Ett bevakat land, ett försiktigare folk

Tänk på hur du reagerar när du ser en fartkamera eller en informationsskylt om att en vägsträcka är bevakad av fartkameror. Du bromsar in, eller hur? Själva nyttan med fartkameror är just denna sänkta hastighet, inte de man tar fast och bötfäller. Det finns ju till och med kameraattrapper. När vi tror vi är övervakade förändrar vi vårt beteende. Vi är alla ögontjänare på det viset.

Vilket beteende kommer du förändra nu när du vet att staten kanske läser din post?

När det gäller fartgränserna är inskränkningen av vår handlingsfrihet och ingreppet i vår privata sfär relativt litet och den potentiella vinsten genom minskad fart som ger minskade dödsfall så gott som säker. När det gäller massavlyssning av svenska folkets digitala trafik är inskränkningen mycket mycket större och den potentiella vinsten i form av terroristbekämpning och liknande i högsta grad ifrågasatt.

Från och med idag kan allt du säger och gör i telefon eller via nätet fastna i ett filter och hamna hos FRA. Därifrån kan informationen genom samarbeten eller försäljningen sprida sig vidare över världen. Du kanske har rent mjöl i påsen, men är du säker på att du inte kommer censurera dig när du vet detta, precis som du bromsar vid fartkameran.

Fundera på det och i september så röstar du kanske på ett parti som lovat att riva upp FRA-lagen. Och inte på någon av de politiker som satte oss i den här situationen.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , .
This entry was posted in Blandat and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.

3 Comments

 1. Jacob Dexe skriver:

  Jättebra liknelse! Det blir intressant att se vad som händer nu.

  .-= Jacob Dexes senaste blog ..Svart Tisdag =-.

 2. Mikael Magnusson skriver:

  Jag tänker inte ändra mina vanor.

  Jag går efter Sveriges grundlag.

 3. [...] This post was mentioned on Twitter by Göran Widham, Patrick. Patrick said: Ett bevakat land, ett försiktigare folk http://ff.im/-cg1y2 [...]

 4. [...] Anna Troberg, Henrik Alexandersson, UD/RK, Philip Widenstam, Snild, Jinge, Kentson, Mirfak, Sagor från livbåten, Opassande, Mary, Konspirationer och sanningar, Dagens konflikt, Ravenna, Sossar mot storebror, [...]

 5. [...] Norrtälje, Hanna, Jens O, Enligt min humla, Drottningssylt, Amanda Brihed, MinaModerataKarameller, Sagor från livbåten, Sugbloggen, Calandrellas Blogg, Sliced Lime, Ravennas Blogg, [...]

 6. [...] Deeped och Mark (som även länkar en bra sammanfattning av hela FRA-diskussionen) och inte minst Sagor från livbåten ställer frågan: Vilket beteende kommer du förändra nu när du vet att staten kanske läser din [...]

 7. [...] allt det verkar livet gå vidare ändå. Många noterar att vi från idag bor i ett övervakat land, andra sätter upp strategier för att jaga olydiga brevbärare med [...]

 8. Beelzebjörn skriver:

  Det där blev inte tokigt alls.

  Du blir papperstroll imorgon bitti ;)

  .-= Beelzebjörns senaste blog ..(Noll) Comic Relief Day =-.

 9. [...] Snild, IDG, SvD Ledarbloggen, KvP, Anna Troberg, UD/RK Samhällsdebatt, Philip Wildenstam, Kentson, Sagor från livbåten, Mary, Konspirationer och sanningar, Dagens konflikt, Ravenna, Sossar mot Storebror, Liberal och [...]

6 Trackbacks

 1. [...] This post was mentioned on Twitter by Göran Widham, Patrick. Patrick said: Ett bevakat land, ett försiktigare folk http://ff.im/-cg1y2 [...]

 2. [...] Anna Troberg, Henrik Alexandersson, UD/RK, Philip Widenstam, Snild, Jinge, Kentson, Mirfak, Sagor från livbåten, Opassande, Mary, Konspirationer och sanningar, Dagens konflikt, Ravenna, Sossar mot storebror, [...]

 3. [...] Norrtälje, Hanna, Jens O, Enligt min humla, Drottningssylt, Amanda Brihed, MinaModerataKarameller, Sagor från livbåten, Sugbloggen, Calandrellas Blogg, Sliced Lime, Ravennas Blogg, [...]

 4. [...] Deeped och Mark (som även länkar en bra sammanfattning av hela FRA-diskussionen) och inte minst Sagor från livbåten ställer frågan: Vilket beteende kommer du förändra nu när du vet att staten kanske läser din [...]

 5. [...] allt det verkar livet gå vidare ändå. Många noterar att vi från idag bor i ett övervakat land, andra sätter upp strategier för att jaga olydiga brevbärare med [...]

 6. [...] Snild, IDG, SvD Ledarbloggen, KvP, Anna Troberg, UD/RK Samhällsdebatt, Philip Wildenstam, Kentson, Sagor från livbåten, Mary, Konspirationer och sanningar, Dagens konflikt, Ravenna, Sossar mot Storebror, Liberal och [...]

 • I soffan kan ingen höra dig skrika
 • Tidigare inlägg

 • Donera till EU-valkampanjen!
 • Arkiv

 • Kommentarer

 • Christian Engström, din röst i EU