Golfetta, idoletta, knuffetta och andra viktigare ting

###Ettor
I veckan har man talat om Tiger Woods, som nu till och med sägs kunna få fängelse för sitt sexande. Jag kunde inte bry mig mindre. Även om det är fint att han gav Anrell en engelsklektion.

En annan vinnare jag har svårt att hetsa upp mig över eller engagera mig i är Idol-Erik.

Lättare är då att bry sig om den lilla bloggankdammens nya etta. Grattis till Peter, som arbetat hårt för att nå den positionen. Liberaler och Piratpartister behärskardominerar inte längre den politiska delen av bloggvärlden. Bra för samtalet! Men det är dags att vi börjar anstränga oss innan S-bloggarna tar över helt.

###En smula allvarligare
Vid sidan av ovanstående finns det faktiskt lite saker jag finner värda att kommentera trots att det inte handlar om ettor eller vinnare. Till exempel så skriver statsvetaren vid Malmö högskola Björn Johnson tänkvärt om SD i DN:

>Att ”ta debatten med SD” är därför en naiv strategi. När politiker som Mona Sahlin och Maud Olofsson debatterar med Jimmie Åkesson gynnar det SD, oavsett vem som vinner debatten. Partiet måste självfallet bemötas på de kommunala arenor där det redan finns representerat, men det finns ingen anledning att bjuda in det till den rikspolitiska debatten.
>
>Om de etablerade partierna vill hålla SD borta från riksdagen så måste man undvika att spela på partiets hemmaplan. Integrationen är förvisso en viktig fråga, men det finns inget parti i riksdagen som har något att vinna på att göra den till en valfråga.

Jag har länge funderat på detta med strategi visavi SD och varit övertygad om att det måste finnas något bättre sätt än utfrysning och/eller högljudd osaklig kritik. ”Du är dum” eller ”Du får inte vara med” är skolgårdsargument. Jag hoppas att talesmän av olika slag från alla partier börjar tala om för väljarna varför deras politiska ideer är bättre än SD:s istället.

Idag får vi i DN också svart på vit att fildelning gynnar artisterna, för jag vet inte vilken gång i ordningen.

>Två forskare på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm (KTH) har nu kartlagt den svenska musikbranschens intäkter sedan 2000. Inte bara skivbolagens vinster har granskats utan också promotionbolagen som ordnar livespelningar och upphovsrättsorganisationer som kanaliserar pengar till artisterna.
>
>Resultat: Under det decennium som den storskaliga fildelningen växt fram har artisternas intäkter växt kraftigt, från omkring 786 miljoner kronor till 1.058 miljoner kronor förra året. Den 35-procentiga ökningen beror främst på att intäkterna för livespelningar skjutit i höjden och i grova tal fördubblats, enligt forskarnas bedömningar.

Det finns inte mycket annat att säga – Riv upp IPRED, den tjänar inte det syfte den instiftades för.

Många bloggar:
Projo
HAX
Locutus (kul)
Scaber Nestor
Jardenberg
Pirat-Janne
Magnus Andersson
Opassande

Ett tråkigt besked från veckan var att min favoritmoderat Mary X Jensen med sina moderata karameller bara nådde 53:plats i moderaternas provval. Detta och Anna König Jerlemyrs idé om Cyberpoliser får stå som veckans påminnelse om att moderaterna inte förstår informationspolitik. (Själv fick jag frågan om jag vill tala på en moderat lokalförenings årsmöte. Jag hoppas att frågan kom med kännedom om mitt partibyte. Om de vill lyssna på en piratpartist så finns det kanske hopp.)

På tal om poliser. Batong-Johan är på G. FRA-frågan dör aldrig. En utredning ska undersöka möjligheten att spetsen öppna för Säpos möjligheter att avlyssna med eller utan FRA:s hjälp.

Här reagerar också bloggosfären:
Drottningsylt
Mark Klamberg
Farmor Gun

###Till sist några andra länkar
Ulrika Good fiskar efter kommentarer… Närå, hon påminner oss alla att vi borde bli bättre på att kommentera, eftersom det betyder så mycket att få höra att man blivit läst. Klokt!

En ny favorit Philip Wildenstam skriver helt underbart om Lucia – veckans måsteläsning!

Hos Projo hittar jag en arg gubbe – en Aggressiv Ateist.

11 svar på ”Golfetta, idoletta, knuffetta och andra viktigare ting”

 1. Det där är en jätterolig gubbe! När jag blir gammal ska jag också hålla monologer om hur värdelösa saker är.

 2. @Maria

  Nej, jag läste den där artikeln i The Star, men den förtjänar ett helt eget inlägg. Idén bakom det här inlägget var ju att de tre ”ettorna” skulle vara ganska futtiga saker brevid de riktiga nyheterna från veckan.

  Bland dessa riktiga nyheter finns tyvärr hur mycket som helst som jag önskar att jag hade tid och ork att skriva om. Inte bara Chet Baker utan även Köpenhamn, opinionssiffror, Föräkringskassan, Vattenfall… listan bara fortsätter.

  Nu blir det det urval det blir utifrån något slags ad hoc metod och mängden tid som blir över efter jobb familj etc.

  Att det bara kunde vara tre ettor i rubriken hoppas jag du förstår. Man ska aldrig ta fyra exempel om man kan ta tre. Den gyllene regeln är kanske inte äldre än Hedenhös, men bra nära.

 3. Det tog en stund innan jag fattade vad en ”golfetta” var. Läste med samma betoning som ”bruschetta”. Men jag är nog extra trög idag. Det kanske är vinterkröksjukan. 😉

  .-= Ulrika Goods senaste blog ..Adventsstiltje. =-.

 4. @Ulrika – Golfetta är ett roligt ord som kan avledas både golf-etta och gol-fetta (med värmländskt uttal och betoning) men att det skulle kunna vara ett italienskt bröd? Så mycket har i alla fall inte jag krökat den här helgen.

 5. Det var några självklara sanningar och modigt gjort av den ”Aggressiva Ateisten”.

  Fler skulle behöva träda fram och göra samma sak. Religionen har fått frispel. Sitter man med armarna i kors så får vi snart åter igen uppleva den mörka medeltiden.

 6. ”Liberaler och Piratpartister behärskar inte längre den politiska delen av bloggvärlden.”
  Hm? Var verkligen ordet ”behärskar” det du avsåg att använda där? Nog tycker jag att de behärskar den politiska delen av bloggosfären alltid, men de kanske inte längre dominerar den.

  .-= nefs senaste blog ..Företag+politik=icke? =-.

 7. Golfetta är kanske inte något bröd, men det är faktiskt ett italienskt salamimärke också… 🙂

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.