Alltför få läser vad våra riksdagsmän skriver

Så vi på Livbåten vill hjälpa till att sprida deras visdomsord.

Riksdagsledamot Solveig Hellquist (fp) har författat nedanstående kria om dataspel och sociala medier. Läs och begrunda.

>Dataspelen liksom tekniken att kommunicera på nya sätt på Internet är här för att stanna.
>
>Det positiva med dataspel och kommunikation på nätet är t ex att det är ett nöje, ger kunskaper, spänning och kontakter, ökad datorkompetens, tränar upp strategiskt tänkande och reaktionsförmåga och kan leda till ökade språkkunskaper – framförallt i engelska.
>
>Det negativa som alltfler föräldrar, lärare och andra vuxna allt oftare lyfter fram är att dataspel och sociala sajter som tex. Facebook och bloggar har oönskade konsekvenser i både hemmet, skolan och jobbet. Vissa blir spel- och sajtberoende eller riskerar att bli det. Det finns spelare och datoranvändare som blir både rastlösa och får abstinens när de inte får spela eller kan/får vara uppkopplade på en sajt. Det finns barn och ungdomar som ”vänder på dygnet”, missar skolan genom skolk och får sämre betyg. Enligt Stiftelsen Ungdomsvård har många sin bärbara dator med sig till skolan och sitter t o m uppkopplade på lektionerna. Följderna innebär sämre möjligheter till vidareutbildning, arbete och ett ordnat liv.
>
>I familjer är det inte sällan konflikter och bråk om datoranvändandet. Det finns föräldrar som inte vet hur eller kan sätta gränser för sina barn och ungdomar. Ibland är de också okunniga om vad barnen tar del av på nätet. Det intensiva spelandet eller genom att fastna på sociala sajter innebär även en risk för ointresse för andra fritidsintressen och vänner och försämrar förmågan att knyta sociala kontakter. Det finns också barn som enbart ser ryggtavlan på den förälder som ständigt sitter vid datorn och saknar därmed värdefull gemenskap med föräldern. Idag finns även en oro hos arbetsgivare att personalen ägnar sin tid åt sajter och Internet i stället för att arbeta med de uppgifter som är satta att göra.
>
>Eftersom dataspelsbranschen har vuxit och förväntas växa ännu mer är det viktigt att den särskilt betraktas utifrån ett barnperspektiv. Det är t ex angeläget att det förs en diskussion med barn, ungdomar och föräldrar kring innehållet i spel och sajter. De kan innehålla såväl kvinnoförakt, våld och övergrepp som främlingsfientlighet och maktförhållanden. Denna arbetsuppgift skulle kunna ligga på skolorna i samarbete med socialtjänsten. Det är också viktigt att branschen själv tar ett ansvar genom att vara ”självsanerande”. Utgångspunkten bör vara att våld inte är eller skall vara underhållning för barn. Det finns de facto undersökningar som konstaterar att människor blir negativt påverkade av tv- eller dataspel. Det vore också tragiskt om vi som vuxna förmedlar att livets mening enbart handlar om datorer och Internet.
>
>Det är av vikt att det tydliggörs vilka effekter dataspel och sociala sajter har på barn och ungdomar men även vuxna. Därför bör en utredning snarast tillsättas.

Jag tar mig för pannan. ”Det är av vikt att det tydliggörs vilka effekter dataspel och sociala sajter har på barn och ungdomar men även vuxna.” Har vi inte samhällsvetare, beteendevetare och humanister vid våra universitet som har som uppgift att studera och fundera över vad olika teknologiska, sociala, ekonomiska eller andra förändringar och företeelser har för effekter. Ska riksdagens utredningsinstitut eller det svenska SOU-systemet nu ta sig an att utreda alla frågeställningar som kan tyckas intressanta.

Jag undrar också om det är en medlem i Folkpartiet liberalerna som skrivit detta. Är inte tanken med liberalismen att staten och politikerna ska lämna över så mycket ansvar som möjligt till medborgarna, till individer, familjer eller andra grupperingar. Vad är det för regleringsiver som ligger och lurar bakom den här texten? Ska staten gå in och lagstifta om åldersgränser, censur eller tidsreglering för ungdomars användning av modern informationsteknologi. Man undrar.

Till sist är det bara för mycket att en riksdagsledamot baserar sin politiska gärning på fördomar istället för fakta eller i alla fall kunskap.

>Det intensiva spelandet eller genom att fastna på sociala sajter innebär även en risk för ointresse för andra fritidsintressen och vänner och försämrar förmågan att knyta sociala kontakter. (Jag väljer att ignorera att denna mening är omöjlig att begripa utan att gissa vad som åsyftas.)

Det finns gott om kunskap om det fantastiska sociala kontaktnät som uppstår ur spelandet och engagemanget på sociala sajter. Borde inte en riksdagsledamot åtminstone för formens skull ta med det i sitt resonemang? Jag kunde ta fler exempel på var fördomarna lyser igenom i texten, men jag tror att de flesta av Livbåtens läsare klarar det själva.

Jag hoppas vi har ett stort antal riksdagsledamöter med informationspolitisk kompetens efter valet 2010. Det är uppenbart att det behövs. Jag kommer att rösta på Piratpartiet. Om du vill att informationspolitiken ska tas på det allvar den förtjänar i riksdagsarbetet gör det du också.

20 svar på ”Alltför få läser vad våra riksdagsmän skriver”

 1. Ah, men där har vi ju anledningen till att alltför få läser vad våra riksdagsmän skriver.

  Jag som har letat, men inte tänkt på att faktiskt gå till källan. Nu har jag fått det bevisat för mig att det vore dåligt för hälsan att ta del av sociala medier, särskilt den del av materialet som publiceras av riksdagsfolk.

  .-= Mikael ”MMN-o” Nordfeldths senaste blog ..Gatubilder, VK, hitta.se och Eniro =-.

 2. Själv gillade jag det här skarpt:

  I familjer är det inte sällan konflikter och bråk om datoranvändandet. Det finns föräldrar som inte vet hur eller kan sätta gränser för sina barn och ungdomar. Ibland är de också okunniga om vad barnen tar del av på nätet. Det intensiva spelandet eller genom att fastna på sociala sajter innebär även en risk för ointresse för andra fritidsintressen och vänner och försämrar förmågan att knyta sociala kontakter. Det finns också barn som enbart ser ryggtavlan på den förälder som ständigt sitter vid datorn och saknar därmed värdefull gemenskap med föräldern.

  Såå… För att det finns kassa föräldrar så ska vi… vad? Förbjuda datorspel? Förbjuda internet? Förbjuda allt?

  .-= Joshua_Trees senaste blog ..Vallokalerna har öppnat =-.

 3. Men stöööön alltså…

  Frågan är väl om inte det värsta av allt är, att hon så tvärsäkert slänger ur sig det ena påstående efter det andra, som vore det Dagsens Sanning.

  Länken till henne på riksdagens hemsida säger en hel del. En totalt tom CV, för en person som fyllt 60 år, hur mycket mer politikerbroiler kan man bli?

  .-= Björn Feltens senaste blog ..Att gräva ett dike =-.

 4. VAD i HELSKOTTA gör denna uppenbara kristdemokrat i VOLKSPARTEI?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?

  nu fick jag ont i huvudet )-:, trots att jag ta’tt en Ipren )-:

 5. Lol Josh, det räcker väl att man koker ner det till:

  ”I familjer är det inte sällan konflikter och bråk”

  Förbjud den familjära krutdurken innan det är för sent.

 6. Jag har nyligen, som åhörare, besökt ett par kommunfullmäktigesammanträden i Uppsala. Jag hade ingen bärbar dator med mig, men det hade flera av fullmäktigeledamöterna, och jag förmodar att de till och med satt uppkopplade under själva sammanträdena. Det kanske inte får några allvarligare följder för ledamöterna själva i form av sämre möjligheter till vidareutbildning, arbete eller ordnat liv, men vad måtte följderna bli för de beslut ledamöterna förväntas fatta? Borde inte Stiftelsen Förtroendemannavård undersöka detta?

  I brist på medhavd dator satt jag själv i går och bläddrade i ett exemplar av dagordningen för sammanträdet. En annan åhörare bläddrade i Expressen (eller om det var Metro). På den tiden jag gick i skolan bläddrade vi i böcker. Och titta hur det gick!

  .-= Anders Anderssons senaste blog ..SM5POR: RT @michaelgeist ZDNet post on © suit: "There are insufficient global reserves of irony to do justice to this story". http://bit.ly/7D6pec =-.

 7. Den överväldigande andelen politiker, oavsett parti och land, är okunniga, har inga principer (utom möjligen ”att bli omvald) och är medicinskt oförmögna att föra någon form av principiella resonemang. I Sverige försvåras det genom att så många politiker är inkvoterade för att fylla fack som ”från Norrort”, ”småbarnsförälder” eller ” ung snygg kvinna”, eller har så stadig position i partiet att de inte går att få bort. Vad de egentligen gör, kan och tycker är däremot helt ointressant.

  Att läsa vad de skriver är som att se trafikolyckor – man borde inte gotta sig åt andras katastrofer, men det är omöjligt att sluta stirra.

  Det är en anledning att jag hoppas på PP i riksdagen. Det skulle åtminstone skaka om lite i buren …

 8. Som lite motvikt till Hellquists idéer vill jag rekommendera mer seriös forskning. Här är en nyligen publicerad forskningsstudie från ett treårigt projekt (i USA visserligen, men slutsatserna är i de flesta fall generellt applicerbara) som undersökt unga människors förhållande till nya tekniker och medier. Ett 30-tal forskare från ett flertal discipliner har gjort en större anstängning att förstå och beskriva en del av de förändringar i samhället och i hur vi lever och umgås som blivit en konsekvens av ny teknik i vardagen.
  Jag behöver knappast påpeka att dessa forskare har diametralt annorlunda slutsatser än Hellquist. Men så är de också baserade på 1000-tals timmars studier och vetenskaplig metod, snarare än löst tyckande.

  Här finns boken ”Hanging Out, Messing Around, and Geeking Out”, utgiven av MIT Press.
  http://mitpress.mit.edu/catalog/item/default.asp?ttype=2&tid=11889
  http://mitpress.mit.edu/books/full_pdfs/Hanging_Out.pdf

 9. Man blir matt… Bra att ni skrev om detta. Jag ska ta upp det senare. Har skrivit en hel del om fördelarna med dataspel på min blogg. Har liksom studerat ämnet 😉

 10. Dom har inte kompetens inom något område våra riksdagsledamöter då dom rekryterats ur den grupp broilers som kunde supa mest utan att trilla under bordet, dvs intellektuella kvaliteter har aldrig prioriterats inom partierna.

  Därför enligt mig faller en av grundbultarna för det politiska system vi har valt den representativa då de som representerar oss inte kan göra ett bättre jobb än vi själva.

  Vilka av FRA, IPRED, Sexköplsagen osv osv skulle införts om alla fått säga till om frågorna?

  .-= Nils Dackes senaste blog ..Parkinsons law applied to the climate convention =-.

 11. finns det inte en sajt som visar på promemorior från typ alla riksdagsledamöter? borde finnas tycker jag, så man kan göra det informerade valet sen när man ska rösta!

 12. ”Det intensiva spelandet eller genom att fastna på sociala sajter innebär även en risk för ointresse för andra fritidsintressen och vänner och försämrar förmågan att knyta sociala kontakter.”

  Aha, så när jag via sociala sajter har kontakt med vänner och släkt så försämras min kontakt till dem. Logik.

 13. Jag tror att våra riksdagsmän skulle lära sig ett och annat genom att använda sociala medier någon gång. Om något skulle de vinna på det. Idag är inte information som står i tidningar, böcker eller visas på TV lika trovärdig som det som framförs på bloggar, facebook och twitter. Piratpartiet kommer långt på det, vare sig man gillar det eller inte. Men att uttala sig om att datoranvändande är farligt – låter som när man tyckte att läsa för många böcker var farligt. Idag är böcker upphöjda till skyarna.

  .-= Marias senaste blog ..Mobbning är hemskt – Bredda inte begreppet =-.

 14. Tack för att ni hjälper till att dissekera texten – jag orkade bara börja. Jag har inte tid, eftersom jag spenderar för mycket tid med att vara social utanför nätet 😛

 15. Måste erkänna att jag ibland surfar på mobilen på lektionerna. Min mattelärare har ju fler elever och då går det ibland snabbare att leta upp förklaringar på nätet.

  Sen använder jag ett japansk lexicon online på Japanska-lektionerna. Grundböcker lämnar en del att önska när det gäller ordlistor. De är inte speciellt sökvänliga heller…

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.