Hur köper man en bok i den här bokhandeln

Jag brukar inte skriva om jobb här, men igår snubblade jag över ett så bra exempel så jag kan inte låta bli.

När jag talar om marknadsföring på webben brukar jag säga att alla besökare kommer till en sida med den fråga de upplevde genom att klicka på länken dit. Sidans uppgift är att svara på frågan. Sidans ägares uppgift är att förstå sina besökare. Då kan man minimera mängden konkurrerande frågor de kan ha medan de besöker sidan. Bara då klarar man av att servera rätt svar till merparten av besökarna, utan att sidan blir överlastad av information, så att ingen kan hitta något. Man kan se det som en fin restaurang som styr gästerna genom att bara tillhandahålla en kort meny, men på den finns det bara riktigt bra mat.

Nåväl, igår besökte jag Akademibokhandelns hemsida med avsikten att köpa en bok. Min fråga till sidan var helt enkelt: Var köper jag boken X? Man kan anta att en bokhandel får många besökare som har denna fråga i huvudet när de besöker deras hemsida. När Akademibokhandeln.se laddat klart så hittade jag inte svaret.

Akademibokhandeln vill inte sälja böcker

>Var hittar jag boken jag vill köpa? är nog en typisk bokhandelsbesökarfråga både afk och på nätet.

När jag kommer in på första sidan ser jag inte länken till e-bokhandeln, som dessutom har ett annat namn och ligger på en annan domän. För mig ser den ut som en bannerannons och blir kognitivt bortfiltrerad. Jag fick leta!

Ser ni den? Om ni inte heller ser den så kan man undra hur mycket kunder/försäljning Akademibokhandeln/Bokus tappar på detta.

Mer om hur man får besökare att också bli köpare kan ni läsa här.

4 svar på ”Hur köper man en bok i den här bokhandeln”

  1. Jag såg den ganska snabbt, men det var för att du skrev att den ser ut som en banner. Däremot hade jag inte den blekaste om att Bokus hade samröre med Akademibokhandeln, och jag brukar ändå handla på Bokus. Sidan du visar ser ju mycket mer ut som AdLibris sida.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.