Om moderaternas lilla vindkantring

Moderaterna är visst en aning brydda över att ha tagit sig rollen som fågelskrämma i upphovs- och medborgarrättsfrågorna. Det är lite tragikomiskt att det parti som traditionellt propagerat starkast för individens rätt gentemot samhället, blivit just det parti som drivit på för införande av en räcka lagar som gör våld på just individens rätt, integritet och rättssäkerhet.

Göran spanade idag på Henrik von Sydow och Per Schlingmanns debattinlägg i DN: ”Moderaterna ska jobba för en dynamisk upphovsrätt”. Att kommentera moderaternas ”roderomläggning” och hur pass träffsäker deras analys är, skulle vara intressant, men vi vill börja på ett helt annat ställe…

Det pågår något otroligt allvarligt nära oss, något alltför få liberaler och pirater överhuvudtaget kommenterat.

Liksom Isobel vill vi höja blicken från fildelning och upphovsrätt, och då behöver vi bara kika över Öresund för att se vartåt utvecklingen bär. För att citera ur Wolfgang Hanssons eminenta blogginlägg i Aftonbladet:

Den danska ”lymmelagen” är en dröm för varje polismakt.

Tänk att få gripa vem som helst bara på misstanken om att personen kan tänkas begå brott.

Jag kommer bli mycket förvånad om inte Europas samlade poliskårer snart har infört liknande lagstiftning.

Om om de gripna:

Dessa bussas istället till någon dragig och utkyld lagerlokal i utkanten av staden där de får sitta i burar på det kalla betonggolvet i timmar med händerna bakbundna på ryggen medan plastbojorna skär in i huden.

Här kan de gott sitta med sina värkande handleder och ryggar. Blir de kissnödiga är det bara att göra på sig. Det ska väl lära dem en läxa.

När allt kommer omkring kanske de tänkte krossa en glasruta eller tända eld på en bil.

Men stopp ett ögonblick.

Bygger inte normalt rättsmedvetande på att man måste begå ett brott för att gripas?

Om vem det faktiskt drabbar:

Av 968 personer som greps därför att de gick gatan fram och demonstrerade var det bara 13 som hölls längre än tolv timmar. 955 var alltså helt oskyldiga men behandlades ändå värre än en gripen mördare.

På något sätt är det talande för vår samtid att vi så helt tappat koncepternaFå reagerar ens över hur rättssäkerheten sätts på undantag. Istället har vi kommit till den punkt när vi nästan förväntar oss att totala hjärnsnubblingar skall få vid spridning, eftersom det alltid finns något pucko som är villig att ta upp idiotin och skriva ett lagförslag om det. Frågan är om vi inte i praktiken redan har lymmellagen i klassiskt hemvävd halvt osynlig svensk variant? Men kanske har vi lärt oss lite?

Vi lever i en tid när potentialen för demokratiarbete är större än någonsin. Samtidigt är potentialen minst lika stor att använda modern teknologi för att döda demokratins väsen.

Det hänger ihop. Allt hänger ihop. Våra politikers sätt att hantera upphovsrätten, integriteten och polisens befogenheter är inget som skiljs av av vattentäta skott. Avlyssning, massarresteringar, sociogram, kollektiv bestraffning, censur, kroppvisitation utan brottsmisstanke… allt är en del av samma tankegods som leder till saker som lymmellagen — och i förlängningen stöveltrampen.

Åter till moderat vindkantring

Så vad betyder egentligen en artikel i DN om ett nytt moderat förhållningssätt till upphovsrätten?

Göran kommenterade hos Kent Persson, som tyckte sig se ett trendbrott i och med Henrik och Pers artikel. Göran till Kent:

[…] Om man fick höra en moderat representant i det här sammanhanget erkänna att det finns integritets- och rättsäkerhetsproblem kring IPRED. Om man fick höra att partiet förstått att följden av att upphovsrätt inte är äganderätt är att man har anledning att förutsättningslöst se över hur upphovsrätten fungerar idag och hur det har påverkats av teknikutvecklingen. Om man slapp höra detta eviga tjat om Spotify och Voddler av människor som inte verkar se och förstå att problemet är komplexare och svårare än att de kan lösas av några enstaka aldrig så duktiga entreprenörer. […]

Vi upplever en kombination av hopp och trötthet när vi läser artikeln i DN. För å ena sidan är naturligtvis det faktum att Sydow och Schlingman skriver artikeln hoppfullt i sig. Att de gör det visar att moderaterna börjar bli oroliga för att de varit för enögda, och det är alltid bra. Å andra sidan är det en klassisk variant av ”för lite, för sent”. För om man gör en modernare och mer retorisk form av bowdlerisering av innehållet, en där man tar bort allt retoriskt ludd, snömos, rena missuppfattningar och missförstånd – snarare än vulgariteter och profaniteter – så återstår nästan intet. För att sammanfatta:

 • För att vara renhårig så är det lite mer än ”nästan intet”. De skriver faktiskt att äganderätt och upphovsrätt inte är samma sak – en befrielse att läsa.
 • Istället för att bygga på befintliga idéer om framtidens upphovsrätt så föreslår de nya statliga initiativ. Istället för att inse att hjulet är uppfunnet och fundera över användningen, så uppfinner de ett nytt. Det finns poänger med att kunna avsäga sig sin upphovsrätt, men långt mycket bättre vore att bygga på det initiativ som redan finns.
 • Inte heller tycks författarna förstå orphaned works-problematiken. Ett registreringssystem löser inte hela problemet, bara en liten del av det. Orsakerna till att problemet är så komplext handlar till i hög grad om upphovsrättens gränslösa expansion.

Men allra värst är det som Magnihasa berör:

Moderaterna är ett parti som behöver göra sig en pudel. En ordentlig, effektiv pudel, av den typ som får Marcus Antonius tal över Caesars begravning att framstå som en A-students första stammande steg in i den retoriska världen. Om de menar allvar med att försöka återfå den yngre generationens förtroende så behöver de förklara FRA, förklara Ipred, förklara förklara förklara. Och det på ett sådant sätt att de antingen lyckas få oss att inse att de faktiskt inte avskaffat privatlivet och gjort Sverige till Stasitysklands arvinge i rakt nedstigande led.

Där någonstans ligger kärnproblematiken. För moderaterna, och därmed alliansen som de mer eller mindre styr, har visat en total tondövhet inför balansgången mellan individens rätt och kontrollen av samma individs göranden och låtanden.

Garanter för frihet

När vi röstade in alliansen, var det inte till liten del för att kasta en sabot i hjulet på det framväxande bodströmsamhället. Istället lyckades vi tydligen träffa gaspedalen, för om något har tempot höjts ytterligare.

Skall regeringen återfå ens en del av det förtroende de förlorat, så måste de visa att de förstår problemen fullt ut. Moderaterna får helt enkelt dra i rodret som regeringens styrman, så att skutan svänger bort från repression och kontroll mot frihet och demokrati. De skulle kunna börja med att erkänna att FRA och IPRED egentligen är riktiga skitlagar. De skulle också kunna börja med att utreda vilka svenska demonstranter som blev oriktigt gripna och illa behandlade i Köpenhamn, och företräda dem gentemot de danska rättsvårdande myndigheterna och gentemot den danska regeringen. De får helt enkelt visa att de står för frihet och demokrati, inte kontroll och repression.

Moderaterna och de andra i alliansen måste visa att de vill vara våra garanter mot censur, filtrering, övervakning och registrering, snarare än dessa fenomens värsta tillskyndare; våra garanter mot integritetsintrång och liknande katastrofer för det demokratiska samhället; våra garanter för ett samhälle där yttrandefrihet och demonstrationsfrihet inte vilkoras av att man inte är för subversiv eller konstigt klädd.

Då kanske de skulle kunna återvinna lite av sitt förlorade förtroende.

8 svar på ”Om moderaternas lilla vindkantring”

 1. Apropå ”På något sätt är det talande för vår samtid att vi så helt tappat koncepterna. Få reagerar ens över hur rättssäkerheten sätts på undantag.” så är det vi medborgare runtom världen som ytterst har ett ansvar för vad som sker och inte sker omkring oss.

  Slutar man bry sig, att engagera sig så kan man heller inte frånsvära sig ansvaret för det som kommer därefter.

  Ex-vis när jag tar upp dessa frågor på min arbetsplats så slår flertalet till dövörat och anser det bara vara struntprat, och inte vara sant. De vill desto gärna prata om ”Henka’s” och ”Zlatan’s” senaste bravader och vad som hände på ”Idol” igår.

  Att någon av dem lätt skulle kontrollera på Internet, huruvida det är struntprat eller inte är tydligen för mycket begärt. Att vara ignorant tillhör uppenbarligen vår samtid.

  Suck, många undrade hur det kom sig att diktatorer som Lenin och Hitler kunde komma till makten.

  .-= Dennis Homo Sapiens Nilssons senaste blog ..Test MTI =-.

 2. Hoppas kan man ju alltid. Men chansen att era gamla vänner ska tänka om är nog lika minimal som att mina ledande partikamrater kommer att göra det … Kämpa på!

 3. Nej du Henrik, det är inget jag räknar med. Inte så länge nuvarande kader styr verksamheten. Under dem finns dock folk som fattar, och de är de man får sätta sitt hopp till.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.