ett ständigt surr på twitter, på pp:s forum, på irc, på Skype och i bloggarna. I detta surr formas våra organisation, vår politik och vår verksamhet. Att kalla detta för hjärntvättande, obalanserade eller som partier är mest är inte någon särskilt riktig beskrivning. enligt mig alltså, men jag är väl kanske hjärntvättad och obalanserad.

  @Mary

  När jag talar om att vi bor här, så menar jag inte bara piratpartister. Du kan också känna dig utpekad.

  @Peter

  När jag tillspetsat skriver: ”Det är inte riksdagsmännen eller andra politiker som behöver blogga och twittra”! så menar jag inte att de inte behöver det. Jag menar att de inte behöver det för sin egen skull, utan för väljarnas. Då är vi överens, eller?

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.